Παρασκευή, Μαρτίου 1

HΠA... Το τέλος της υπερδύναμης, αισθητή η παρακμή

Κάθε αυτοκρατορία-υπερδύναμη, είχε ακμή και παρακμή.

Η αρχή του τέλους της υπερδύναμης Αμερικής (ΗΠΑ), η παρακμή, φαίνεται καθημερινά. 'Οσοι ζούμε στην χώρα, την καταλαβαίνουμε, την νιώθουμε.

Πολλά άλλαξαν στις ΗΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια. Και αυτό που ζούμε τελευταία με δύο ''γεροξεκούτηδες'' υπερήλικες, που ζητούν την ψήφο μας γιά την προεδρία, πιστοποιεί τα χάλια, το αδιέξοδο.

Ο Μπάϊντεν αποδείχτηκε κάκιστος πρόεδρος, κατάστρεψε την οικονομία με την ''προβοκάτσια'' του στην Ουκρανία, που προκάλεσε εισβολή της Ρωσίας (και τις γνωστές άσχημες συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία). Γιά τον αποτυχημένο Μπάϊντεν, ''γιά όλα φταίει ο Πούτιν''. Ο Τραμπ, ακροδεξιός αλαζόνας του ατομικού συμφέροντος, εξίσου επικίνδυνος. Και δεν φαίνεται να υπάρχει, εναλλακτική λύση.

Η χώρα διχασμένη πολιτικά, οι κάτοικοι με ένα ''κινητό τηλέφωνο'', χωρίς ανθρώπινες συναναστροφές, επαφές. Εντυπωσιακά μεγάλος ο αριθμός υπέρβαρων, εξαιτίας μεταλλαγμένων τροφίμων και ανησυχητικής ακινησίας. Η ατμόσφαιρα χαλασμένη, εξαιτίας μεγάλου αριθμού ρύπων αυτοκινήτων.

O ''Mακαρθισμός'' επέστρεψε, η Δικαιοσύνη άρχισε να μην είναι ''τυφλή'', η αστυνομική βία μεγάλη, οι ομαδικές δολοφονίες συχνό φαινόμενο, οι άστεγοι αυξάνονται -ανησυχητικά- κάθε εβδομάδα.

Οι αντιθέσεις μεγαλώνουν και αυτό δημιουργεί πρόβλημα τεράστιο, με απρόβλεπτες, επικίνδυνες εξελίξεις μελλοντικά.

Το μέλλον στους ισπανόφωνους
Σε 20-30 χρόνια, οι ισπανόφωνοι πολίτες θα είναι ασύγκριτα περισσότεροι, στις ΗΠΑ, η αριθμητική τους αύξηση, μεγάλη. Στην πλειοψηφία τους, μεξικανικής καταγωγής. Είναι οι μόνοι μετανάστες με σχεδόν μηδενική ανεργία.

Χάρη σε αυτούς λειτουργούν, ο κατασκευαστικός τομέας (οικοδομές, υποδομές κλπ), οι υπηρεσίες (εστιατόρια κ.ά.). Ειδικά στα εστιατόρια, σε ποσοστό 80% οι εργαζόμενοι, είναι ισπανόφωνοι. Δεν υπάρχει επιχείρηση στις ΗΠΑ χωρίς ισπανόφωνους (Μεξικανούς) εργάτες.

Η εξάπλωσή τους στην χώρα, εντυπωσιακή. ''Καταλαμβάνουν'' συνοικίες, περιοχές, αγοράζοντας σπίτια. Είναι ενωμένοι, εργατικοί, δημιουργικοί. Αν πειράξες έναν μεξικάνικης καταγωγής, θα σε αντιμετωπίσουν ομαδικά 20.

Δημιουργούν μικρές εταιρίες, π.χ. καθαρισμού κήπων, κοπής δέντρων, βαφής οικοδομών. Μετά, μεγαλύτερες και απλώνονται, σε διαφορετικούς τομείς, διαφορετικά επαγγέλματα.

Στα δημόσια σχολεία, τα μισά σχεδόν παιδιά είναι ισπανόφωνων μεταναστών, στην πλειοψηφία τους Μεξικανών. Την περίοδο 2000-2020, ο ισπανόφωνος (μεξικάνικος) πληθυσμός των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 79.5%, στα 39 εκατ. (επίσημα). Χωρίς να συμπεριλαμβάνονται μερικά εκατομμύρια ''παράνομων'' που αργά ή γρήγορα θα νομιμοποιηθούν. Ζουν (κατά πλειοψηφία) στις Πολιτείες Καλιφόρνια, Τέξας, Φλόριδα, Νέα Υόρκη, Αριζόνα, Ιλλινόις.

Μαζί με τους υπόλοιπους ισπανόφωνους (από κεντρική Αμερική και βόρειο μέρος Νότιας Αμερικής), ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια. Και κάθε ζεύγος, έχει 2-3 παιδιά.

Το εργατικό δυναμικό της χώρας εντυπωσιακό: Σε ποσοστό 64% (2023), ισπανόφωνοι μεξικάνικης καταγωγής. Λοιποί ισπανόφωνοι (λατίνοι) 63.5%. Λευκοί Αμερικάνοι 60.2%.

Είναι το αύριο της χώρας, με ότι αυτό σημαίνει. Η ψήφος τους άρχισε να καθορίζει τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Στις δημόσιες Υπηρεσίες, η ισπανική καθιερώθηκε ως δεύτερη γλώσσα (γιά τώρα).

Είναι ζήτημα ολίγων δεκαετιών, οι παλαιότερα μεξικάνικες περιοχές (Τέξας, Καλιφόρνια, Αριζόνα κ.ά.) να ξαναγίνουν... μεξικάνικες.

Στα μέσα αυτού του αιώνα, οι ΗΠΑ θα είναι σε -αισθητή- παρακμή, χωρίς να αποκλείεται (πολύ πιθανό) και εμφύλιος πόλεμος, εξαιτίας διακρίσεων και επειδή το χρήμα είναι στους ολίγους (εις βάρος των πολλών).

Υπάρχει και η άνοδος των ακροδεξιών (ειδικά νεοναζί), που αργά ή γρήγορα θα συγκρουστούν -με απρόβλεπτες συνέπειες- με το εβραϊκό στοιχείο, που ελέγχει Καπιτώλιο και ΜΜΕ.

(Σημ.: Ελληνική Ομογένεια ΔΕΝ θα υπάρχει σε 10-15 χρόνια)

Γ. Λυκ. -  Φεβ. '24

...........

Το ''ΚΑΛΑΜΙ'' δεν κάνει ''δημόσιες σχέσεις'' με τα γραπτά του, αλλά ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ (και με προτάσεις, άποψη-γνώμη).

 

Aν θέλετε να ενισχύσετε τo ανεξάρτητo-αδέσμευτo ''ΚΑΛΑΜΙ'', κάνετε μία χορηγία μέσω paypal


ΚΑΛΑΜΙ... Γιά να προβάλλονται τα καλά και να σατιρίζονται τα υπόλοιπα, των ''επώνυμων'', όσων ''καβάλησαν καλάμι''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .