Κυριακή, Ιουνίου 23

Στέγη για τους νέους

 Οφείλουμε να βοηθήσουμε τα νέα ζευγάρια να έχουν δικαίωμα σε προσιτή στέγη, ώστε να δημιουργήσουνε την οικογένειά τους. Αποτελούν το μέλλον μας.

Το Μαξίμου έχει αντιληφθεί ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νεόνυμφα ζευγάρια, που αρχίζουν την οικογένειά τους με την ανεύρεση στέγης, είναι ιδιαίτερα έντονο. Η ακρίβεια, που πλήττει την πατρίδα μας αλλά και την Ευρώπη γενικότερα, αλλά και περιφερειακά φαινόμενα

(π.χ., το Airbnb, που αύξησε κατακόρυφα τα ενοίκια για τους Έλληνες, αφού τα διαμερίσματα πλέον μετατράπηκαν σε τουριστικά μίνι ξενοδοχεία), έχουν συνδράμει ώστε το φαινόμενο της ελλιπούς πρόσβασης σε στέγη να έχει πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας.

Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του θα ανακοινώσουν κάποια μέτρα και έναν προσανατολισμό προς την ελάφρυνση αυτού του προβλήματος, κυρίως προς την κατεύθυνση της εποπτείας του Αirbnb. Θα προτείνω κάποιες λύσεις που θεωρώ ότι δεν έχει σκεφτεί η κυβέρνηση:

Καταρχάς, πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αστυφιλίας, που διδασκόμασταν ως «καυτό» θέμα ακόμα και εμείς, οι γηραιότεροι, στην παιδική μας ηλικία στα σχολεία. Ο υπερσυγκέντρωση σε αστικά κέντρα κάνει ζημιά στο έθνος μας, αφού δεν υπάρχει διασπορά του πληθυσμού σε όλη την επικράτεια. Πρέπει να δοθούν κίνητρα για επιστροφή στις προγονικές γαίες μας, όπου η κατοικία είναι αισθητά φθηνότερη, η επαφή με τη φύση ισχυρότερη και οι συνθήκες για την ανατροφή της νέας γενιάς πολύ πιο ευοίωνες.

Το Αirbnb πρέπει να ενταχθεί σε ορθολογικό θεσμικό πλαίσιο και να απαγορεύεται, αν δεν υπάρχει η καθολική σύμφωνη γνώμη της πολυκατοικίας, η μετατροπή διαμερισμάτων σε μίνι ξενοδοχεία, αφού αλλάζει ο τρόπος χρήσης του ακινήτου και δεν αποτελεί πλέον οικιστική μονάδα.

Απόλυτη έκπτωση του φόρου και των εξόδων μπορεί να θεσπιστεί τόσο για τα ζευγάρια που αγοράζουν πρώτη φορά εστία όσο και για τον πωλητή, ώστε να υπάρχει κίνητρο πώλησης. Επιδότηση επιτοκίου σε στεγαστικά δάνεια από τις τράπεζες όσο οι πληρωμές των δόσεων είναι τακτικές και εμπρόθεσμες. Αλλαγή του Αστικού Κώδικα, ώστε συνιδιοκτησίες που έχουν μείνει σε αδράνεια και αχρηστία λόγω πολλών ιδιοκτητών (π.χ., πολλά ξαδέλφια από μια οικογένεια, με μικρό ποσοστό το καθένα) να μπορούν να εξαγοραστούν «εξαναγκαστικά» από συνιδιοκτήτη, που θα το αξιοποιήσει για τη δημιουργία οικογένειας.

Για το τέλος άφησα κάτι που θα φανεί σοσιαλιστικό, αλλά θυμίζω ότι η Μάργκαρετ Θάτσερ το εφάρμοσε με το Housing Act 1980, που έδωσε οικία σε 5.000.000 Άγγλους: εργατικές κατοικίες, οι οποίες θα χτιστούν από το κράτος.

Οφείλουμε να βοηθήσουμε τα νέα ζευγάρια να έχουν δικαίωμα σε προσιτή στέγη, ώστε να δημιουργήσουνε την οικογένειά τους. Αποτελούν το μέλλον μας.

*∆ιδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos).antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .