Τετάρτη, Ιουνίου 19

Κατάθλιψη και εξασθένηση μνήμης: Μια αμφίδρομη σχέση

Κατάθλιψη και εξασθένηση μνήμης: Μια αμφίδρομη σχέση 

Image by efes from Pixabay

Κατάθλιψη και εξασθένηση μνήμης: Μια αμφίδρομη σχέση

Εύη Ψωμιάδου, Υπεύθυνη Ύλης

Η κατάθλιψη και η εξασθένηση της μνήμης ενδεχομένως συνδέονται στενά σε ηλικιωμένους, αναφέρει νέα έρευνα.

Η Dr. Dorina Cadar, του University College London, δήλωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει ότι η παραπάνω σχέση είναι αμφίδρομη, με τα συμπτώματα κατάθλιψης να προϋπάρχουν της εξασθένησης της μνήμης και την εξασθένηση της μνήμης να συνδέεται με επακόλουθα συμπτώματα κατάθλιψης.

Η μελέτη υποδεικνύει ότι αποτελεσματική αγωγή για την κατάθλιψη θα μπορούσε να συμβάλλει στη διατήρηση της λειτουργίας της μνήμης με το πέρασμα των χρόνων.

Tα ευρήματα προήλθαν από ανάλυση στοιχείων της English Longitudinal Study of Ageing, στην οποία οι συμμετέχοντες παρακολουθούνται με ερωτηματολόγια κάθε 2 χρόνια.

Στο συγκεκριμένο δείγμα, συλλέχτηκαν στοιχεία 16 ετών από 8.300 ενηλίκους 64 ετών.

Η μελέτη έδειξε ότι η μνήμη και η κατάθλιψη συνδέονται στενά.

Η Cadar, σημείωσε ότι δεν αποτελεί έκπληξη που η μάχη με την κατάθλιψη θα μπορούσε να επηρεάζει τη μνήμη με το πέρασμα του χρόνου.

Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλεί αλλαγές στις δομές του εγκεφάλου, όπως στον ιππόκαμπο, που είναι ζωτικής σημασίας για τον σχηματισμό μνήμης και την ανάκληση. Το χρόνιο στρες και υψηλά επίπεδα κορτιζόλης που συνδέονται με κατάθλιψη μπορούν να βλάψουν νευρώνες σε αυτές τις περιοχές.

Αλτσχάιμερ: Χρόνιο στρες και εκφυλισμός του εγκεφάλου 

Οι ερευνητές επίσης πιστεύουν ότι η κατάθλιψη διαταράσσει την ισορροπία σεροτονίνης και ντοπαμίνης στον εγκέφαλο και την ικανότητα του εγκεφάλου να επιδιορθώνει και να αναδιοργανώνει σημαντικές συνδέσεις.

Οι τρεις στόχοι για είμαστε υγιείς: Ντοπαμίνη-Σεροτονίνη-Κορτιζόλη 

Προβλήματα μνήμης θα μπορούσαν επίσης να συνδέονται με την τάση, στην κατάθλιψη, του αναμασήματος αρνητικών συναισθημάτων.

Επίσης, η εμφάνιση κενών μνήμης θα μπορούσε να προκαλέσει σε κάποιον ανασφάλεια, σύγχυση και άλλα συναισθήματα που μπορεί να προκαλέσουν επεισόδια κατάθλιψης.

Η Jiamin Yin, δήλωσε ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της παρακολούθησης αλλαγών στη μνήμη ηλικιωμένων με αυξανόμενα συμπτώματα κατάθλιψης, για να εντοπιστεί έγκαιρα η απώλεια μνήμης και να εμποδιστεί περαιτέρω επιδείνωση της καταθλιπτικής λειτουργίας.

8 Σημάδια ότι υποφέρετε από κατάθλιψη χωρίς να το γνωρίζετε 

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο JAMA Network Open.

www.iatronet.gr 

~~~~~~~~~~~~

«Τροφή-Φάρμακο»: ΦΥΣΙΚΆ συμπληρώματα διατροφής που διατίθενται από την ιστοσελίδα μας και δύνανται να βοηθήσουν να ηρεμήσετε εσείς και το νευρικό σας σύστημα, ώστε να μπορέσετε να αξιολογήσετε τα πράγματα πιο ξεκάθαρα και να τα ξεπεράσετε με τις δικές σας δυνάμεις και με περισσότερη ηρεμία, αντιμετωπίζοντάς τις δύσκολες καταστάσεις που διανύετε ως μία ευκαιρία για αλλαγή και όχι ως κάτι δυσάρεστο που πρέπει να ανησυχείτε, είναι:

– τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, (ΘΡΕΦΟΥΝ τον εγκέφαλο!)

τα οποία μειώνουν τα επίπεδα άγχους περίπου σε ποσοστό 20% αλλά και τη φλεγμονή σε υγιείς ανθρώπους. Τα ω-3, επίσης είναι απαραίτητα για την κανονική ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού.

Βελτιώνουν την ψυχική διάθεση αλλάζοντας τη δομή των μεμβρανών του εγκεφάλου ή τη δράση ορισμένων νευροδιαβιβαστών – των χημικών ουσιών που εκκρίνονται για να επικοινωνούν τα εγκεφαλικά κύτταρα μεταξύ τους.

– η βαλεριάνα,

η οποία χρησιμοποιείται για πάνω από 1.000 έτη και είναι γνωστή παγκοσμίως η δυνατότητά της να χαλαρώνει το κεντρικό νευρικό σύστημα και να προωθεί τα συναισθήματα ηρεμίας για ήπιο ύπνο και ελάττωση της νευρικής υπερέντασης, καθώς και να μειώνει τα επίπεδα ανησυχίας και άγχους.

Αντίθετα από ότι πιστεύεται η βαλεριάνα ΔΕΝ είναι υπνωτικό και ΔΕΝ κοιμίζει, απλώς χαλαρώνει και έτσι έρχεται με μεγαλύτερη ευκολία ο ύπνος!

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερα και παραγγελίες, παρακαλώ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .