Πέμπτη, Ιουλίου 4

Βερμπάσκο ή Φλόμος: Το βότανο που λατρεύει το αναπνευστικό μας

Βερμπάσκο ή Φλόμος: Το βότανο που λατρεύει το αναπνευστικό μας 

Βερμπάσκο ή Φλόμος: Το βότανο που λατρεύει το αναπνευστικό μας

Γράφει ο φυσιοδίφης – ερευνητής βοτανολογίας, Άρης Πέτρου Παπαδάκης:  

ΒΕΡΜΠΑΣΚΟ (Verbascum spp)

Σε υψόμετρο 1500 μ συναντήσαμε σήμερα ένα από τα καλύτερα φυτά στον κόσμο για την ενίσχυση του αναπνευστικού συστήματος.

Πραγματικά χρησιμοποιείται για χιλιάδες χρόνια σε όλο το κόσμο και περιλαμβάνει περισσότερα από 300 είδη που διανέμονται κυρίως στην Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Είναι ένα ισχυρό αποχρεμπτικό, που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της βλέννας από τους πνεύμονες, καθώς και ένα ισχυρό φυτό προστατευτικό του βλεννογόνου — επικαλύπτει την επένδυση της βλεννογόνου μεμβράνης της αναπνευστικής οδού, προστατεύοντας από την πρόσκληση ιών και βακτηρίων ελαττώνοντας έτσι το ιικό φορτίο, προσφέροντας ταχύτερη ανάρρωση και προστατεύει τον οργανισμό από να γίνουν τα πράγματα χειρότερα.

Το Βερμπάσκο που σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας αποκαλούν φλώμο, είναι ένα από τα πιο εύκολα αναγνωρίσιμα φυτά και αναπτύσσεται σχεδόν παντού, καθιστώντας το ένα υπέροχο βότανο για αρχάριους βοτανοσυλλέκτες!!

ΤΟ ΒΕΡΜΠΑΣΚΟ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ:

Λοιμώξεις του αναπνευστικού 
Άσθμα 
Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) 
Βρογχίτιδα 
Πνευμονία 
Κρυολόγημα και γρίπη 
Αλλεργίες 
• Ερεθισμός των πνευμόνων και του λαιμού 
Αναπνευστικά προβλήματα

Τα μέρη που χρησιμοποιούμε είναι κυρίως τα φύλλα.
Αλλά και τα άνθη με κύριο στόχο από πολλούς θεραπευτές τους πόνους των αυτιών σε περιόδους ιώσεων υπό τη μορφή ενστάλαξης ελαίου.

Η ρίζα είναι κάτι που χρησιμοποιείται τελευταία από μεγάλους βοτανοθεραπευτές που ακολουθώ όπως ένας από τους δασκάλους μου ο Matthew Wood, αλλά και ο Jim MacDonald.

Για αυτό αποφάσισα και εγώ να πειραματιστώ εφέτος, και για πρώτη φορά θα επεξεργαστώ τη ρίζα για τη παρασκευή ατμοποιημένου διαλύματος.

Η ρίζα επίσης χρησιμοποιείται ως ένα εξαιρετικό φυσικό αναλγητικό σε πάσης μορφής πόνους για αυτό συγκαταλέγεται σε μια κατηγορία φυτών που ονομάζονται anodyne (ανώδυνα).

ΤΡΟΠΟΣ ΧΡΗΣΗΣ:

Το Βερμπάσκο είναι ένα διετές φυτό.
Αυτό σημαίνει ότι έχει έναν βιολογικό κύκλο δύο ετών.
Έτσι είναι καλό να Συλλέγουμε Καλοκαίρι της πρώτης χρονιάς ή Άνοιξη της δεύτερης.

Άρα λοιπόν Συγκομιδή τα φύλλα, ρίζα, άνθη από τον Απρίλιο έως και τον Αύγουστο αναλόγως την περιοχή και το αν το φυτό είναι στη πρώτη η τη δεύτερη χρονιά του. Το καταλαβαίνουμε από την ανάπτυξη του βλαστού.

Η ρίζα είναι πιο ισχυρή
Συλλέγουμε με σεβασμό και μόνο τη ποσότητα που θα χρειαστούμε.
Στεγνώστε, πριν τα χρησιμοποιήσετε, στρώνοντάς τα σε επίπεδη επιφάνεια σε μια καλά αερισμένη περιοχή.

Το Βερμπάσκο περιέχει μικροσκοπικές ασαφείς τρίχες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να ερεθίσουν το λαιμό, επομένως μην παραλείψετε αυτό το βήμα.

Φτιάξτε ένα ρόφημα ή βάμμα!

Για ένα ρόφημα, θα μετρήσετε 1-2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένο βότανο και θα το τοποθετήσετε σε μια κούπα. Προσθέστε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και αφήστε το να κάτσει για 10-15 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέστε λίγο μέλι και απολαύστε έως και 4 φορές την ημέρα!!

Για βάμμα χρησιμοποιούμε μια αναλογία 1/2 σε 55-60 βαθμούς για φρέσκα φύλλα ή 1/5 σε 40-45 βαθμούς. Λαμβάνουμε 1 με 2 ml ημερησίως για όσο διάστημα είναι απαραίτητο.

Πως φτιάχνουμε βάμμα με βότανα 

Το Βερμπάσκο είναι επίσης μια εξαιρετική θεραπεία για “ατμισμό” σε κατάσταση αναπνευστικής δυσχέρειας.

Στο παρελθόν το χρησιμοποιούσαν αντί για καπνό και το κάπνιζαν για να αντιμετωπίσουν σοβαρά πνευμονικά προβλήματα αλλά και για να σκοτώσουν ιούς, βακτήρια και μύκητες στους πνεύμονες.

Θα επανέλθουμε με περισσότερες πληροφορίες και συνταγές για ωτικές σταγόνες

ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Το ΒΕΡΜΠΑΣΚΟ μπορεί να αναστείλει την αποτελεσματικότητα του αντιδιαβητικού φαρμάκου.

Φάρμακα που επιβραδύνουν την πήξη του αίματος
(Αντιπηκτικά / Αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα) μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

Εάν έχετε υπάρχουσες ανησυχίες για την υγεία σας, παίρνετε φάρμακα, ή είστε έγκυος, μιλήστε πρώτα με το γιατρό σας πριν το καταναλώσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .