Τετάρτη, Μαΐου 29

Προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι το κουνέλι σου είναι άρρωστο

Τα κουνέλια είναι υπέροχοι σύντροφοι. Είναι έξυπνα, κοινωνικά, περίεργα και τόσο χαριτωμένα, αλλά κάποιες φορές δεν κατανοούμε τη γλώσσα τους.

Στην άγρια φύση, σαν θηραματικό ζώα που είναι,

ξοδεύουν πολύ χρόνο καθημερινά, για να κρύψουν από τους δυνητικούς θηρευτές τους κάθε σημάδι ασθένειας ή τραυματισμού που θα τα καταστούσε ευάλωτα.

Συνεπώς, έχουν μάθει να καλύπτουν καλά κάθε σημάδι αδυναμίας ή ασθένειας, ώστε ακόμα και ο πιο επιμελής και παρατηρητικός προστάτης τους δύσκολα θα καταλάβαινε τι αισθάνονται, πριν εκδηλώσουν έντονα κάποια σημάδια της αρρώστιας τους.

Παρακάτω θα παραθέσουμε κάποια χαρακτηριστικά σημεία που υποδηλώνουν πρόβλημα υγείας, ώστε ο «γονέας» τους να τα εντοπίσει άμεσα και να απευθυνθεί στον κτηνίατρο μικρών ζώων.

 

• Αλλαγές στην όρεξη.

Όταν ο κολλητός σου δεν κοιμάται, σίγουρα αναζητά τροφή ή ήδη τρώει διακόπτοντας μόνο για μικρές γουλιές νερού.

Αυτή η μονότονη διαδικασία σίτισης, ειδικά με άχυρα, μας επιβεβαιώνει ότι το ιδιότυπο γαστρεντερικό του σύστημα λειτουργεί κανονικά.

Αν παρατηρήσεις το φιλαράκι σου να μην τρώει αυτό που έχεις συνηθίσει να βλέπεις καθημερινά, είτε είναι άχυρο ή pellets ή φρέσκα λαχανικά, τότε συμβουλέψου άμεσα τον κτηνίατρο σου.

Κάποια ανωμαλία στο γαστρεντερικό του σύστημα, ίσως αποβεί μοιραία γρήγορα, ειδικά, αν έχουν εμπλακεί ξαφνικοί ή έντονοι στρεσογόνοι παράγοντες που επιδρούν στο περιβάλλον του ή φτωχή ποιοτικά διατροφή ή μη πρόσληψη ικανής ποσότητας ινών που επιτρέπουν την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

 

• Μη φυσιολογικές ή ανύπαρκτες ακαθαρσίες.

Ο μοναδικός τρόπος που ο σύντροφος σου χωνεύει την τροφή του αποτυπώνεται σε 2 τύπους περιττωμάτων.

Ο πρώτος είναι τα κλασσικά μικρά και στρογγυλά σφαιρίδια.

Ο δεύτερος τύπος ένα σύμπλεγμα γυαλιστερών και με μορφή ρώγας σταφυλιού κοπράνων. Αυτά περιέχουν θρεπτικά συστατικά (ρευστά λιπαρά οξέα, βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα) που δεν απορροφήθηκαν κατά τη διαδικασία χώνευσης της τροφής.

Το φιλαράκι σου δε θα αφήσει την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη και θα τα φάει.

Αν και δεν είναι ευχάριστο να το παρατηρείς για αυτόν τον λόγο, εντούτοις είναι σημαντικό να προσέχεις τις ακαθαρσίες του.

Παρατήρησε για μικροσκοπικά και ακανόνιστα περιττώματα, αυτά που μοιάζουν με ρώγες σταφυλιού που δεν τα έχει φάει ή έχουν παραχθεί σε μεγάλη ποσότητα ή για μαλακά περιττώματα ή διάρροια ή παντελή έλλειψη κοπράνων.

 

• Αφύσικη συμπεριφορά.

Ένα υγιές κουνέλι είναι δραστήριο και ενεργητικό.

Πρέπει να περνά άφθονο χρόνο έξω από το κλουβί του, ώστε να τρέχει να πηδά και να εξερευνά ένα ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον.

Ακόμα και αυτά που δεν ξεμυτίζουν από το κλουβί τους πρέπει να είναι ζωηρά και δραστήρια.

Αν και όσο μεγαλώνουν είναι φυσιολογικό να πέφτει το επίπεδο της ενέργειάς τους, οι αλλαγές πρέπει να είναι σταδιακές.

Αν ο κολλητός σου ξαφνικά ή προοδευτικά δεν επιθυμεί να κινείται πολύ ή μαζεύεται σε μία γωνιά του κλουβιού του ή γίνεται επιθετικός, τότε χτυπάει καμπανάκι κινδύνου.

Αφύσικοι φωνητισμοί ή οποιαδήποτε αλλαγή στο μοτίβο συμπεριφοράς του πρέπει να ελέγχονται.

Τα κουνέλια διαθέτουν μεγάλη γκάμα ήχων, αλλά το επιθετικό γρύλισμα (υπόκωφος και βραχνός ήχος) καθώς και το τρίξιμο των δοντιών είναι ίσως ανησυχητικά σημάδια πόνου.

 

• Αλλαγές στο βάδισμα ή τη στάση σώματος.

Τα κουνέλια είναι ευκίνητα και με χαρακτηριστικό στυλ κίνησης. Ανωμαλίες στο περπάτημα τους, την ευκινησία ή τη στάση του σώματος τους σηκώνουν κόκκινη σημαία.

Αστάθειες και τρικλίσματα μπορεί να συνδυάζονται με κρέμασμα του κεφαλιού τους προς μία μεριά του σώματός τους.

Αυτή η πτώση μπορεί να είναι μόνιμη ή επαναλαμβανόμενη και ίσως προκαλείται από διάφορους παράγοντες, όπως ένα πρόβλημα στα αυτιά τους ή νευρολογικό πρόβλημα.

Η στάση του σώματος του συντρόφου σου είναι επίσης σημείο προς εξέταση.

Αν πονάει για κάποιο λόγο, το σκυφτό κεφάλι θα εμφανίζεται εντονότερα ως σύμπτωμα του πόνου. Αν υποφέρει από γαστρεντερικές διαταραχές, θα το καταλάβεις βλέποντας τον να τρίβει την κοιλιά του στο έδαφος ή να τεντώνεται επανειλημμένα ως μία προσπάθεια ανακούφισης.

 

• Θαμπό ή πεσμένο τρίχωμα.

Αν προσέξεις ότι η γούνα του φίλου σου έχει χάσει τη στιλπνότητα της και μαδάει ή πέφτουν τούφες εντόνως ή αν ξαφνικά τον δεις να περιποιείται ή να ξύνει το δέρμα του, τότε ίσως υποβόσκει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Συνήθως συνδέουμε αυτά τα προβλήματα με την ύπαρξη εξωπαρασίτων, όπως ψύλλους ή ψείρες. Αν και σίγουρα τα ενοχλητικά αυτά παράσιτα δημιουργούν πρόβλημα στο δέρμα και το τρίχωμα, δεν είναι οι μόνοι ένοχοι για τα παραπάνω συμπτώματα.

Ορμονικές διαταραχές και γαστρεντερικά προβλήματα ίσως ευθύνονται για ενδεχόμενα δερματικά προβλήματα.

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο πάνω στα περισσότερα ζώα και είναι ο πρώτος δείκτης κλινικών σημάτων, αν ο κολλητός σου αντιμετωπίζει κάποιο οργανικό θέμα.

 

• Δυσκολία στη σίτιση, σάλια και οίδημα στο πρόσωπο.

Τα δόντια των κουνελιών συνεχώς αναπτύσσονται και για αυτό πρέπει να έχουν συνεχή πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας άχυρο που θα τροχίζει καλά τα 28 τους δόντια, ώστε να συγκλίνουν σωστά.

Τα χαριτωμένα λαγόμορφα  μπορούν να εμφανίσουν 2 τύπους οδοντικών προβλημάτων, τον εκ γενετής ή τον επίκτητο τύπο.

Όπως και εμείς, έτσι και τα κουνέλια μπορεί να υποφέρουν από εκ γενετής ανωμαλίες, όπως ο υπεργναθισμός ή ο υπογναθισμός ή και άλλες δυσλειτουργίες.

Σε αυτές τις περιπτώσεις τα δόντια δεν ευθυγραμμίζονται και μπορεί να υπεραναπτυχθούν.

Ο δεύτερος και συχνότερους τύπος οδοντικών προβλημάτων είναι ο επίκτητος και συνήθως οφείλεται στην έλλειψη ινών από τη διατροφή τους.

Υπάρχουν πολλά δυνητικά κλινικά σημάδια που συνδέονται με οδοντικές παθήσεις, όμως τα συχνότερα περιλαμβάνουν αφύσικο τρόπο μασήματος της τροφής, πτώση του φαγητού από το στόμα, απώλεια βάρους, πολλά σάλια και πρήξιμο στο πρόσωπο.

 

• Προβλήματα στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.

Τα κουνέλια αναπνέουν μόνο από τη μύτη και το αναπνευστικό τους σύστημα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο.

Αυτό μεταφράζεται σε εμφάνιση συχνών μολύνσεων σε αυτό το μέρους του οργανισμού τους.

Το «ρουθούνισμα» είναι ένας γενικός όρος που αποδίδεται σε κουνέλια που υποφέρουν από καταρροή στη μύτη, μάτια που τρέχουν δάκρυα και φτάρνισμα.

Αν και η μύτη που τρέχει δεν παραπέμπει σε σοβαρό πρόβλημα, εντούτοις αν δεν προσεχθεί, ίσως εξελιχθεί σε κάτι πιο επικίνδυνο.

Τα σημάδια αυτά, αν είναι αποτελέσματα κάποιας μόλυνσης, μπορούν να μεταδοθούν και σε άλλα κουνέλια.

 

Επίλογος

Αν και δεν είναι εύκολα διακριτά κάποιες φορές, τα κουνέλια δείχνουν σημάδια ασθενειών ή τραυματισμών και ως υπεύθυνοι προστάτες τους πρέπει να τα παρατηρούμε καθημερινά.

Επειδή είναι κατοικίδια της ρουτίνας και της συνήθειας, πρέπει να εξοικειωνόμαστε με την κανονικότητα τους, ώστε γρήγορα να διαπιστώνουμε την ύπαρξη πιθανής ανωμαλίας στον τρόπο που συμπεριφέρονται.

Αν ο κολλητός σου εμφανίσει κάποια από τα προαναφερθέντα σημάδια ή απλά δεν είναι ο εαυτός του, τότε να απευθυνθείς άμεσα στον κτηνίατρο σου.

Το ρητό «καλύτερα ασφαλής παρά λυπημένος» ταιριάζει κυριολεκτικά στο χοροπηδηχτό σου φιλαράκι.

 https://petfan.gr/blog/proeidopoiitika-simadia-pou-deixnoun-oti-to-kouneli-sou-einai-arrwsto-b113.html




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .