Δευτέρα, Μαΐου 27

Τέλος το νυχτερινό τιμολόγιο στο ηλεκτρικό ρεύμα – Τι αλλάζει

 Το μέτρο του νυχτερινού τιμολογίου στο ρεύμα καθιερώθηκε όταν στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής ήταν κυρίαρχες οι θερμοηλεκτρικές μονάδες, ωστόσο το τοπίο έχει αλλάξει με τη διείσδυση των ΑΠΕ

Με στόχο να εξισορροπήσει μεταξύ της παροχής φθηνότερων χρεώσεων στους καταναλωτές κάποιες ώρες την ημέρα αλλά και των νέων δεδομένων που δημιουργεί η παραγωγή ρεύματος από τις ΑΠΕ, το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται στην αλλαγή στο καθεστώς του νυχτερινού τιμολογίου με πιθανότερη την κατάργησή του.

Σύμφωνα με το energypress.gr το υπουργείο προσανατολίζεται μεν προς την κατάργηση του νυχτερινού τιμολογίου ρεύματος αλλά και την εισαγωγή μιας νέας μεσημεριανής ζώνης χαμηλότερης χρέωσης που θα λειτουργήσει ως «αντίδοτο» στις περικοπές ενέργειας από τις ΑΠΕ.

Στην υφιστάμενη μορφή του, το νυχτερινό τιμολόγιο έχει χειμερινό και θερινό ωράριο. Το χειμερινό ωράριο ισχύει από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Απριλίου. Για τους καταναλωτές στο διασυνδεδεμένο σύστημα, οι μειωμένες χρεώσεις εφαρμόζονται από τις 02:00 έως τις 08:00 και από τις 15:00 έως τις 17:00. Το θερινό ωράριο ξεκινά από την 1η Μαΐου και λήγει στις 31 Οκτωβρίου. Για την ίδια κατηγορία καταναλωτών, η ζώνη μειωμένων χρεώσεων είναι ενιαία και εκτείνεται από τις 23:00 έως τις 07:00 το πρωί.

Οι συγκεκριμένες χρονικές ζώνες καθιερώθηκαν όταν στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής ήταν κυρίαρχες οι θερμοηλεκτρικές μονάδες. Έτσι, για την επιλογή τους ελήφθη υπόψη ότι οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κορυφώνονταν πέριξ του μεσημεριού. Ως συνέπεια, στόχος ήταν να δοθεί κίνητρο να «μεταφερθεί» μέρος της κατανάλωσης κατά κύριο λόγο αργά το βράδυ.

Ωστόσο, το «τοπίο» στο χρηματιστήριο ενέργειας έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Η κυριαρχία των ΑΠΕ, και η κορύφωση της παραγωγής των φωτοβολταϊκών το μεσημέρι, έχει ως συνέπεια εκείνες τις ώρες η αγορά να κινείται πολύ συχνά από οριακά πάνω από το μηδέν, έως και σε αρνητικές τιμές. Επομένως, αυτές οι χονδρεμπορικές τιμές θα επιτρέψουν στους προμηθευτές να παράσχουν τιμολόγια με ιδιαίτερα χαμηλές χρεώσεις κατά τις μεσημβρινές ώρες.

Την ίδια στιγμή, η κορύφωση της παραγωγής των φωτοβολταϊκών συχνά υπερβαίνει τη ζήτηση (σε συνδυασμό με τις ενδεχόμενες εξαγωγές). Επομένως, η ενίσχυση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσε να βάλει σε κάποιο βαθμό ανάχωμα στις περικοπές παραγωγής «πράσινης» ενέργειας.

Όπως μεταδίδει το energy.press το ΥΠΕΝ δεν έχει καταλήξει σε αποφάσεις αλλά το επικρατέστερο σενάριο είναι να καταργηθεί η βραδινή ζώνη μειωμένων χρεώσεων και να εισαχθεί μια νέα μεσημεριανή ζώνη.

https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/energeia/ilektriko-revma-telos-gia-to-nichterino-timologio-me-ti-tha-antikatastathi/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .