Το γηραιότερο ζώο της ξηράς στον κόσμο, είναι μια χελώνα που ονομάζεται Jonathan, και είναι 191 ετών Δεν είναι σαφές πότε γεννήθηκε η χελώνα, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ερπετό ήταν τουλάχιστον 50 ετών όταν μεταφέρθηκε από τις Σεϋχέλλες στο νησί της Αγίας Ελένης το 1882.

Σύμφωνα με τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες (GWR), ο Τζόναθαν πιστεύεται ότι γεννήθηκε το 1832, αλλά η ηλικία του είναι μια συντηρητική εκτίμηση, που σημαίνει ότι είναι πιθανότατα ακόμη μεγαλύτερη. Είναι μια γιγάντια χελώνα των Σεϋχελλών και έχει ξεπεράσει κατά πολύ το μέσο προσδόκιμο ζωής του είδους της, των 150 ετών. Ο Τζόναθαν είναι η γηραιότερη χελώνα στην καταγεγραμμένη ιστορία, έχοντας πάρει τον τίτλο το 2021 από την Tu’I Malila (1777-1965), μια χελώνα που έζησε τουλάχιστον 188 χρόνια, σύμφωνα με τον ιστότοπο GWR.

Ο Τζόναθαν δεν δείχνει «κανένα σημάδι επιβράδυνσης», σύμφωνα με τον επί χρόνια κτηνίατρό του Τζο Χόλινς. «Παρά το γεγονός ότι έχει χάσει την όσφρησή του και είναι σχεδόν τυφλός από καταρράκτη, η όρεξή του παραμένει έντονη», είπε ο Χόλινς.

«Τον ταΐζουν ακόμα με το χέρι μία φορά την εβδομάδα με ενισχυτική βοήθεια φρούτων και λαχανικών από μια μικρή ομάδα. Αυτό όχι μόνο συμπληρώνει τις θερμίδες του, αλλά παρέχει αυτούς τους βασικούς οδηγούς του μεταβολισμού του: βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Είναι ασυνήθιστο να πιστεύει κανείς ότι αυτός ο ευγενικός γίγαντας έχει ξεπεράσει κάθε άλλο ζωντανό πλάσμα στη στεριά, συμπεριλαμβανομένου φυσικά ολόκληρης της ανθρώπινης φυλής. Ο Τζόναθαν είναι καλά στην υγεία του και όλες οι ενδείξεις προς το παρόν μας κάνουν να ελπίζουμε ότι θα φτάσει στον τρίτο αιώνα του – αν όντως δεν το έχει κάνει ήδη!».