Κυριακή, Ιουνίου 30

Ν.Δ.: Σήμανε το τέλος της παντοκρατορίας Μητσοτάκη

 

Πρώτη φορά μια ομάδα 50 βουλευτών αμφισβήτησε χθες συντονισμένα και συντεταγμένα τη στρατηγική του πρωθυπουργού, αλλά κυρίως την ικανότητά του να πετυχαίνει νίκες

Tίτλοι τέλους» μπήκαν χθες με τον πλέον επίσημο τρόπο στην παντοκρατορία του Κυριάκου Μητσοτάκη εντός της «γαλάζιας» παράταξης,

καθώς πρώτη φορά μια ομάδα 50 βουλευτών αμφισβήτησε συντονισμένα και συντεταγμένα τη στρατηγική του πρωθυπουργού, αλλά κυρίως την ικανότητά του να πετυχαίνει νίκες. Επειδή όμως οι βασιλιάδες, ακόμα και όταν είναι γυμνοί, αρνούνται να δουν την πραγματικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βλέποντας την κριτική εσωκομματικών φίλων και αντιπάλων, πέρασε στην αντεπίθεση βγάζοντας στο φως το πραγματικό του πρόσωπο, αυτό της αλαζονείας τού 41%. Το κλίμα εντός του Κοινοβουλίου ήταν ιδιαίτερα βαρύ, καθώς όλοι γνώριζαν πως ο Γιώργος Μυλωνάκης είχε πείσει πολλούς να κατεβάσουν τους τόνους και να μην πυροδοτήσουν αντιπαραθέσεις, ωστόσο είχε αποτύχει να τους πείσει όλους.

Ήδη από το πρωί τα «πηγαδάκια» έδιναν κι έπαιρναν, ενώ ορισμένοι βουλευτές ξεκαθάριζαν στους συναδέλφους τους πως έφτασε η ώρα να σπάσουν τη σιωπή τους. Για να κατευνάσει τις αντιδράσεις και να περιορίσει όσους ήθελαν να του ασκήσουν κριτική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του προσπάθησε να τους ικανοποιήσει όλους, ξεκαθαρίζοντας όμως πως σε ζητήματα στρατηγικής δεν κάνει βήμα πίσω.

Αοριστίες

Ο πρωθυπουργός αρκέστηκε σε αοριστίες για το εκλογικό αποτέλεσμα, στην παραδοχή του κόστους που πλήρωσε από τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, σε γενικά και αόριστα μηνύματα προς τη δεξιά του πτέρυγα, αλλά και σε κενού περιεχομένου μηνύματα για τα εθνικά ζητήματα. Οι πολιτικές κορόνες που εκστόμισε με στόχο να ικανοποιήσει όλες τις μπάντες του κόμματός του χωρίς όμως να πει το παραμικρό για την αλλαγή πλεύσης του κόμματος δεν κατάφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά τις ευρωεκλογές και μετά τον ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός είπε «όχι» σε μια μικρή και φοβική Ν.Δ., έκανε μια κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του αυτοκριτική και δίνοντας το σήμα επανεκκίνησης, ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027, ενώ ζήτησε η αυτοκριτική να μην οδηγήσει σε αδιέξοδη εσωστρέφεια.

O πρωθυπουργός απέκλεισε «δεξιά στροφή», αν και έκανε αυτοκριτική για μια σειρά ζητημάτων που οδήγησαν σε ένα ανεπιτυχές για τη Ν.Δ. αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, ενώ τόνισε ότι οι πολίτες ζητούν λιγότερα λάθη και περισσότερα αποτελέσματα. «Ο δικός μας δρόμος οδηγεί μόνο μπροστά» τόνισε, επισημαίνοντας ότι δεν δέχεται κουβέντα για τον πατριωτικό και τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ν.Δ. «Στους εμπόρους εθνικού αισθήματος απαντάμε στην πράξη με τον φράκτη, τα Rafale και τις Belharra» είπε. Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε ουσιαστικά έκκληση στους βουλευτές της Ν.Δ. να μην ανεβάσουν τους τόνους της αναμενόμενης κριτικής σε τέτοιο βαθμό που θα προκληθεί εσωστρέφεια.

Ζήτησε ειδικότερα: «Η κριτική να μην είναι αφορμή για αδιέξοδη εσωστρέφεια ούτε εμμονή σε προσωπικές επιδιώξεις». Σχολίασε πάντως ότι «οι παλιότεροι θυμόμαστε εποχές πραγματικής εσωστρέφειας», θέλοντας να υποβαθμίσει και όποιες διαφωνίες. Ο πρωθυπουργός έκλεισε μάλιστα το μάτι σε όσους βουλευτές είναι δυσαρεστημένοι γιατί έμειναν εκτός κυβέρνησης στον πρόσφατο ανασχηματισμό και αναγνώρισε ως δίκαια τα παράπονα για κλειστές πόρτες και αλαζονεία υπουργών. «Πρέπει να είστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για οποιαδήποτε θέση. Αυτό το έχω αποδείξει ότι το λέω και το εννοώ. Όπως έχω αποδείξει ότι η πόρτα μου είναι ανοιχτή σε εσάς» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Θα ακούσουμε και σήμερα φαντάζομαι παράπονα για κλειστές πόρτες υπουργών και γενικών γραμματέων. Εν πολλοίς αυτά είναι δικαιολογημένα. Θέλουμε να τα γνωρίζουμε για να παρεμβαίνουμε».

Παραδοχή

Ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε επίσης στους δυσαρεστημένους νεοδημοκράτες, που είτε θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει ουσιαστικά στα θέματα της καθημερινότητας είτε ότι τους θεωρεί δεδομένους και αγνοεί τη δεξιά βάση. Παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών προκάλεσε εκλογική ζημιά. Εμμέσως διεμήνυσε πάντως ότι δεν θα κάνει πίσω στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών, υπενθυμίζοντας ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής ήταν κεντρική προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. Εκτίμησε μάλιστα ότι υπάρχει ο πολιτικός χρόνος για να διορθωθούν λάθη και να παραχθούν αποτελέσματα, δεδομένου ότι, όπως τόνισε, «εκλογές θα έχουμε πάλι το 2027».

Ο ίδιος μάλιστα θέλησε να κάνει άνοιγμα και στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της λαϊκής Δεξιάς, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τους θεωρεί δεδομένους: «Καμία ψήφος δεν είναι δεδομένη. Κανένας πολίτης δεν είναι δεδομένος. Κανένα ποσοστό αυτοδυναμίας δεν έχει μόνιμο ιδιοκτήτη και σταθερή διάρκεια. Αντίθετα, η εμπιστοσύνη των πολιτών κερδίζεται ή χάνεται κάθε μέρα».

Βουλευτές ξέσπασαν κατά του πρωθυπουργού

Τουλάχιστον 50 βουλευτές ύψωσαν χθες -πρώτη φορά- ανάστημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και κατηγόρησαν -σε διαφορετικό τόνο- τον πρωθυπουργό για τις στρατηγικές επιλογές που έχει λάβει αλλά και την αλαζονεία της εξουσίας. Χαρακτηριστικότερη, ωστόσο, ήταν η τοποθέτηση του Μάριου Σαλμά, η οποία οδήγησε και σε θερμό επεισόδιο μεταξύ του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού. «Είναι με τους λίγους ή με τους πολλούς η Νέα Δημοκρατία;» διερωτήθηκε, ενώ συνέχισε στο ίδιο ύφος, θέτοντας το ερώτημά του αν η κυβέρνηση χτύπησε τη φοροδιαφυγή στα πετρέλαια και τι έκανε για τους πολλούς.

«Νομιμοποιήσατε την αποχή. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Δεν σέβεστε τους βουλευτές», είπε ο βουλευτής, απευθυνόμενος προς τον Κ. Μητσοτάκη. «Δεν δέχομαι υπονοούμενα. Δεν θα δεχτώ αιχμές. Είμαστε με τους πολλούς και γι’ αυτό πήραμε 41%» φέρεται ότι απάντησε ο κ. Μητσοτάκης. Ο κ. Σαλμάς, όμως, δεν ήταν ο μοναδικός ο οποίος εξέφρασε αντιρρήσεις για τις επιλογές και την πολιτική του κόμματός του. Ο Γιάννης Ανδριανός, σύμφωνα με πληροφορίες, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και βάσης, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον νόμο σχετικά με τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών αλλά και για την αλαζονεία των υπουργών. Ο πρώην υπουργός Γιάννης Οικονόμου προειδοποίησε ότι μόνο κόμματα με ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα μπορούν να πείσουν και ότι διαφορετικά είναι χρήσιμο να δουν όλοι τι γίνεται στη Γαλλία μετά τις ευρωεκλογές.

Ο Μίλτος Χρυσομάλλης, μεταξύ άλλων, είπε: «Το “πάμε μπροστά” δεν ξέρω τι σημαίνει ως πολιτική κατεύθυνση και ιδεολογία. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο Εμ. Μακρόν είχε το “πάμε μπροστά” και, απ’ ό,τι βλέπω, πάει στον πάτο. Κόμματα χωρίς ξεκάθαρο ιδεολογικό χαρακτήρα δεν μπορεί να πείσουν. «Ο πολιτικός στρουθοκαμηλισμός δεν έχει σχέση με την παράταξή μας» είπε, αρχίζοντας την ομιλία του, ο πρώην υπουργός Νικ. Κακλαμάνης και ανεβάζοντας τους τόνους, πρόσθεσε: «Είναι λάθος να θεωρούμε ότι εάν η Ν.Δ. γίνει και λίγο ΠΑΣΟΚ και λίγο Ποτάμι ότι αυτό είναι καλό. Ουδέποτε ανασχηματίσατε έναν εξωκοινοβουλευτικό και κοροϊδεύετε τους βουλευτές ότι τους υπολογίζετε. Και οι μόνοι που δείχνουν αλαζονεία είναι οι εξωκοινοβουλευτικοί. Και ο πατέρας σας έκανε διεύρυνση, αλλά δεν έκανε ιδεολογική μετάλλαξη του πυρήνα της παράταξης».

«Γέλαγα όταν άκουγα υπουργούς να προβλέπουν ποσοστά της τάξεως του 35% και καταλάβαινα ότι δεν είχαν εικόνα, γιατί εγώ που κυκλοφορούσα στον κόσμο είχα καταλάβει το ποσοστό» είπε στην τοποθέτησή του ο Αρκάς βουλευτής κ. Βλάσσης. Όπως είπε, οι πολίτες του λένε μετά τον ανασχηματισμό ότι η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μήνυμα. «Εάν δεν αλλάξουμε, το 26%-30% θα είναι το ταβάνι μας» φέρεται ότι είπε ο κ. Βλάσσης, ενώ ο Νότης Μηταράκης εκτίμησε ότι είναι λάθος να θεωρούμε ότι, εάν η Ν.Δ. γίνει και λίγο ΠΑΣΟΚ και λίγο Ποτάμι, αυτό είναι καλό, ενώ επανέλαβε την πρότασή του να επιλεγεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας πρόσωπο από την Κεντροδεξιά. Ο πρώην υπουργός Ευρ. Στυλιανίδης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι διεύρυνση σημαίνει ότι οι προσχωρούντες αποδέχονται τον αξιακό μας κώδικα, δεν τον μεταλλάσσουν. «Να μην υπάρξει ιδεολογικός ευνουχισμός της παράταξης ζήτησε και ο βουλευτής της Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Καράογλου, σημειώνοντας ότι παρατηρούνται αλαζονικές συμπεριφορές στην κυβέρνηση και κλειστές πόρτες στα υπουργεία.

Εισηγήσεις στον Κυριάκο να προτείνει για ΠτΔ πρόσωπο που να… μιλά στην ψυχή των «γαλάζιων»

Με δεδομένο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να περπατήσει τον δρόμο που άνοιξε ο Κώστας Σημίτης αλλά και να διατηρήσει στο στενό του περιβάλλον τους ανθρώπους που προέρχονται από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, η πολυπόθητη -για τη βάση του κόμματος- στροφή προς τα δεξιά μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσω συμβολισμών.

Ένας τέτοιος συμβολισμός, ισχυρός αλλά και ταυτόχρονα περιορισμένης σημασίας για την εφαρμοζόμενη πολιτική και στρατηγική, ακούγεται πως θα γίνει στην εκλογή της νέας ή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, εκεί που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται εισηγήσεις για να κάνει μια επιλογή που θα… μιλήσει στην ψυχή των «γαλάζιων» ψηφοφόρων. Στο τραπέζι φαίνεται πως έχουν πέσει τόσο τα ονόματα του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά όσο όμως και του Παναγιώτη Πικραμμένου, ενώ ένα όνομα που ακούγεται πολύ έντονα και στο παρασκήνιο είναι αυτό του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, ο οποίος είναι ένα πρόσωπο που συσπειρώνει τη «γαλάζια» Κ.Ο.

Για καθεμία από αυτές τις επιλογές ωστόσο στο Μαξίμου εκτιμούν πως υπάρχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τους δύο πρώην πρωθυπουργός. Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται πως θα μετατραπεί σε πόλο εξουσίας έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ο Κώστας Καραμανλής φαντάζει δύσκολο με τα σημερινά δεδομένα να δεχτεί μια τέτοια πρόταση. Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε και ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος τόνισε ότι «είμαι βέβαιος ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρει το κατάλληλο πρόσωπο» και συμπλήρωσε πως «η παράταξη διαθέτει πρόσωπα που έχουν κατά καιρούς – και όποτε έχουν κυβερνήσει έχουν αποδείξει στην πράξη ότι μπόρεσαν να υπηρετήσουν εθνικούς σκοπούς πολύ καλύτερα από κομματικούς».

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου αν εννοεί έναν από τους κ. Σαμαρά ή Καραμανλή, απάντησε: «Θα χαιρόμουν πολύ πάντως. Έχω ανδρωθεί πολιτικά νεότερος επί Κώστα Καραμανλή και αργότερα επί Αντώνη Σαμαρά». Είναι δεδομένο πάντως πως υπό τις παρούσες συνθήκες επιλογές τύπου Σακελλαροπούλου δεν θα περνούσαν εύκολα από τη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα και κάπως έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να βρει υποψηφιότητα που θα συσπειρώνει όλες τις «γαλάζιες» ομαδοποιήσεις.

Η κοινή εμφάνιση Σαμαρά – Καραμανλή

Στο Πολεμικό Μουσείο αναμένεται να παιχτεί η δεύτερη πράξη του δράματος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ευρωπαϊκός αέρας που θα έχει πάρει από την παρουσία του στις Βρυξέλλες και τις διαπραγματεύσεις για τα ευρωπαϊκά αξιώματα δεν θα κρατήσει πολύ, και αυτό διότι ο ίδιος θα δει το βράδυ της Δευτέρας μια μεγάλη μερίδα της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας να δίνει το «παρών» στο Πολεμικό Μουσείο, ώστε να παρακολουθήσει τις ομιλίες των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά για το βιβλίο του Μανώλη Κοττάκη. Και όσα θα ακούσει ο κ. Μητσοτάκης προβλέπεται πως δεν θα του αρέσουν καθόλου, καθώς οι δύο πρώην πρωθυπουργοί δεν θα μασήσουν τα λόγια τους ούτε φυσικά θα μπουν σε γραμμιτζίδικα «καλούπια» ωραιοποίησης της κατάστασης.

Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»

 https://www.antinews.gr/55647/politiki/n-d-simane-to-telos-tis-pantokratorias-mitsotaki/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .