Παρασκευή, Απριλίου 19

Πάτησε το τρένο επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ

«Τρένο» αλλά με την όπισθεν πάνε οι επενδύσεις που αναλαμβάνουν να κάνουν οι Ιταλοί της πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Πάνω από 600 εκατομμύρια επενδύσεων σε τροχαίο υλικό και ακίνητα εκτροχιάστηκαν από το Μνημόνιο που είχαν υπογράψει με τη σημερινή κυβέρνηση το 2019, παρά το γεγονός ότι η αποζημίωση που θα εισπράξουν στην επόμενη δεκαπενταετία

παραμένει στα 930 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρεται και στη σύμβαση Δημόσιας Υπηρεσίας που η ίδια κυβέρνηση θέλει σήμερα να ψηφιστεί στη Βουλή.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ (νυν Hellenic Train) υπεγράφη στις 29 Νοεμβρίου 2019 – από τη μία πλευρά ο υπουργός Κ. Καραμανλής και από την άλλη ο τότε διευθύνων σύμβουλος Φίλιππος Τσαλίδης, που έχει αντικατασταθεί από τον Μαουρίτσιο Καποτόρτο.

Οπως αναφέρεται στο κείμενο, το Μνημόνιο υπεγράφη τότε διότι είχαν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες υπογραφής της νέας σύμβασης Δημόσιας Υπηρεσίας (ΥΔΥ). Οι Ιταλοί της κρατικής Ferrovia dello Stato Italiane (FSI) είχαν αποκτήσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ το 2017 και μαζί, κληρονόμησαν την παλιά σύμβαση βάσει της οποίας το ελληνικό Δημόσιο την επιδοτούσε με 50 εκατ. ευρώ ετησίως. Η επιδότηση αυτή προβλέπεται διεθνώς ώστε να παραμένει χαμηλά το εισιτήριο για τους επιβάτες, με το σκεπτικό ότι ο σιδηρόδρομος είναι το πλέον συμφέρον μέσο από πλευράς αναπτυξιακής και περιβαλλοντικής. Το ζητούμενο, όμως, είναι πάντοτε με ποιους όρους δίνεται αυτή η επιδότηση.

Εκτός από τη διατήρηση των εισιτηρίων σε χαμηλά επίπεδα, οι δημόσιες αρχές επιδιώκουν μέσω της επιδότησης να μένουν σε λειτουργία δρομολόγια που θεωρούνται «άγονα» αλλά και να συνεχίζονται οι επενδύσεις εκείνες που θα βελτιώνουν τις υπηρεσίες προς τους επιβάτες. Με αυτό το σκεπτικό, στο όχι και τόσο μακρινό 2019 η ΤΡΑΙΝΟΣΕ είχε συμφωνήσει με τον Κ. Καραμανλή συγκεκριμένες επενδύσεις, συνολικής αξίας 805-990 εκατ. ευρώ.

Οι επενδύσεις αυτές αφορούσαν τα «Οφέλη για την Ελληνική Οικονομία από την 15ετή ανάθεση των ΥΔΥ στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ» και περιλάμβαναν:

 160-180 εκατομμύρια ευρώ για μίσθωση (από τη ΓΑΙΑΟΣΕ) τροχαίου υλικού και την αναβάθμιση μισθωμένων αμαξοστοιχιών. Με βάση τη σύμβαση, που τελικά υπογράφεται, το κόστος αυτό πέφτει στα 101 εκατομμύρια.

 400-450 εκατομμύρια ευρώ για νέο τροχαίο υλικό και ανακατασκευές παλαιών συρμών. Το ποσό αυτό καταβαραθρώνεται στα 47,5 εκατ., όσα δηλαδή δήλωσαν οι Ιταλοί ότι τους κόστισαν τα ETR («Λευκά Βέλη») που ανακατασκεύασαν οι ίδιοι. Ολο το υπόλοιπο νέο υλικό (τρένα υδρογόνου-ηλεκτρικά) θα το αγοράσει το Δημόσιο και θα το μισθώσει στους Ιταλούς. 100-150 εκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες (πωλήσεις εισιτηρίων, εξοπλισμός συρμών, πληροφοριακά συστήματα, εφαρμογές συντήρησης-καθαρισμού κ.λπ.). Το ποσό αυτό συρρικνώνεται στα 15 εκατομμύρια στη σύμβαση που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή. Προφανώς, το κόστος αυτό μεταβιβάζεται στους δημόσιους φορείς (ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, 
 
 ΓΑΙΑΟΣΕ) που θα πρέπει να ψάξουν δικούς τους πόρους.

 Οι επενδύσεις που εξαφανίζονται από την ΥΔΥ είναι εκείνες που αφορούν σιδηροδρομικά ακίνητα πάσης μορφής και στο Μνημόνιο κυμαίνονταν μεταξύ 145 και 210 εκατ. ευρώ.

Οπως είναι προφανές, η τελική σύμβαση ΥΔΥ, που ήδη υπεγράφη τον περασμένο Απρίλιο και σήμερα ψηφίζεται από τη Βουλή, είναι πολύ «ελαφρύτερη» για τους Ιταλούς, που έγιναν αφεντικά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς τους απαλλάσσει από πολύ σοβαρές επενδύσεις, ενώ κρατά σταθερή την επιδότηση, που θα φτάσει στα 930 εκατ. σε βάθος 15ετίας, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Σε αυτό το... ξαλάφρωμα, ελέγχονται οι ευθύνες όχι μόνο της πολιτικής ηγεσίας αλλά και συγκεκριμένου νομικού συμβούλου ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, εργάζεται στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενώ ταυτόχρονα εμφανίζεται ως πληρεξούσιος και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ο δικηγόρος, τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.», εμφανίζεται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Δημοσίου - ΤΡΑΙΝΟΣΕ με διπλή ιδιότητα που δεν συνάδει με τη δεοντολογία.

Στη Διαύγεια του υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών εμφανίζεται από το 2020 ως συνεργάτης της πολιτικής ηγεσίας, αρμόδιος για τη σύνταξη νόμων που αφορούν δημόσια έργα και προμήθειες, ενώ είναι αποσπασμένος από δημόσιο φορέα.Ταυτόχρονα, όμως, εκπροσωπεί και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ την ώρα που εκείνη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το ίδιο υπουργείο σχετικά με τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει με τη σύμβαση Δημόσιας Υπηρεσίας.

 https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/351351_patise-treno-ependyseis-600-ekat-eyro

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .