Τρίτη, Ιουλίου 2

Τραβάει το χαλί στον Κυριάκο και η Ντόρα: Δεν θα έπρεπε να έχουμε εμπλακεί στον πόλεμο της Ουκρανίας!

Μιλώντας στο 28ο ετήσιο συνέδριο «Economist Government Roundtable» στην ενότητα «Γιατί οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές είναι τόσο κρίσιμες», η Ντόρα Μπακογιάννη επεσήμανε αρχικά ότι το επόμενο εξάμηνο θα είναι κρίσιμο.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, επίσης,

αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδας και τη σημασία να υπάρξει σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

«Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε αναταραχή, υπάρχει πολύ μεγάλο άγχος για το αποτέλεσμα, πώς θα επηρεάσουν τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τόσο στην Ευρώπη, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο και πώς θα είναι το ΝΑΤΟ πλέον.

Αφού είχαμε την εμπειρία της πρώτης θητείας Τραμπ, σε περίπτωση που επανεκλεγεί, αντιμετωπίζουμε μια πολύ δύσκολη στιγμή στην Ευρώπη. Το σοκ από τις γαλλικές εκλογές ήταν αναμενόμενο, όχι όμως τόσο μεγάλο ελπίζουμε.

Οι γαλλογερμανικές σχέσεις δεν είναι οι σχέσεις που ξέραμε στο παρελθόν. Η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον μιας σειράς νέων και παλιών προβλημάτων» τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη και συνέχισε:

«Ο ρόλος των ΗΠΑ είναι κρίσιμος τόσο για την Ουκρανία, όσο και για τη Μέση Ανατολή. Πώς η επόμενη αμερικανική κυβέρνηση όποια και αν είναι αυτή θα εργαστεί, στο θέμα της Μέσης Ανατολής;».

«Για εμάς η Μέση Ανατολή είναι εξαιρετικά σημαντική», σημείωσε η Ντόρα Μπακογιάννη. «Όπως είπε ο πρόεδρος Γκιουλ πιο πριν, παρακολουθούμε την εξέλιξη και είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι, γιατί όπως γνωρίζετε η Ελλάδα είναι σε μια πολύ ιδιαίτερη θέση.

Είμαστε ειλικρινείς διαμεσολαβητές για την περιοχή, είμαστε μια χώρα η οποία απέδειξε στο παρελθόν ότι μπορούμε να επικοινωνούμε και με τις δύο πλευρές, τόσο με το Ισραήλ όσο και με τους Παλαιστινίους με αποτελεσματικό τρόπο, όμως πολλά εξαρτώνται από τις ΗΠΑ» σημείωσε.

Απογοήτευση και ανησυχία από το debate Μπάιντεν – Τραμπ

Στη συνέχεια, η βουλεύτρια της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, υπογράμμισε πως ήταν απογοητευτικό το debate ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Για όσους έχουν ασχοληθεί με την εξωτερική πολιτική, το να βλέπεις μια τέτοια αναμέτρηση ανάμεσα στους ηγέτες του ελεύθερου κόσμου, ήταν μια τεράστια απογοήτευση και ενίσχυσε το άγχος και την ανησυχία», ανέφερε η πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε πρόβλημα, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, το ίδιο και η Ευρώπη.

Η Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι το επόμενο εξάμηνο είναι κρίσιμο.

Για τη Μέση Ανατολή είπε ότι «όλα αυτά εκπέμπουν ένα μήνυμα προς τις γειτονικές χώρες, ότι δεν φαίνεται να υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ για συμφωνία στη Μέση Ανατολή. Ο Νετανιάχου, όπως και όπως όλος ο κόσμος, περιμένει το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών», ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν ο Τραμπ έχει μια νέα θητεία, τι πιστεύει ότι θα αλλάξει στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα για τον Τραμπ.

«Δεν πιστεύω ότι θα ρέει το χρήμα στην Ουκρανία. Συμφωνώ με τον πρόεδρο Γκιουλ ότι δεν θα έπρεπε ποτέ να είχαμε εμπλακεί εκεί», πρόσθεσε.

Μια άλλη αλλαγή μπορεί να επέλθει στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη όπως είπε: «δεν ξέρω ποιες είναι οι απόψεις του προέδρου Τραμπ για την περιοχή. Θεωρώ ότι μπορεί να βάλει μια αραβική κυβέρνηση στην Παλαιστίνη για κάποιο χρονικό διάστημα, μέχρι να αναδυθούν οι νέοι Παλαιστίνιοι ηγέτες, αυτό όμως είναι εύκολο πιο πολύ στα λόγια παρά στην πράξη» σημείωσε η κ. Μπακογιάννη.

Επί του παρόντος η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι πραγματικά απογοητευτική, είπε η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Είχα προτείνει να πάρουμε τουλάχιστον 8.000 παιδιά από την Παλαιστίνη και να μην τα αφήσουμε να πεθάνουν στην πείνα.

Οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να σώσουν 8.000 παιδιά. Έχουμε κολλήσει γιατί έχουμε μπροστά μας τις εκλογές, τίποτα δεν κινείται τα προβλήματα μεγαλώνουν», υπογράμμισε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τίποτα δεν κινείται, οπότε τα προβλήματα γιγαντώνονται, πρόσθεσε.

Η Ελλάδα είμαστε τίμιοι μεσολαβητές και ανοιχτοί στις σχέσεις μας

Μιλώντας για τον ρόλο της Ελλάδας, η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι «η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο εντός της ΕΕ αυτή τη στιγμή, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και ο Ντόναλντ Τουσκ ανέλαβαν πρωτοβουλίες.

Όπως είπε, η Ελλάδα για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, που είχε αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, αναγνωρίζεται εντός της ΕΕ, ότι μπορεί παίξει σημαντικό ρόλο.

Και το δεύτερο επιχείρημα είναι ότι στην περιοχή είμαστε τίμιοι μεσολαβητές. Είμαστε η μόνη χώρα που μπορεί να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις, να μιλήσει με όλους για τον απλό λόγο ότι έχουμε καλές σχέσεις με όλες τις πλευρές και είμαστε τίμιοι και ανοιχτοί σε αυτές τις σχέσεις μας.

Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδος είναι σταθερή, βασίζεται στις διεθνείς αξίες πιστεύω ότι μπορούμε να βοηθήσουμε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που υπάρχουν πολλά εκκρεμεί ζητήματα.

«Έχουμε αυτούς τους αγωγούς που μετακινούνται συχνά και αυτό είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε ότι υπάρχει σταθερότητα σε μια περίοδο κρίσης. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να παράξουμε κάποια αποτελέσματα για την ευρύτερη περιοχή», ανέφερε.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .