Τρίτη, Ιουλίου 9

Ντρέπομαι που είμαι Έλληνας

Επίκαιρο Χρονογράφημα του ΄Ακη Δημητριάδη

 Ο πρόγονός μας, ο πολυμήχανος Οδυσσέας, με δόλο και με τον Δούρειο Ίππο, εξαπάτησε τους Τρώες. Το ίδιο κάνουμε και οι σημερινοί συμπατριώτες του. Είμαστε περήφανοι παγκόσμιοι πρωταθλητές στην απάτη. Μερικά από τα εθνικά μας σπορ είναι τα εξής:

*          Eξαπατούμε την εφορία και φοροδιαφεύγουμε, 26.000.000.000 δισεκατομμύρια ευρώ επίσημα κάθε χρόνο. Με άλλα λόγια, κλέβουμε το κράτος, δηλαδή τους υπόλοιπους συμπατριώτες μας οι οποίοι σαν κορόϊδα πληρώνουν κανονικά.

*          H εφορία σφυρίζει αδιάφορα. Υποκρίνεται και λέει ότι «αδυνατεί» να ελέγξει και να βεβαιώσει την κλοπή, ή να εκτελέσει τις βεβαιωμένες απατεωνίες, οφειλές και πρόστιμα.

*          Οι πολιτικοί μας εδώ και 40 χρόνια μας λένε ψέματα ότι δήθεν θα πατάξουν την φοροδιαφυγή και την εισφοροκλοπή. Προεκλογικά μας λένε κι άλλα ψέματα, μεγάλα λόγια και υποσχέσεις, μας τάζουν λαγούς με πετραχήλια, κι εμείς τους πιστεύουμε και τους ψηφίζουμε. Κι όταν μετεκλογικά διαπιστώσουμε ότι μας εξαπάτησαν, τους βρίζουμε και κάνουμε απεργίες και διαμαρτυρίες.

*          Οι «φίλαθλοι» στα γήπεδα κάθε Κυριακή απόγευμα βρίζουν, καίνε και τα σπάζουν. Οι διάφοροι ποδοσφαιρικοί παράγοντες στήνουν παιχνίδια με κομπίνες, με αποτέλεσμα οι ομάδες τους να υποβιβάζονται.

*          Χτίζουμε παράνομα και αυθαίρετα εξοχικό σπίτι, χωρίς οικοδομική άδεια. Κι αν μπορούμε, κλέβουμε και μερικά μέτρα από το γειτονικό κοινοτικό χωράφι ή το χωράφι του γείτονα.

*          Οι μηχανικοί παραβαίνουν τους όρους δόμησης και τους κανονισμούς. Βγάζουν παραπάνω τετραγωνικά ως υπερυψωμένα υπόγεια και ημιυπαίθριους χώρους, χτίζουν παράνομα τις πυλωτές για να τις πουλήσουν ως μαγαζιά, αντί να παραμείνουν χώροι για παρκάρισμα.

*          Για να κάνουμε μια εγχείρηση δωροδοκούμε το γιατρό με το φακελάκι. Κι αυτός το τσεπώνει χωρίς ντροπή, χωρίς καν να μας δώσει μια απόδειξη.

*          Παίρνουμε τον Φ.Π.Α. από τους πελάτες μας, αλλά δεν εκδίδουμε απόδειξη, δεν τον αποδίδουμε, κι έτσι κλέβουμε την εφορία.

*          Στις γεωργικές μας δουλειές παίρνουμε εργάτες Αλβανούς, χωρίς να τους πληρώνουμε όλο το μεροκάματο που δικαιούνται, χωρίς να πληρώνουμε την ασφάλισή τους.

*          Για να πάρουμε επιδότηση, δηλώνουμε ανύπαρκτα στρέμματα, χιλιάδες δέντρα και ζώα.

*          Οι μανάβηδες πάνω-πάνω βάζουν τα καλά και τη μόστρα, κι από κάτω τα άχρηστα και τα σάπια. Το ίδιο και οι ιχυθοπώλες. Το ίδιο και οι εξαγωγείς φρούτων και λαχανικών.

*      Εδώ στην Ελλάδα επινοήθηκε η γραφειοκρατία και ανθεί το περίφημο «γρηγορόσημο».

*          Oι παπάδες εισπράττουν κανονικό μισθό ως δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά ταυτόχρονα τσεπώνουν αδήλωτα έξτρα από μνημόσυνα, γάμους και βαφτίσια.

*          Oι οικιακές βοηθοί δουλεύουν ανασφάλιστες και τα λεφτά που βγάζουν δεν τα δηλώνουν στην εφορία.

*          Χιλιάδες εκπαιδευτικοί παίρνουν κανονικά το μισθό τους, αλλά τσεπώνουν παράνομα και αδήλωτα τα ιδιαίτερα μαθήματα και φροντιστήρια που κάνουν το απόγευμα.

*          Χιλιάδες παραγωγοί πουλούν τα προϊόντα τους (τενεκέδες λάδι, μέλι, κ.ά.) «στη μαύρη», χωρίς αποδείξεις, χωρίς να τα δηλώνουν στην εφορία, κλέβοντας το κράτος.

 

            Στη χώρα μας συμβαίνουν κι άλλα παρόμοια εθνικά σπορ:

*          Παραβιάζουμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Περνάμε με κόκκινο, πετάμε απ’ το παράθυρο αναμένα τσιγάρα ή σκουπίδια.

*          Δεν έχουμε υπομονή να περιμένουμε στην ουρά και δεν σεβόμαστε την προτεραιότητα των άλλων. Προσπαθούμε πονηρά να τους πάρουμε τη σειρά.

*          Τινάζουμε απ’ τα μπαλκόνια σεντόνια, χαλιά και κουβέρτες, και οι βρωμιές πέφτουν στο κεφάλι αυτών που περνούν από κάτω.

*          Καπνίζουμε σε κλειστούς χώρους όπου απαγορεύεται.

*          Οι δημόσιοι υπάλληλοι δουλεύουμε μόνο μισή μέρα και σχολάμε το μεσημέρι.

*          Τρεις μέρες την εβδομάδα, Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο απόγευμα είναι όλα κλειστά.

*          Οι υπάλληλοι παίρνουν άδεια από τη σημαία και δεν πάνε στη δουλειά, ιδίως εάν μπροστά τους υπάρχει τριήμερο αργίας.

*          Οι μισές μέρες το χρόνο είναι αργίες, πορείες, απεργίες, εθνικές εορτές, τοπικές απελευθερώσεις από τον τουρκικό ζυγό, κλειστά τα πάντα λόγω πολιούχου, λόγω γενικής συνελευσης, λόγω τριημέρου, λόγω χαμηλής θερμοκρασίας, κλπ.

*          Μέχρι πρόσφατα χιλιάδες έβγαιναν στη σύνταξη νεαροί, σε ηλικία μόλις 40-46 ετών.

*          Εκατοντάδες και χιλιάδες υγιέστατοι συμπολίτες μας βγήκαν σε αναπηρική σύνταξη. Κλέβουν το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία.

*          Άλλοι πάλι συνεχίζουν να παίρνουν σύνταξη ακόμα και μετά που θα …πεθάνουν!

*          Οι βουλευτες και οι άλλοι πολιτικοί ασχολούνται κυρίως πώς θα «βολέψουν» ρουσφετολογικά τους δικούς τους ψηφοφόρους (διορισμοί, μεταθέσεις, κ.ά.) σε βάρος των άλλων.

*          Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα όλων των εποχών ήταν η ανάμιξη μοναχών σε μπίζνες δισεκατομμυρίων σε συνεργασία με ξιπασμένους πολιτικούς, οι οποίοι τελικά τα κουκούλωσαν όλα.

 

Σύμφωνοι, δεν είναι όλοι διεφθαρμένοι. Υπάρχουν και εξαιρέσεις. Εξάλλου, έχουμε και τα καλά μας, φιλοξενία, φιλότιμο, κλπ.

Δεν είμαστε εντελώς άχρηστοι. Έχουμε πάρει μέχρι και το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, κερδίσαμε και στη Γιουροβίζιον!. Έχουμε ολυμπιονίκες (Πύρρος, Κακλαμανάκης κ.ά.), νομπελίστες (Σεφέρης, Ελύτης), τον Μίκυ Θεοδωράκη, την Νάνα Μούσχουρη, τον γιατρό Παπανικολάου, κι ένα σωρό άλλους παγκόσμιας φήμης και εμβέλειας.

Κανείς δεν αρνείται ότι δώσαμε τα φώτα και τον πολιτισμό στους άλλους (Πλάτωνας, Αριστοτέλης, Σωκράτης, Ιπποκράτης, Αισχύλος, Πυθαγόρας, Ηράκλειτος, Μέγας Αλέξανδρος κλπ.). Αλλά από όλους αυτούς τους αρχαίους μας πρόγονους, νομίζω ότι πιο πολύ μοιάζουμε στον πολυμήχανο και πανούργο Οδυσσέα!

Post navigation

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .