
Ο νόμος
H Eλλάδα είναι η 37η χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την ισότητα στον
γάμο μεταξύ δύο προσώπων ίδιου ή διαφορετικού φύλου με σκοπό “τη
διασφάλιση της αρχής της ισότητας μέσω της επέκτασης της δυνατότητας
σύναψης γάμου και σε πρόσωπα του ίδιου φύλου, και στην ενίσχυση της
προστασίας από διακρίσεις, προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της
Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ».
Η αίτηση ακύρωσης στρέφεται κατά της υπουργικής απόφασης με την οποία καθορίζεται ο τρόπος τήρησης των ληξιαρχικών βιβλίων για την καταγραφή των στοιχείων γονέων και συζύγων επί των ληξιαρχικών πράξεων γέννησης και γάμου που εκδόθηκε μετά την ψήφιση του νόμου 5089/2024.
Η αίτηση ακύρωσης
Καθώς οικογένεια νοείται «ομάδα ανθρώπων που συνδέονται μεταξύ τους με δεσμούς αίματος, γάμου ή υιοθεσίας, αποτελούμενη από τον πατέρα, τη μητέρα και τα παιδιά και ζώσα συνήθως υπό την αυτή τη στέγη».
Αναφέρουν δε πως είναι υπό την προστασία του κράτους ο γάμος, η οικογένεια, η μητρότητα και η παιδική ηλικία, δηλαδή «προϋποθέτουν ύπαρξη πατέρα και μητέρας (άνδρα και γυναίκας), ήτοι ύπαρξη γονέων διαφορετικού φύλου», κάτι που προϋποθέτει την τέλεση γάμου μεταξύ προσώπων διαφορετικού φύλου. «…Το Σύνταγμά μας δεν αποδέχεται ύπαρξη δικαιώματος τελέσεως γάμου μεταξύ ομόφυλων προσώπων», αφού αυτό δεν οδηγεί στις συνταγματικές προϋποθέσεις προστασίας της μητρότητας, της οικογένειας και των παιδιών… Η θέσπιση γάμου μεταξύ ομόφυλων προσώπων δεν διαφυλάσσει ούτε ενισχύει την οικογένεια και τον γάμο και δεν μπορεί να αποτελεί θεμελιακό θεσμό για το έθνος και την κοινωνία».
Τα παιδιά
Η υιοθέτηση παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια παραβιάζει τη συνταγματική αρχή
της ισότητας (άρθρο 4), επισημαίνουν τα σωματεία κι αυτό γιατί: «Η
παροχή δυνατότητας σε ομόφυλα ζευγάρια να υιοθετούν παιδιά και να
αποτελούν κατά πλάσμα δικαίου τους δύο γονείς τους, συνιστά ουσιώδη
καταστρατήγηση της συνταγματικής αρχής της ισότητας, καθώς στερεί από
ορισμένα παιδιά το δικαίωμα να ανατρέφονται σε οικογένεια με μητέρα και
πατέρα, λαμβάνοντας από τον καθένα όσα πολύτιμα προσφέρουν και η
μητρότητα και πατρότητα για τη ζωή και την ψυχοσωματική ανάπτυξή τους».
Και όλα αυτά, «τη στιγμή κατά την οποία υπάρχει η δυνατότητα να υιοθετηθούν από ετερόφυλες οικογένειες», έτσι «ώστε να απολαμβάνουν τα υιοθετημένα παιδιά τόσο μητρική όσο και πατρική στοργή… Με την αναγνώριση δικαιώματος υιοθεσίας από ζεύγη ομόφυλων δημιουργείται δυσμενής διάκριση εις βάρος των παιδιών που υιοθετούνται από τέτοια ζεύγη, ενώ άλλα παιδιά απολαμβάνουν την ανατροφή σε μια οικογένεια, το πατρικό και μητρικό πρότυπο».
Ωστόσο, αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «παρά τις προσπάθειες να πειστεί η κοινή γνώμη περί του αντιθέτου, είναι κοινή επιθυμία κάθε ανθρώπου, ανεξαρτήτως του δικού του σεξουαλικού προσανατολισμού, να έχει τη μητέρα και τον πατέρα του, οι οποίοι είναι για τον κάθε άνθρωπο ιερά πρόσωπα και με τους οποίους δημιουργούνται ψυχικοί δεσμοί ακατάλυτοι, που υπερβαίνουν ακόμα και τον θάνατο». Το να πετύχει ομόφυλο ζευγάρι «την υιοθεσία ορφανού ή εγκαταλελειμμένου παιδιού, όπως δίνεται πλέον η δυνατότητα με τον νόμο 5089/2024, στερεί από το υιοθετημένο παιδί τα αιώνια και ιερά γονικά πρότυπα, μητέρα και πατέρα, θέτοντας το παιδί σε δυσμενή θέση, δυσμενέστερη από άλλα ορφανά ή εγκαταλελειμμένα παιδιά που υιοθετήθηκαν από έγγαμα ανδρόγυνα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.
Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .