Του Νίκου Ρουσάνογλου
Τρεις επενδύσεις που εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν τα 500 εκατ. ευρώ προωθούνται αυτήν την περίοδο στην περιοχή του Βοτανικού και υπόσχονται να επαναφέρουν μια ολόκληρη περιοχή από εγκαταλελειμμένα ακίνητα και εκτάσεις, στον αστικό ιστό της πόλης. Αυτού του είδους τα έργα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη
για την οικονομία, καθώς όχι μόνο αναβαθμίζουν μια συγκεκριμένη περιοχή, αλλά παράλληλα λειτουργούν και ως "μαγνήτες" για νέες επενδύσεις, με συμπληρωματικές χρήσεις, που συνθέτουν μια ολόκληρης συνοικία.Στην περίπτωση του Βοτανικού, προς το παρόν η έμφαση δίνεται στην δημιουργία δύο σημαντικών "πόλων" εργασίας, μέσω της αξιοποίησης δύο σημαντικών ακινήτων, ενώ ο τρίτος πυλώνας αφορά ασφαλώς στην κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού, που θα συνοδευτεί και από πρόσθετα έργα αθλητισμού για την στέγαση των υπόλοιπων τμημάτων της ομάδας και ιδίως του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, μέσω της κατασκευής σειράς γηπέδων μπάσκετ, χάντμπολ, πάλης, άρσης βαρών και μπάσκετ. Παράλληλα, προβλέπονται κι έργα δημιουργίας χώρων πρασίνου και εξωραϊσμού της γύρω περιοχής, η οποία είναι γενικά εγκαταλελειμμένη.
Στον Βοτανικό και συγκεκριμένα στο βιομηχανικό ακίνητα της πρώην Αθηναϊκής Χαρτοποιίας, επενδύει και η Dimand Real Estate. Η εισηγμένη έχει ξεκινήσει τις εργασίες για την μετατροπή των πρώην εγκαταστάσεων της χαρτοβιομηχανίας, σε ένα σύγχρονο επιχειρηματικό πάρκο, που θα διαθέτει 48.000 τ.μ. κτίρια γραφείων. Ήδη μάλιστα, έχουν υπογραφεί συμφωνίες για την μίσθωση 25.000 τ.μ., εκ των οποίων 7.000 τ.μ. αφορούν την στέγαση της Avis. Παράλληλα, η Dimand εξετάζει και το ενδεχόμενο να καλύψει 8.000 – 10.000 τ.μ. των ακινήτων που θα δημιουργηθούν, για την στέγαση ενός ξένου πανεπιστημίου, συζητώντας με πιθανούς ενδιαφερόμενους. Ωστόσο, πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία, η οποία ενδεχομένως και να μην προχωρήσει με αυτόν τον τρόπο, καθώς θα εξαρτηθεί από την ζήτηση που θα εκδηλωθεί.
Η επένδυση είναι συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 60,8 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούνται απευθείας από δανειακά κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Παράλληλα, η Dimand φιλοδοξεί το έργο αυτό, να αποτελέσει την αφορμή για την ανάπτυξη και άλλων συνδυαστικών χρήσεων σε άλλα ακίνητα, γύρω από αυτό της πρώην Αθηναϊκής Χαρτοποιίας. Πρόκειται για το επιτυχημένο μοντέλο που έχει ακολουθηθεί και στην περίπτωση της ανάπλασης του παλιού εργοστασίου της "Παπαστράτος" στον Πειραιά, το οποίο μετατράπηκε σε χώρους γραφείων και στη συνέχεια ακολούθησαν κι άλλες μικρότερες επενδύσεις για την δημιουργία χώρων εστίασης, ακόμα και κατοικιών, αναβαθμίζοντας μια ολόκληρη γειτονιά. Κάτι αντίστοιχο προβλέπεται και για τον Βοτανικό, με την Dimand να συνηθίζει να τοποθετείται και σε άλλα ακίνητα, με στόχο να τα αναπτύξει σε μεταγενέστερο χρόνο κι ανάλογα με τις ανάγκες και το ενδιαφέρον που προκύπτει. Δεν αποκλείεται π.χ. να δημιουργηθούν και κάποια συγκροτήματα κατοικιών, π.χ. για την στέγαση φοιτητών (με δεδομένο ότι σχεδόν όμορο είναι το ακίνητο της Γεωπονικής Σχολής), ή εργαζομένων στα νέα γραφεία.
Χρήσεις γραφείων είναι η επικρατέστερη εκδοχή και για το ημιτελές κτίριο που είχε δημιουργήσει η Μπάμπης Βωβός-Διεθνής Τεχνική, δίπλα στο ακίνητο που θα γίνει το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Το ακίνητο, που προοριζόταν για να γίνει εμπορικό κέντρο, αναμένεται να μετατραπεί σε ένα "πράσινο" κτίριο γραφείων, συνολικής επιφάνειας 50.000 τ.μ. Υπενθυμίζεται ότι μετά την οικονομική κατάρρευση της εταιρείας του κ. Βωβού, το ακίνητο περιήλθε στα χέρια των πιστωτριών τραπεζών και συγκεκριμένα της εταιρείας ΑΕΠ Ελαιώνα, την οποία ελέγχουν η Alpha Bank και η Τρ. Πειραιώς. Πριν από μερικά χρόνια, είχε προκριθεί το σχέδιο της ολοκλήρωσης της κατασκευής του ως εμπορικό κέντρο, με τις τράπεζες να έχουν συνάψει μάλιστα και MOU με τον αμερικανικό όμιλο Hines. Ωστόσο, η πανδημία διαφοροποίησε τα δεδομένα και η Hines επέλεξε να μην συνεχίσει να επενδύει σε εμπορικά ακίνητα, προτιμώντας τομείς, όπως η φιλοξενία και οι πολυτελείς κατοικίες. Σήμερα, επιχειρείται η αναβίωση του ακινήτου με την μορφή των γραφείων, με την σχετική επένδυση να υπολογίζεται ότι θα απαιτήσει κεφάλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει και η κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού, για το οποίο έχουν χωροθετηθεί 33,6 στρέμματα, καθώς εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση 115 εκατ. ευρώ από τον Δήμο Αθηναίων, που είναι και ο φορέας υλοποίησης. Το Γήπεδο, το οποίο εντάσσεται στο έργο της Διπλής Ανάπλασης -στον Βοτανικό και τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας- θα έχει χωρητικότητα τουλάχιστον 38.500 θέσεων, θα είναι κατηγορίας 4 (βάσει UEFA) και θα κατασκευαστεί σε έναν χώρο συνολικής έκτασης περίπου 178 στρεμμάτων μέσα στον οποίο θα υλοποιηθούν -σε δεύτερη φάση- τα υπόλοιπα προβλεπόμενα έργα (ελεύθεροι χώροι πρασίνου, αναψυχής, αθλητισμού, νέες εγκαταστάσεις κλπ.). Εκτός από το γήπεδο, θα προβλέπονται επίσης χώροι εστίασης, εμπορικές χρήσεις, χώροι φιλοξενίας, αθλητικοί ξενώνες, πολυλειτουργικοί χώροι άθλησης και εγκαταστάσεις εμπορικών εκθέσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.
Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .