Ποιανού ήταν τα δάση, τα βουνά που καταπάτησαν και κάηκαν; Και γιατί η εκάστοτε κυβέρνηση που ήταν υποχρεωμένη βάση νόμου να προστατέψει δάση και βουνά δεν γκρέμιζε τα αυθαίρετα και δεχόταν ένα ελάχιστο ποσόν ως πρόστιμο αυθαίρετου και συνεχιζόταν η καταστροφή των δασών και της φύσης από κάτι απατεώνες;
Όταν καταστρέφεται ή μολύνεται ένα
δάσος, καταστρέφεται η ίδια η ζωή του ανθρώπου, το οξυγόνο που αναπνέει,
η ομορφιά της φύσης και η ισορροπία ...της ζωής.
Σύμφωνα με τα στοιχεί του Meteo έχει καεί περίπου το 40% των δασών του λεκανοπεδίου
Μία νεκρή, εκατοντάδες σπίτια καμένα και περισσότερα από 100.000 στρέμματα γης που έγιναν στάχτη έχει αφήσει πίσω της η φωτιά που ξέσπασε στην Αττική, η οποία μένει να μετρά τις πληγές της.
Σύμφωνα με το Meteo, τα καμένα στρέμματα ανέρχονταν σε περίπου 100.000 το μεσημέρι της Δευτέρας, μετά τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στον Βαρνάβα και γρήγορα εξαπλώθηκε σε πολλές περιοχές, φτάνοντας ακόμα και σε περιοχές της Αθήνας. Το παραπάνω νούμερο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα μεγαλώσει καθώς η φωτιά συνέχισε να καίει μέχρι και χθες σε αρκετές διάσπαρτες εστίες.
Το βέβαιο είναι ότι η Αττική δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια…
Στα 23 χιλιόμετρα εκτεινόταν το πύρινο μέτωπο – Ο χάρτης του Copernicus
Σύμφωνα με στοιχεία που κυκλοφόρησε η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για τη φωτιά στην Αττική. Η ομάδα χαρτογράφησης της υπηρεσίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πύρινο μέτωπο έφτασε τα 23 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με τον παρακάτω χάρτη, τα ενεργά πύρινα μέτωπα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβέστες ήταν 168.
Δείτε τον σχετικό χάρτη:
Πώς επεκτάθηκε η φωτιά – Μέχρι που έφτασε ο καπνός
Σε δορυφορική φωτογραφία του Copernicus Sentinel-2, που αποκτήθηκε στις 12 Αυγούστου στις 12:05 μ.μ. φαίνεται η πυρκαγιά να καίει λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας.
Τη μεγάλη διασπορά του καπνού της φωτιάς στη βορειοανατολική Αττική αποτυπώνει δορυφορική εικόνα του Ευρωπαϊκού μετεωρολογικού δορυφόρου METEOSAT-11 που παρουσίασε το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Όπως αναφέρει το Meteo, η απόσταση στην οποία μεταφέρθηκε νοτιοδυτικά ο καπνός εκτιμάται σε περισσότερα από 300 χιλιόμετρα. Στην δορυφορική εικόνα είναι επίσης εμφανής και η διασπορά του καπνού από τη δασική πυρκαγιά στο Μενοίκιον Όρος στις Σέρρες.
Το 37% των δασών της Αττικής κάη1κε μέσα στα 8 τελευταία χρόνια
Εντυπωσιακά και ανησυχητικά αποτελέσματα προκύπτουν από την επικαιροποιημένη ανάλυση των καμένων εκτάσεων από τις δασικές πυρκαγιές των τελευταίων 8 ετών (2017-σήμερα) στο ηπειρωτικό κομμάτι της Περιφέρεια Αττικής.
Σύμφωνα με τις αναφορές από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), τις οποίες αναλύει το Meteo, από το 2017 μέχρι και τις 13 Αυγούστου 2024, 13 μεγάλες πυρκαγιές έχουν κάψει περισσότερα από 700.000 στρέμματα.
Η περίμετρος των καμένων εκτάσεων δίνεται στο χάρτη που ακολουθεί.
Η συνολική επιφάνεια της Περιφέρειας Αττικής (χωρίς την περιοχή της Τροιζηνίας, των νησιών και του Λεκανοπεδίου) είναι 2.500.000 στρέμματα, οπότε τα τελευταία 8 έτη το 26% της συνολικής επιφάνειας έχει καεί από δασικές πυρκαγιές.
Στην Περιφέρεια Αττικής η επιφάνεια των δασικών εκτάσεων είναι περίπου 1.230.000 στρέμματα και τα τελευταία 8 χρόνια έχουν καεί 450.000 στρέμματα δάσους, δηλαδή το 37% της επιφάνειας των δασών.
Η πρόσφατη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα Αττικής και έφτασε μέχρι την οικιστική ζώνη του Λεκανοπεδίου, έκαψε ένα μεγάλο τμήμα δασικής έκτασης της Βορειοανατολικής Αττικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.
Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .