Δευτέρα, Ιουνίου 10

Τεράστιο κοινωνικό πλήγμα η κατάργηση του ΟΕΚ

Απίστευτο φιάσκο με το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»

Νόμιζαν ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες θα υποχρεωθούν να νοικιάζουν για τρία χρόνια τα σπίτια τους, που τα είχαν κλειστά, εάν τους έδιναν 2.000 + 2.000 ευρώ για ανακαίνιση!

 

 Ανακάλεσαν τα κονδύλια ύψους 25.000.000 ευρώ, λόγω ανύπαρκτου ενδιαφέροντος από τους πολίτες

Η παροιμιώδης αποτυχία της κυβέρνησης με το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω», για το οποίο οι πολίτες δεν έδειξαν το παραμικρό ενδιαφέρον, είχε ως συνέπεια η ΔΥΠΑ και το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας να προχωρήσουν στην ανάκληση των σχετικών κονδυλίων, ύψους 25.000.000 ευρώ,

ενώ ταυτόχρονα -και κατά την προσφιλή του τακτική- ο διοικητής της ΔΥΠΑ «πρόλαβε» να συμπεριλάβει και άλλη μία απευθείας ανάθεση.

Πριν από ενάμισι χρόνο (Ν. 5006/2022) θεσμοθετήθηκε το στεγαστικό πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», ενώ η ΚΥΑ εκδόθηκε πριν από δύο μήνες, την 9η Απριλίου 2024, 15 μήνες μετά, προκειμένου να αρχίσουν οι αιτήσεις, λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές.

Έπειτα από περίπου δύο μήνες από όταν άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα (11/4/24) οι πολίτες δεν ανταποκρίνονται, με αποτέλεσμα να αποτελεί το πιο αποτυχημένο στεγαστικό πρόγραμμα τα τελευταία πολλά χρόνια, ακόμα και επί λειτουργίας του ΟΕΚ. Οι αιτήσεις που κατατέθηκαν είναι περίπου 1.400, από τις οποίες εγκρίθηκαν περίπου 800, ενώ ο ρυθμός κατάθεσης είναι πλέον σχεδόν μηδενικός.

Οι διοικούντες της ΔΥΠΑ και οι κυβερνώντες, με ένα νέο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογενείας, με δεκάδες στελέχη στη διάθεσή τους, εμπνεύστηκαν, σχεδίασαν και υλοποίησαν το εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο κατέληξε σε μια παταγώδη αποτυχία.

Χαρακτηριστική απόδειξη είναι η απόσυρση των κονδυλίων του προγράμματος, ποσού 25.000.000, με την απόφαση ανάκλησης έγκρισης δαπάνης του αρμόδιου υπουργείου. Νόμιζαν ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες θα υποχρεωθούν να νοικιάζουν για τρία χρόνια τα σπίτια τους, που τα είχαν κλειστά, εάν τους έδιναν 2.000 + 2.000 ευρώ για ανακαίνιση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στους οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ), οι οποίοι απορροφήθηκαν εν μέσω μνημονίων από τη ΔΥΠΑ, οι κυβερνητικοί επαΐοντες αρνούνται ακόμη και να τους συναντήσουν, παρά το γεγονός ότι αυτοί απασχολούνται στα στεγαστικά προγράμματα πολλά χρόνια (τρία αιτήματα συνάντησης προς το υπ. Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας είναι αναπάντητα εδώ και πολλούς μήνες).

Επιπλέον, η ΔΥΠΑ, προκειμένου να υλοποιήσει το πρόγραμμα, έδωσε με απευθείας ανάθεση την υλοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ποσού 71.920,00 ευρώ, με ΦΠΑ. Για να νομιμοποιηθεί η απευθείας ανάθεση, που ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, ενεργοποιήθηκε η σχετική εξαίρεση για έργα τεχνολογιών και επικοινωνιών κατά παρέκκλιση της παρ. 1, άρ. 118 του Ν. 4412/16, εκδίδοντας μάλιστα τη σχετική διαπιστωτική πράξη το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η διοίκηση της ΔΥΠΑ και οι κυβερνώντες, όμως, δεν έχουν ευθύνες μόνο για την πλήρη αποτυχία του πρόσφατου προγράμματος. Αρνούνται να στελεχώσουν την αρμόδια υπηρεσία με μόνιμους υπαλλήλους, ενώ τα τελευταία χρόνια συνεχώς έμπειροι και καταρτισμένοι υπάλληλοι συνταξιοδοτούνται ενώ άλλοι μεταφέρθηκαν σε άλλες υπηρεσίες με αποφάσεις του διοικητή.

Παράλληλα δεν έχουν επιλυθεί πολλά τεχνικά προβλήματα στη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος του τ.ΟΕΚ, τα οποία έχουν καταστήσει αδύνατη την ηλεκτρονική επεξεργασία των οριστικών παραχωρητηρίων.

Στασιμότητα

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη στασιμότητα στην έκδοση των οριστικών παραχωρητηρίων εργατικών κατοικιών, ενώ για τα ρυθμισμένα δάνεια του ΟΕΚ, παρότι έχουν περάσει πολλοί μήνες τώρα που το υπουργείο Εργασίας έχει στη διάθεσή του τη σχετική απόφαση από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΥΠΑ, δυστυχώς δεν εκδίδει την τροποποίηση της υπουργικής απόφασης για να επιλύσει το πρόβλημα στους χιλιάδες δανειολήπτες που ήταν συνεπείς και πλήρωσαν εντός πενταετίας τις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λάβουν τις εξοφλητικές αποφάσεις.

Επί της ουσίας ακόμα και τα 700 σπίτια να ενοικιαστούν δεν εξασφαλίζεται ότι τα ενοίκια θα μειωθούν, αφού οι ιδιοκτήτες τους δεν υποχρεούνται να τα διαθέσουν με χαμηλά ενοίκια.

Ακόμη, η χορήγηση των δανείων από το πρόγραμμα «Σπίτι μου» έχει οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των τιμών πώλησης και ενοικίασης των κατοικιών, υποχρεώνοντας μάλιστα να αγοραστούν σπίτια άνω των 30 ετών.

Τεράστιο κοινωνικό πλήγμα η κατάργηση του ΟΕΚ

Επί λειτουργίας του ΟΕΚ χορηγούνταν ετησίως περίπου 500.000.000 ευρώ σε στεγαστικά προγράμματα (εργατικές κατοικίες, δάνεια, επιδοτήσεις ενοικίου κ.ά).

Συνεπώς, εάν υπολογίσουμε ότι επί 13 χρόνια που έχει καταργηθεί, δεν εκπονούνται ουσιαστικά νέα στεγαστικά προγράμματα, λείπουν από την κοινωνία κοινωνικές κατοικίες και δάνεια αγοράς/επισκευής/κατασκευής κ.ά., συνολικού ποσού πάνω από 6,5 δισ. ευρώ.

Η κατάργηση του ΟΕΚ επέφερε ένα μεγάλο πλήγμα στην κοινωνία, με αποτέλεσμα να έχει διαρρηχθεί η συνοχή χιλιάδων ευάλωτων νοικοκυριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .