Σάββατο, Ιουλίου 6

Η σύγκρουση δύο κόσμων: ή εμείς ή αυτοί!* - Σώστε τις λίμνες του Αχελώου (φωτο)

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ Ή ΤΑ ΚΕΡΔΗ; ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΒΑΛΑΩΡΑΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΟΠΟΥ ΣΥΓΚΡΟΥΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΙ - (ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ). Άρθρο-ανάλυση του συμπατριώτη μας Κων/νου Πάζιου, νομικού* 
(για τους αναγνώστες του blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης")

Δύο εισαγωγικές εξηγήσεις προς τον αναγνώστη-τρια:

Α) Το άρθρο παρουσιάζεται στο blog «Ευρυτάνας ιχνηλάτης» που με πολυποίκιλη εκτενή και συνεπή αρθρογραφία έχει, εδώ και καιρό, αναδείξει τις επιπτώσεις της οικονομίας του κέρδους απέναντι στις ζωές των ανθρώπων του νομού Ευρυτανίας μα και απέναντι στο περιβάλλον, από την όχθη των πραγματικών αναγκών των ανθρώπων, αρθρογραφία που σαν κόκκινο βέλος σημαδεύει στην ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών και γι' αυτό σημαδεύει στο κέντρο!

Β) Αναγνώστη-τρια, πριν αποπειραθείς να διαβάσεις το άρθρο, να ξέρεις πως είτε το διαβάσεις είτε όχι σημασία έχει να κρατήσεις μια φράση όχι δική μου φυσικά αλλά από μία μεγαλοφυία του παρελθόντος: «Ένα γραμμάριο δράσης ισούται με έναν τόνο θεωρίας»!

-------

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Συλλαλητήριο στη Γέφυρα Τατάρνας στις 30 Ιουνίου του 2024 όπου πλήθος κόσμου αντάμωσε από την Ευρυτανία αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα: δεκάδες φορείς και συλλογικότητες, σωματεία, κάτοικοι, καθώς και αντιπροσωπείες της Λαϊκής Συσπείρωσης των νομών Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας. Όλοι μας δώσαμε βροντερό παρόν στέλνοντας ένα ηχηρότατο μήνυμα πάλης για ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, απαιτώντας : κανένα φωτοβολταϊκό μέσα στις λίμνες και στις χερσαίες περιοχές. Όχι στις αντλησιοταμιεύσεις άντλησης κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι διαδηλωτές συγκεντρωθήκαμε και απαιτήσαμε αποτροπή της οικονομικής και περιβαλλοντικής καταστροφής ολόκληρης της υπαίθρου των δήμων Αγρινίου, Αγράφων και Αμφιλοχίας με τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών πάνελ στις τεχνητές λίμνες Κρεμαστών, Καστρακίου, Στράτου και επίσης στα βοσκοτόπια της Βαλαώρας Αγράφων, του μεγαλύτερου κτηνοτροφικού χωριού της Ευρυτανίας, εγκατάσταση η οποία θα συνεπάγεται την καταστροφή του χωριού και το αμετάκλητο ξεκλήρισμα των κτηνοτρόφων.

Να σημειωθεί πως δεν έλειψε και ψήφισμα υπέρ της Παλαιστίνης σε βάρος του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ στην αρχή της συγκέντρωσης.

Στο συλλαλητήριο καταγράφηκε η εντονότατη αντίθεσή μας στην ασυδοσία ενεργειακών επιχειρήσεων που για τα κέρδη τους εκμεταλλεύονται το λαό και ασχημονούν στη φύση της Ευρυτανίας και της Αιτωλοακαρνανίας. Συνάμα καταγράφηκε και το μυριόστομο αίτημα για ρεύμα φτηνό για όλο το λαό.

Ευρηματικά πανό με συνθήματα τόσο από τη Λαϊκή Συσπείρωση όσο και από φορείς, κατοίκους, συλλογικότητες, ευφάνταστα πλακάτ που με λίγες λέξεις αποτύπωναν με υπέροχο και εύγλωττο τρόπο την έντονη αντίθεση του κόσμου απέναντι στους επικίνδυνους σχεδιασμούς στην περιοχή.

Ενώ ξεχωριστό τόνο έδινε για άλλη μια φορά το οργανωμένο και συμπαγές μπλοκ της Βαλαώρας, του μεγαλύτερου κτηνοτροφικού χωριού της Ευρυτανίας, που απειλείται με καταστροφή της κτηνοτροφικής δραστηριότητας, ξεκλήρισμα των κτηνοτρόφων και της ίδιας της φύσης από την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στα βοσκοτόπια του χωριού.

Ο εμβληματικός κομμουνιστής Γιάννης Γιαννούλης, εικονιζόμενος πάνω και μπροστά από το πανό «ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΜΑΣ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΒΑΛΑΩΡΑΣ», δίνει τον τόνο με τα συνθήματα όχι μόνος του αλλά φυσικά μαζί και πλάι στο λαό.

Ενώ ηχηρή ήταν και η απουσία του Αγωνιστή Θωμά Κώτσια για λόγους υγείας. Του ευχόμαστε γρήγορα κοντά μας και του λέμε πως η πιο ισχυρή παρουσία είναι η απουσία. 

Ανυποχώρητοι νέοι δείχνουν πως δεν βολεύονται με λιγότερο δίκαιο, πως είναι εκεί για να δώσουν ορμή, δείτε τα βλέμματα τους πως μιλάνε, σαν έτοιμοι από καιρό, σα θαρραλέοι!

Πλάι στους πιο μεγάλους, βλέμματα αποφασιστικά κάτω από τον καυτό ήλιο της Τατάρνας και το στεγνό τοπίο που θύμιζε σπαγγέτι γουέστερν! «ΌΧΙ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΞΕΡΙΖΩΜΟ ΠΙΣΩ ΚΑΝΑΓΙΕΣ» γράφει το πλακάτ.

Ξεχωριστό παλμό και ο Σύλλογος Γυναικών της Βαλαώρας.

Ενώ με έναν ευφάνταστο τρόπο το πανό στο βαρκάκι μάς θυμίζει την Ιστορική μνήμη «ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΞΕΡΙΖΩΜΟ». Πικρή μνήμη αλλά αναγκαία να την γνωρίζουμε ώστε να μην επαναληφθεί.

------

Μετά την επιτυχημένη συγκέντρωση και συλλαλητήριο στις 30/6/2024 και την ανάταση που έχει δημιουργηθεί, ξεπροβάλλει ακόμα μεγαλύτερη η ανάγκη κλιμάκωσης της δράσης, ο συντονισμός και η ευαισθητοποίηση μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας γύρω από τις επικίνδυνες εξελίξεις στη περιοχή μας και συνολικά στο νομό Ευρυτανίας.

Όλοι μαζί, φορείς, συλλογικότητες, κάτοικοι, μπορούμε να τα καταφέρουμε και να αποτρέψουμε τους εγκληματικούς σχεδιασμούς.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα στην Ευρυτανία θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του στην ανάπτυξη του αγώνα, με όσες δυνάμεις διαθέτει, ως το τέλος.

Καλώντας όλο το λαό της Ευρυτανίας σε συσπείρωση για να αποτραπεί το προδιαγεγραμμένο έγκλημα, αφετέρου δε καλεί το λαό να βγάλει συμπεράσματα για το κρίσιμο ζήτημα : ότι απέναντί του έχει τα Μονοπώλια της Ενέργειας καθώς και τα Κόμματα και όλες τις Κυβερνήσεις οι οποίες στήριξαν την απελευθέρωση της ενέργειας ολόκληρες δεκαετίες πριν.

Αφού οι ελληνικές κυβερνήσεις προώθησαν  δυναμικά, η μία μετά την άλλη, την είσοδο του ιδιωτικού κεφαλαίου στον τομέα των ΑΠΕ χρηματοδοτώντας τις ιδιωτικές επενδύσεις παραγωγής από ΑΠΕ με 40% της συνολικής δαπάνης (αγορά και εγκατάσταση εξοπλισμού κλπ.) και διασφαλίζοντας στη συνέχεια την κερδοφορία τους π.χ. από παλιότερες μελέτες γνωρίζουμε ότι το κράτος αγόραζε την παραγόμενη ενέργεια από τα ιδιωτικά αιολικά πάρκα της Εύβοιας προς 20,7δρχ/kwh τη στιγμή που το μέσο κόστος ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στο διασυνδεδεμένο σύστημα ήταν 12,12 δρχ./kwh.

Αξιολογώντας την αποδοτικότητα κεφαλαίου για επενδύσεις αιολικών πάρκων στην Εύβοια το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) αναφέρει σε πρόσφατη μελέτη του: «Η υψηλή τιμή του Εσωτερικού Βαθμού Απόδοσης (ΕΒΑ) για τα ίδια και δανειακά κεφάλαια (μέσος όρος 23,4% όταν οι τιμές της τάξεως του 14%–18% είναι ήδη πολύ ελκυστικές) προσελκύει τους επενδυτές. 

Τα αρκετά υψηλά κέρδη στο τέλος της περιόδου και η γρήγορη ανάκτηση των κεφαλαίων (μέγιστη μέση τιμή 7 έτη) αντανακλούν τον επιχειρηματικό κίνδυνο που ενυπάρχει σε επενδύσεις αυτού του είδους». Ταυτόχρονα το ΔΣ της ΔΕΗ αδρανοποιεί τη Διεύθυνση Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας της ΔΕΗ (ΔΕΜΕ) και ματαιώνει την κατασκευή από τη ΔΕΗ έργων ΑΠΕ (π.χ. το υδροηλεκτρικό έργο του Τεμένους στη Β. Ελλάδα), παρά τις αντίθετες υπηρεσιακές εισηγήσεις.

Aπό τέσσερεις δεκαετίες, ήδη νωρίτερα, οι Κυβερνήσεις είχαν διαμορφώσει ένα ευνοϊκό Νομοθετικό Καθεστώς για τους Μονοπωλιακούς Ομίλους.

-Το Ν. 1559/85 που επέτρεψε στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και σε ιδιώτες την εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ κυρίως για αυτοπαραγωγή.

-Το Ν. 2244/94 που καθιέρωσε ουσιαστικά την κρατική επιδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων εγκατάστασης ΑΠΕ και την προνομιακή τιμολογιακή πολιτική υποχρεωτικής αγοράς ρεύματος των ιδιωτών παραγωγών από τη ΔΕΗ.

-Το Ν. 2773/99 που «απελευθέρωσε» συνολικά την αδειοδότηση της ιδιωτικής παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

-Το Σχέδιο Ανάπτυξης 2000-2006 που εκτός από κίνητρα για προώθηση των ΑΠΕ προβλέπει και ενίσχυση του διασυνδεδεμένου συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα δημιουργίας νέων αιολικών πάρκων. Π.χ. σήμερα στην Εύβοια έχουν πάρει άδεια εγκατάστασης μονάδες συνολικής ισχύος 264ΜW. Τόσο είναι περίπου και το όριο που επιτρέπει το σημερινό Σύστημα Μεταφοράς. 

Άρα αν δεν αναβαθμιστεί το σύστημα δεν μπορεί στην πράξη να προχωρήσει η αδειοδότηση άλλων μονάδων στην Εύβοια. Ήδη μάλιστα έχει οξυνθεί η διαμάχη των μονοπωλιακών ομίλων (π.χ. μεταξύ του ομίλου Κόκκαλη και της εταιρείας ΡΟΚΑΣ Α.Ε.) για το αν και από ποιον θα κατασκευαστεί νέος υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για τη σύνδεση της Εύβοιας λόγω του κομίστρου μεταφοράς που θα πληρώνουν οι ιδιώτες παραγωγοί στον υποψήφιο κατασκευαστή (HED & ABB).

-Τις χρηματοδοτήσεις του Β΄ ΚΠΣ (Υποπρόγραμμα 3 για ΑΠΕ του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ενέργειας) και Γ΄ ΚΠΣ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα») κλπ. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ΕΠΑΝ προϋπολογισμού 356 δισ. δρχ. περιλαμβάνονται έργα της τάξης των 260 δισ. δρχ. για κρατική χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων ΑΠΕ.

Πρέπει να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν ανοιχτά την κυβερνητική πολιτική παράδοσης των ΑΠΕ στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ήδη  ο κ. Βουλγαράκης ζητούσε ελκυστικότερες τιμές αγοράς της ιδιωτικής παραγωγής από το κράτος και ο κ. Παπαδημούλης διαμαρτυρήθηκε για τα μικρά κονδύλια ενίσχυσης που διατίθενται για τους ιδιώτες παραγωγούς (φόρουμ ELFORES 24/5/2001).

Ας μην έχουμε νομικές αυταπάτες ότι παραβιάζεται το νομικό οπλοστάσιο σήμερα ενώ έχει θεσμοθετηθεί η νόμιμη αδικία μέσω της πολιτικής της απελευθέρωσης της ενέργειας, πολλές δεκαετίες πριν, που γεννά σήμερα δυσβάσταχτες συνέπειες για το λαό με την εκτόξευση των τιμών.

Άλλωστε και το χρηματιστήριο ενέργειας, εξόχως αρνητική εξέλιξη των τελευταίων ετών, καθώς απελευθερώθηκαν ακόμα πιο πολύ οι τιμές της κιλοβατώρας, με νομικές διατάξεις κατοχυρώθηκε, ωφέλησε άραγε κανέναν από τα εκατομμύρια των Ελλήνων  ; πέρα από τα ολιγοπώλια της ενέργειας, πέρα από ελάχιστους δηλαδή.

Το νομικό οπλοστάσιο λοιπόν δεν είναι τίποτα από ένα πιστό παρακολούθημα της οικονομίας του κέρδους.

Κάθε λοιπόν επίκληση νομικών διατάξεων για την επίλυση του προβλήματος και της αντίθεσης Κεφαλαίου-Περιβάλλοντος δεν αποτελεί παρά αναπαραγωγή της Οικονομίας του Κέρδους που υπηρετεί τους Μεγάλους Επιχειρηματικούς ομίλους.

Είναι ένας ολισθηρός δρόμος καθώς τα όρια  των νομικών λύσεων είναι επισφαλή για το Κίνημα.

Δεν μπορεί λοιπόν το Κίνημα να εγκλωβιστεί σε σταθμίσεις μεταξύ αγαθών συνταγματικά προστατευόμενων και την μη τήρηση νομικών διατάξεων, γιατί απλά το δικαίωμα του Καπιταλιστή θα είναι το υπέρτερο έναντι όλων διότι αυτός νομοθετεί.

Προφανώς το Κεφάλαιο θα παραβιάζει και νομικές διατάξεις που το ίδιο έχει θεσπίσει  σε μια προηγούμενη ιστορική χρονική-κοινωνική συνθήκη και πλέον μπορεί να μοιάζουν εμπόδια στη δράση του εκ της ίδιας της φύσης του κεφαλαίου και της ανάγκης του για αχαλίνωτη κερδοφορία, αλλά πολύ γρήγορα θα ξανανομοθετήσει έως ότου φυσικά προκύψουν οι επόμενες διατάξεις και δεν θα υφίστατο καμία παραβίαση των προηγούμενων διατάξεων,  όλα πλέον θα είναι ξανά νόμιμα αφού το κεφάλαιο θα έχει πιάσει τα νέα του όρια στη κερδοφορία και θα είναι πλέον  ικανοποιημένο πάντα όμως προσωρινά ικανοποιημένο, προσωρινές και οι διατάξεις λοιπόν.

Είπατε κάτι; περί στάθμισης δικαιωμάτων και άλλων βαρύγδουπων θεωριών  Συνταγματικού Δικαίου και πολύ Επιστημονικού κύρους, παρακαλώ!!!

Πόσο θα γέλαγε σήμερα ο μεγάλος Κώστας Βάρναλης αν διαπίστωνε κάποιους να «φλερτάρουν» με τέτοιες νομικές αυταπάτες. 

Φυσικά έτσι λύνονται τα νομικά ζητήματα στο καπιταλισμό που για αυτούς δεν αποκαλούνται παραβιάσεις νόμου αλλά ξεπέρασμα γραφειοκρατικών κωλυμάτων.

Δεν μπορούμε λοιπόν να τους κερδίσουμε χρησιμοποιώντας τα δικά τους εργαλεία, τους νόμους τους, είναι ένα ολισθηρό έδαφος για το κίνημα να αναμετρηθούμε εκεί γιατί ανά πάσα στιγμή θα βγαίνουμε «παράνομοι».

Ας θυμηθούμε τη μνημειώδη φράση του Καρλ Μαρξ:

«Το κεφάλαιο το τρομάζει η έλλειψη κέρδους ή το πολύ μικρό κέρδος […]. Όταν το κεφάλαιο έχει το ανάλογο κέρδος, γίνεται τολμηρό. Με δέκα τα εκατό (10%) κέρδος αισθάνεται τον εαυτό του σίγουρο και μπορεί να το χρησιμοποιήσει κανείς παντού, με 20% γίνεται ζωηρό, με 50% γίνεται θετικά παράτολμο, με 100% τσαλαπατάει όλους τους ανθρώπινους νόμους, με 300% δεν υπάρχει έγκλημα που να μη ριψοκινδυνεύσει να το πράξει».

Εδώ να σημειωθεί πώς η κυβερνητική πολιτική για τις ΑΠΕ εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής της ΕΕ και της ελληνικής ολιγαρχίας για απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Η άρχουσα τάξη προσπαθεί να διαμορφώσει προϋποθέσεις ώστε να συγκρατήσει την τάση πτώσης του μέσου ποσοστού κέρδους, να επιτύχει ένα νέο επίπεδο συγκέντρωσης του κεφαλαίου, να ανεβάσει την κερδοφορία των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων.

Η ΕΕ ιδιαίτερα επιχειρεί να μεγεθύνει την κερδοφορία των κοινοτικών μονοπωλίων και να οικοδομήσει μια «ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας» στο πλαίσιο της ΟΝΕ για να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ. Γι’ αυτό το μονοπωλιακό κεφάλαιο ακολουθεί την πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, της εκτεταμένης ιδιωτικοποίησης κρατικών τομέων παραγωγής και της ισοπέδωσης των εργατικών και ασφαλιστικών κατακτήσεων των εργαζομένων.

Απέναντί μας λοιπόν είναι οι Μονοπωλιακοί Όμιλοι της Ενέργειας-Επιχειρηματίες, τα Κόμματα τους, οι Κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό να είναι καθαρό σε όλους. Αυτοί είναι οι αντίπαλοι.

Δεν είναι μία μεμονωμένη εταιρεία, ένας μεμονωμένος ιδιώτης, ένας δασάρχης, άλλωστε αν ήταν έτσι θα είχαμε ξεμπερδέψει πολύ νωρίτερα.

Απέναντί μας είναι η ανάπτυξη για τους λίγους που συγκρούεται με τις ανάγκες των πολλών. Είναι τα κέρδη τους απέναντι στις ζωές μας. Απέναντί μας είναι το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης, ο καπιταλισμός και ακριβώς οι ίδιες οι πολιτικές του για το περιβάλλον, τη φύση, το λαϊκό πλούτο συνολικότερα.

Ειδικότερα στην Ευρυτανία η επιχειρούμενη  ανάπτυξη των «πράσινων αρπακτικών»  συγκρούεται απόλυτα με  τις ανάγκες των πολλών, τις ανάγκες των  κατοίκων, για ρεύμα φτηνό, για προστασία του λαϊκού πλούτου (λίμνες, ποτάμια βουνά, usus communis res, πράγματα κοινόχρηστα προς χρήση), προστασία του περιβάλλοντος, της ίδιας της ζωής συνολικότερα.

Η επιχειρούμενη ανάπτυξή τους συγκρούεται με τις ανάγκες των κτηνοτρόφων που θέλουν να μείνουν στην περιοχή τους για να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια τις οικογένειές τους και να μην εξαϋλωθούν από την επέλαση των «πράσινων αρπακτικών».

Η επιχειρούμενη ανάπτυξή τους στην περιοχή  και η εξ αυτής αλλαγή χρήσης γης, της συγκεκαλυμμένης αρπαγής γης, συγκρούεται απόλυτα με την ανάγκη των κατοίκων να παραμείνουν σταθερά  στον τόπο τους και να αναπτύξουν απρόσκοπτα την ζωή τους με τα χαρακτηριστικά της τοπικής οικονομίας (κτηνοτροφία-αγροτιά) και όχι με τα χαρακτηριστικά του βιομηχανικού-σεληνιακού τοπίου που θέλουν να επιβάλλουν οι επιχειρηματίες για τα κέρδη τους στα οποία δεν θα χωρά ούτε κτηνοτροφική ανάπτυξη ούτε αγροτική ανάπτυξη ούτε περιβάλλον ούτε ποτάμια ούτε λίμνες ούτε βουνά. 

Η επιχειρούμενη ανάπτυξή τους στην Ευρυτανία με σκοπό το κέρδος συγκρούεται με τις ζωές μας και καταστρέφει τον τόπο που δημιούργησαν γενιές ολόκληρες.

Ή εμείς ή αυτοί! Ή ο λαός ή τα μονοπώλια της ενέργειας!

Το Κ.Κ.Ε θα μείνει συνεπές και θα παράσχει όλες του τις δυνάμεις για την ευαισθητοποίηση του λαού με πλατιά ενημέρωση για τον αγώνα και την ανάπτυξη αυτού, ως το τέλος, αφού παλεύει σταθερά και διαχρονικά:

-Για να μην υπάρξει καμία εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νομό Ευρυτανίας, καθώς και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων,  πλωτών ή χερσαίων, στη λίμνη, στη Βαλαώρα ή σε οποιοδήποτε σημείο του νομού μας.

-Αγωνίζεται άμεσα να μην υπάρξει καμία αλλαγή χρήσης γης στην  Ευρυτανία. 

-Αγωνίζεται σταθερά ενάντια στην προώθηση της απελευθέρωσης–ιδιωτικοποίησης του ενεργειακού τομέα που γίνεται και μέσω της εγκατάστασης ιδιωτικών αιολικών πάρκων, φωτοβολταϊκών, χερσαίων ή πλωτών, και Α.Π.Ε που σχεδιάζονται και λειτουργούν με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος των λίγων και όχι τις διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες των πολλών στον τομέα ενέργειας.

-Παλεύει για τη διασφάλιση φτηνής παροχής ενέργειας για τις λαϊκές ανάγκες, τη μείωση του κόστους παραγωγής ενεργειακού προϊόντος με ρεύμα φτηνό για όλο το λαό.

-Για  ασφάλεια εργαζομένων και κατοίκων, την προστασία του περιβάλλοντος, λιμνών ποταμών, βουνών.

-Για τη διασφάλιση των νερών.

-Για τη μείωση του βαθμού εξάρτησης της χώρας από εισαγόμενα καύσιμα.

Όταν τα υπόλοιπα κόμματα στηρίζουν όλους τους ενεργειακούς κολοσσούς με τις νομοθεσίες τους που θέλουν να αλωνίσουν και στην περιοχή μας στην Ευρυτανία όπου με τα χρήματα του λαού θέλουν να κάνουν δουλειές σε βάρος του λαού φορτώνοντας στην πλάτη μας πανάκριβα τιμολόγια.

Όταν όλοι αυτοί, οι όμιλοι, επιδοτούνται με τα χρήματα του ελληνικού λαού χωρίς να ξοδέψουν λεπτό και μας λένε πώς κόπτονται για το συμφέρον του λαού ο οποίος πληρώνει ένα πανάκριβο ρεύμα για να θησαυρίζουν τα μονοπώλια της ενέργειας.

Οι λίγοι να θησαυρίζουν με τα χρήματα των πολλών ενώ οι πολλοί, τα εκατομμύρια ανθρώπων, το χειμώνα να παγώνουν αφού τους έχουν αδειάσει και τα πορτοφόλια. Ενώ το καλοκαίρι σε αφόρητες συνθήκες ζέστης να μην έχουν καμία δυνατότητα να έχουν ένα δροσερό σπίτι για τους ίδιους λόγους που κρυώνουν και το χειμώνα.

Αυτή είναι η ανάπτυξη που ονειρεύονται για εμάς τα κόμματα της άρχουσας τάξης και οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Από τη μία άδειες τσέπες για το λαό, παγωμένα σπίτια για τους κατοίκους του νομού μας και από την άλλη γεμάτα θησαυροφυλάκια για τους επιχειρηματίες  στην ενέργεια οι οποίοι έχουν σκάσει από τα κέρδη.

Όταν όλα τα κόμματα της άρχουσας τάξης έρχονται να υπηρετήσουν τους μονοπωλιακούς ομίλους με ζεστό χρήμα και ενισχύσεις, το Κ.Κ.Ε είναι το μόνο κόμμα που υπηρετεί και παλεύει για το λαό.

Επειδή ξέρει πως είναι το καπιταλιστικό κέρδος που εκτοξεύει τις τιμές στην ενέργεια και μετατρέπει κοινωνικά αγαθά σε ακριβοπληρωμένα εμπορεύματα.

Αυτή είναι η θεμελιώδης διαφορά του με όλα τα υπόλοιπα κόμματα, τα αστικά, την οποία συγκαλύπτουν και αποσοβούν σε βάρος μας. 

ΤΟ ΚΑΛΑ  ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟ  ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ  ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΜΙΑ ΚΑΛΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΑΠΑΙΤΕΙ ΛΑ΄Ι΄ΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΑ  ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ.

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ, ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΦΟΡΕΊΣ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ, ΚΑΤΟΙΚΟΙ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ.

ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ, ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ, ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ, ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ, ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΠΑΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ.

ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΚΡΥΨΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΓΙΑΤΙ Ο ΑΝΩΤΕΡΩ ΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΣΙΜΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ  ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΓΩΝΑ.

ΣΑΣ ΛΕΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΛΑΪ ΚΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟ ΛΑΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΤΌ, ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ! 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΣΑΣ ΛΕΜΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ  ΚΟΛΑΚΕΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΤΑ «ΣΥΚΑ-ΣΥΚΑ» ΚΑΙ ΤΗ «ΣΚΑΦΗ-ΣΚΑΦΗ» ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ ΣΤΟ ΠΟΙΗΜΑ «ΚΑΠΝΙΣΜΕΝΟ ΤΣΟΥΚΑΛΙ».

Εμπνεόμαστε και παίρνουμε δύναμη από τους Νικηφόρους Αγώνες που αναπτύχθηκαν στο νομό Ευρυτανίας ώστε πριν κάποια χρόνια στη Βαλαώρα, στο μεγαλύτερο κτηνοτροφικό χωριό του νομού μας, να ακυρωθούν στην πράξη οι σχεδιασμοί για χερσαία φωτοβολταϊκά με αποτέλεσμα να αποτραπούν οι ολέθριες συνέπειες για τους κατοίκους και το περιβάλλον.

Παίρνουμε δύναμη από τους Νικηφόρους Αγώνες που αναπτύχθηκαν στο Νομό Ευρυτανίας, ώστε στα Τοπόλιανα στα μέσα της δεκαετίας του 1990 να αναχαιτιστούν δια παντός επιχειρηματικά σχέδια ανεπίστρεπτης άλωσης της τοπικής κτηνοτροφικής οικονομίας και εξ ολοκλήρου καταστροφής του περιβάλλοντος από εταιρεία εξαγωγής μαρμάρων.

Είναι στο χέρι λοιπόν του λαού, να σπάσουν ξανά τα μούτρα τους τα Μονοπώλια της Ενέργειας στην Ευρυτανία. 

Μπορούμε να θέσουμε στο μουσείο των μπρούτζινων αρχαιοτήτων τα επικίνδυνα  σχέδια τους για τον τόπο και την περιοχή.

Αφού ξέρουμε καλά πως όταν μπορούμε να κερδίσουμε έστω και σε ένα μικρό μέρος τον αντίπαλο μπορούμε να τον κερδίσουμε παντού.

Όλα είναι στο χέρι μας, η ενεργητική συστράτευση του λαϊκού παράγοντα ή μη, θα κρίνει τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα σε συνδυασμό με την διάρκεια, τη σταθερότητα, την κατεύθυνση του αγώνα αλλά και την συσπείρωση νέων δυνάμεων που θα δώσουν καινούργια ορμή.

ΤΩΡΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 30/6/2024 ΚΑΙ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ, ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ  ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΑΥΤΗΣ, ΓΙΑ ΠΑΛΛΑΪΚΉ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.

Δεν ξεχνάμε στον αγώνα μας αυτόν τα λόγια του Ποιητή:

«Όχι με λόγια, μ’ έργα τ’ άδικο πολέμα! Κι όχι μονάχος! Με τα πλήθη συνταιριάσου!» (Κώστας Βάρναλης)


*Ο Κων/νος Πάζιος ήταν υποψήφιος βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Ευρυτανία

(πρώτη δημοσίευση στο blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης" )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .