Τετάρτη, Ιουνίου 19

Μου θέλατε Κούλη...Έρχεται νέο κύμα ακρίβειας

 

Του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου*

Η στάση των πολιτών στις ευρωεκλογές, είτε αυτών που απείχαν είτε αυτών που δεν στήριξαν με την ψήφο τους τις κυβερνητικές πολιτικές, ανέδειξε τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία.

Το πρώτο αναντίρρητα είναι η ακρίβεια. Ο ανασχηματισμός που έκανε ο πρωθυπουργός ήταν μία αναγκαστική κίνηση μετά τη μεγάλη πτώση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος. Η αλλαγή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στέλνει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση βάζει σε πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Αρκεί, όμως, η όποια αλλαγή προσώπων για να επιλυθεί ένα πρόβλημα; Σε καμία περίπτωση. Το θέμα είναι να εφαρμοστούν οι πολιτικές εκείνες που θα βάλουν ένα φρένο στις συνεχείς αυξήσεις των τιμών των προϊόντων. Και ειδικά σε αυτά που ανήκουν στην κατηγορία των βασικών αγαθών, δηλαδή σε τρόφιμα.

Αυτό που πιστεύω είναι ότι έχουμε ήδη καθυστερήσει ως χώρα να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα και γι’ αυτό γίνεται δυσκολότερη τώρα η προσπάθεια τιθάσευσης της ακρίβειας.

Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται νέος γύρος ανατιμήσεων. Έτσι οι πολίτες από 1η Ιουλίου θα προμηθεύονται ακριβότερα είδη όπως νερά, αναψυκτικά, χυμούς, μπίρες.

Οι υψηλές τιμές των καυσίμων οδηγούν σε επιπλέον αύξηση του κόστους των μεταφορών, οπότε αυτό θα μεταφραστεί σε υψηλότερες τιμές στα ράφια, αλλά και σε μία σημαντική αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων και κυρίως των μικρομεσαίων.

Η συνεχόμενη δράση των Χούθι και ο αναγκαστικός περίπλους της Αφρικής που κάνουν εμπορικά πλοία για να φέρουν εμπορεύματα από Κίνα και άλλες χώρες της Ασίας οδηγούν επίσης σε εκτίναξη των ναύλων, κάτι που επηρεάζει τις διεθνείς τιμές. Όταν το κόστος μεταφοράς ενός κοντέινερ από 1.700 δολάρια έχει ανέλθει στις 6.500 δολάρια, δεν υπάρχει περίπτωση αυτή η διαφορά να μην οδηγήσει σε νέες ανατιμήσεις.

Με δύο λόγια, το πρόβλημα όχι απλώς παραμένει, αλλά εντείνεται. Και η κυβέρνηση οφείλει να λάβει πιο γενναία μέτρα. Η όποια αύξηση μισθών και συντάξεων έχει «ροκανιστεί» από τις πληθωριστικές πιέσεις. Χρειάζεται εδώ και τώρα ένα άλλο μείγμα πολιτικής που να οδηγήσει σε πραγματικές μειώσεις τιμών που να κάνουν τη διαφορά.

Τέλος, κάτι άλλο που έστειλαν ως μήνυμα στην κυβέρνηση οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι ότι δεν αντέχουν πλέον άλλα βάρη. Ο νέος τρόπος φορολόγησης είναι εξοντωτικός και, κυρίως, άδικος. Γι’ αυτό και η Συντονιστική Επιτροπή διαφόρων φορέων προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της θεσμοθέτησης τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Όλοι θέλουμε να παταχθεί η φοροδιαφυγή, όμως ταυτόχρονα απαιτούμε να υπάρχει ισονομία και φορολογική δικαιοσύνη στην απονομή των φορολογικών βαρών. Γιατί σήμερα δεν υπάρχει.

*Πρόεδρος του ΕΕΑ & επίτιμος διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ.

 https://www.antinews.gr/55357/oikonomia/erchetai-neo-kyma-akriveias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .