Επιστήμονες εξέτασαν αν το να καταναλώνεις μηλόξιδο κάθε πρωί συμβάλλει στην απώλεια βάρους και τη μείωση του Δείκτη Μάζας Σώματος.

Τι ξέρουμε για το μηλόξιδο

Αυξάνεί το αίσθημα κορεσμού: Το οξικό οξύ, το κύριο συστατικό του μηλόξιδου, μπορεί να

επιβραδύνει την πέψη και να αυξήσει τον χρόνο που χρειάζεται το στομάχι για να αδειάσει, οδηγώντας σε αίσθημα κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα: Η κατανάλωση μηλόξιδου μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας τις αιχμές και τις πτώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη όρεξη και τσιμπολόγημα.
Ενισχύει τον μεταβολισμό: Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι το μηλόξυδο μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον μεταβολισμό, οδηγώντας σε καύση περισσότερων θερμίδων.

Δημοσίευση μελέτης στο BMJ Nutrition Prevention & Health ενημερώνει πως η κατανάλωση μιας κουταλιάς της σούπας μηλόξιδου πριν από το φαγητό βοήθησε υπέρβαρα άτομα να χάσουν έως και 18 κιλά σε μόλις τρεις μήνες. Η εργασία έγινε στον Λίβανο, με τον συγγραφέα της δημοσίευσης Δρ. Rony Abou-Khalil να δηλώνει ότι «το μηλόξιδο θα μπορούσε να είναι ένα πολλά υποσχόμενο συμπλήρωμα κατά της παχυσαρκίας, που δεν προκαλεί παρενέργειες».

Ήταν γνωστό πως το μηλόξιδο, δηλαδή ο χυμός μήλων που γίνεται ξύδι με ζύμωση των σακχάρων και με τη βοήθεια μικροοργανισμών, μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά τα γεύματα, όπως επίσης μειώνει την όρεξη. Έχει φανεί ότι λειτουργεί και ως αντιμικροβιακό, αλλά και ως καλλυντικό.

Τα ευρήματα της τελευταίας εργασίας αποκαλύπτουν πως βοήθησε στη μείωση του δείκτη μάζας σώματος, των τριγλυκεριδίων (βλ. τύπος λίπους στο αίμα) και της χοληστερόλης στα υπέρβαρα άτομα που συμμετείχαν.

Πώς έγινε η έρευνα
Η έρευνα περιέλαβε 120 συμμετέχοντες (46 άνδρες και 74 γυναίκες), με μέσο όρο ηλικίας τα 17 έτη. Όλοι ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, με ΔΜΣ από 27 έως 34. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες. Οι τρεις πρώτες ομάδες έπιναν αντίστοιχα 5, 10 ή 15 ml μηλόξιδο κάθε πρωί πριν το πρωινό, για 12 εβδομάδες. Για την ιστορία, η μεγαλύτερη ποσότητα είναι περίπου μια κουταλιά της σούπας. Στην τέταρτη ομάδα χορηγήθηκε placebo.

Οι συμμετέχοντες κατέγραφαν τις διατροφικές τους συνήθειες σε ένα ημερολόγιο διατροφής. Παρείχαν και πληροφορίες για τη σωματική τους δραστηριότητα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν σύντομα πως καθεμία από τις τρεις διαφορετικές ποσότητες μηλόξιδου «έδινε» διαφορές κατά τις μετρήσεις της περιφέρειας της μέσης και των γοφών, αλλά και στην αναλογία σωματικού λίπους:

Εκείνοι που έπιναν τη μεγαλύτερη δόση, δηλαδή 15 ml, παρουσίασαν τη μεγαλύτερη απώλεια βάρους και μείωση ΔΜΣ μετά από 12 εβδομάδες: από τα 77 κιλά ο μέσος όρος μειώθηκε στα περίπου 70.
Στην ομάδα με τα 10 ml (περίπου δύο κουταλάκια του γλυκού) το μέσο βάρος πήγε από τα 79 κιλά στα 72.
Στα 5 ml (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού), το βάρος μειώθηκε από τα 79 κιλά στα 74.
Ο ΔΜΣ μειώθηκε από 31 σε σχεδόν 27, ανάλογα με τη δοσολογία.

Ο Δρ. Abou-Khalil εξήγησε πως επειδή το δείγμα της μελέτης ήταν μικρό, όπως και η περίοδος των δοκιμών, θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να μιλήσουν οι επιστήμονες πιο συγκεκριμένα για τα οφέλη του μηλόξιδου σε παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα. Τόνισε ότι μια πιο μεγάλη σε διάρκεια δοκιμή θα δείξει και τις πιθανές μακροπρόθεσμες παρενέργειες του μηλόξιδου.

«Ελπίζουμε ωστόσο, ότι τα αποτελέσματα της δουλειάς μας θα μπορούσαν να συμβάλουν σε συστάσεις βασισμένες σε στοιχεία για τη χρήση του μηλόξιδου ως διατροφικής παρέμβασης στη διαχείριση της παχυσαρκίας».

Το μηλόξυδο μπορεί να έχει κάποια οφέλη για την απώλεια βάρους, αλλά δεν είναι θαυματουργό φάρμακο.

Εάν σκέφτεστε να το χρησιμοποιήσετε για αυτόν τον σκοπό, είναι σημαντικό να το κάνετε με μέτρο και να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ειδικά εάν έχετε οποιεσδήποτε υποκείμενες ιατρικές παθήσεις ή λαμβάνετε φάρμακα.