Σάββατο, Σεπτεμβρίου 14

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα στα φυτά και πώς το αντιμετωπίζουμε

 
Όσοι ασχολούμαστε με τα φυτά και την κηπουρική, κατά καιρούς έχουμε συναντήσει κίτρινα φύλλα σε διάφορα λουλούδια, φυτά εσωτερικού χώρου, λαχανικά και δέντρα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το κιτρίνισμα των φύλλων είναι ένα σύμπτωμα που εμφανίζει

το φυτό για να μας δείξει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο περιβάλλον που αναπτύσσεται και στην περιποίηση που δέχεται.

Βέβαια, κατά την περίοδο του φθινοπώρου, είναι φυσιολογικό τα φύλλα των φυλλοβόλων φυτών και δέντρων, σταδιακά να παίρνουν ένα κίτρινο ή μπρούτζινο χρώμα πριν πέσουν καθώς τα φυτά μπαίνουν στη φάση του χειμερινού λήθαργου.

Για να μπορέσουμε να φροντίσουμε σωστά τα φυτά μας και να τα διατηρήσουμε σε υγιή κατάσταση, πρέπει αρχικά να εντοπίσουμε τι είναι αυτό που προκαλεί τα κίτρινα φύλλα και στη συνέχεια να εφαρμόσουμε την κατάλληλη μέθοδο αντιμετώπισης.

Στο σημερινό άρθρο θα αναλύσουμε τις κυριότερες αιτίες που προκαλούν κιτρίνισμα στα φύλλα και θα δούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε για να διατηρήσουμε τα φυτά μας όμορφα και υγιή με καταπράσινο φύλλωμα.

Ποιες είναι οι βασικές αιτίες για το κιτρίνισμα των φύλλων;

Η εμφάνιση κίτρινων φύλλων στα φυτά μπορεί να οφείλεται σε αρκετές` αιτίες όπως η υπερβολική υγρασία στο χώμα, η έλλειψη νερού, η ανεπάρκεια λίπανσης, ο μειωμένος φωτισμός και η προσβολή από έντομα και ασθένειες.

Παρακάτω αναφέρουμε αναλυτικές πληροφορίες ξεχωριστά για την κάθε πιθανή αιτία κιτρινίσματος των φύλλων, καθώς και για τον τρόπο αντιμετώπισης τους ώστε να εξασφαλίσουμε υγιή φυτά.

1. Κίτρινα φύλλα λόγω υπερβολικής υγρασίας

Η υπερβολική υγρασία στο χώμα, γύρω από τη ρίζα των φυτών είναι μία από τις πιο βασικές αιτίες που κιτρινίζουν τα φύλλα τους. Αυτό συμβαίνει, κυρίως, όταν ποτίζουμε καθημερινά χωρίς να αφήνουμε πρώτα να στεγνώσει το χώμα. Tα φυτά για να διατηρηθούν υγιή είναι απαραίτητο να δέχονται σωστό πότισμα.

Ένας άλλος λόγος που προκαλείται υπερβολική υγρασία είναι όταν έχουμε κακή στράγγιση στις γλάστρες, με αποτέλεσμα να μην απομακρύνεται το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα.

Εκτός από το κιτρίνισμα στα φύλλα, το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει σαπίσματα στη ρίζα, πτώση φύλλων, πτώση λουλουδιών και ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών.

Είναι σημαντικό λοιπόν να ποτίζουμε τα φυτά όταν στεγνώνει το χώμα για να μπορέσουν να παραμείνουν υγιή με καταπράσινο φύλλωμα.

Για παράδειγμα, στα λαχανικά, όπως στην καλλιέργεια ντομάτας ή στην καλλιέργεια πιπεριάς, αλλά και στα αρωματικά φυτά όπως στον βασιλικό, προτιμούμε να ποτίζουμε σε μεγαλύτερη ποσότητα και σε πιο μικρή συχνότητα.

Επίσης, όταν επιλέγουμε γλάστρες για τα καλλωπιστικά φυτά, όπως για την περίπτωση της ορχιδέας, φροντίζουμε να διαθέτουν τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το νερό. Επίσης, μπορούμε να τοποθετήσουμε σύστημα αυτόματου ποτίσματος για να ποτίζονται τα φυτά μας με την σωστή ποσότητα και στη σωστή συχνότητα.

2. Κίτρινα φύλλα λόγω έλλειψης νερού

Το νερό είναι απαραίτητο στοιχείο για τα φυτά, προκειμένου να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν την φωτοσύνθεση και άλλες βασικές λειτουργίες, όπως την απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων από το χώμα.

Όταν τα φυτά υποφέρουν από έλλειψη νερού, μπορεί να παρουσιαστεί κιτρίνισμα στα φύλλα και στη συνέχεια πτώση των φύλλων.

Εκτός από το κιτρίνισμα στα φύλλα, η έλλειψη νερού μπορεί να προκαλέσει στρίψιμο ή μάρανση των φύλλων και γενικότερη καχεξία του φυτού.

Σε περιπτώσεις ανεπάρκειας νερού, μπορoύμε να αυξήσουμε την ποσότητα του νερού σε κάθε πότισμα ή να ποτίζουμε πιο συχνά τα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας ανάλογα τις ανάγκες τους.

3. Κίτρινα φύλλα λόγω ανεπαρκούς λίπανσης

H έλλειψη λίπανσης είναι μία από τις βασικές αιτίες για το κιτρίνισμα των φύλλων όταν δεν υπάρχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά στο έδαφος ή στο φυτόχωμα για τις ανάγκες των φυτών και των δέντρων.

Τα φύλλα μπορεί να κιτρινίσουν λόγω έλλειψης σε άζωτο, μαγνήσιο και σίδηρο. Πολύ χαρακτηριστικές περιπτώσεις κιτρινίσματος φύλλων είναι η έλλειψη σιδήρου που παθαίνουν τα οξύφιλα φυτά όπως η γαρδένια, η καμέλια και η ορτανσία, καθώς και τα εσπεριδοειδή δέντρα όπως η καλλιέργεια της πορτοκαλιάς, η καλλιέργεια της λεμονιάς και η καλλιέργεια της μανταρινιάς.

Για την αντιμετώπιση των κίτρινων φύλλων στα φυτά που εμφανίζονται λόγω έλλειψης θρεπτικών στοιχείων, προσθέτουμε λίπασμα αζώτου, λίπασμα μαγνησίου και λίπασμα σιδήρου στις κατάλληλες ποσότητες ανάλογα το είδος του φυτού, την ανάπτυξη του και τις εδαφοκλιματικές συνθήκες.

4. Κίτρινα φύλλα λόγω μειωμένου φωτισμού

Όταν έχουμε τα φυτά αναπτύσσονται σε συνθήκες μειωμένου φωτισμού είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσουν κιτρίνισμα στα φύλλα λόγω μειωμένης φωτοσύνθεσης. Αυτό μπορεί να συμβεί σε φυτά εσωτερικού χώρου όταν τα έχουμε σε κάπoιο δωμάτιο με πολύ περιορισμένο φως όπως στο υπνοδωμάτιο ή την κουζίνα.

Επίσης, το κιτρίνισμα στα φύλλα εμφανίζεται σε καλλωπιστικά φυτά εξωτερικού χώρου που αγαπούν τον ήλιο και ενώ προτιμούν ηλιόλουστες θέσεις, εμείς τα έχουμε φυτέψει σε πιο σκιερά μέρη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι αναγκαίο να μεταφέρουμε τα φυτά ή να τα μεταφυτεύσουμε σε πιο φωτεινά σημεία ή σε μέρη με μεγαλύτερη έκθεση στις ηλιακές ακτίνες.

5. Κίτρινα φύλλα που οφείλονται σε ασθένειες και έντομα

Αν τα φυτά μας εμφανίζουν κίτρινα φύλλα που δεν οφείλονται σε προβλήματα με το πότισμα, τη λίπανση και τον φωτισμό, πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο υπάρξης κάποιας μυκητολογικής ασθένειας που προκαλεί αυτό το κιτρίνισμα στο φύλλωμα.

Για παράδειγμα, στις τριανταφυλλιές όταν προσβάλλονται από την ασθένεια της μελανής κηλίδωσης, πέραν της μαύρης κηλίδας πάνω στα φύλλα, σταδιακά εμφανίζεται ένα κιτρίνισμα που καλύπτει όλο το φύλλο.

Κιτρινίσματα στα φύλλα με μορφή κηλίδων παθαίνει και η καλλιέργεια του αμπελιού όταν προσβάλλεται από τις ασθένειες του περονόσπορου του αμπελιού και του ωιδίου του αμπελιού.

Τα κίτρινα φύλλα στα φυτά, επίσης, μπορούν να εμφανιστούν λόγω προσβολής από έντομα. Ελέγχουμε προσεκτικά τα φυτά μας για την υπάρξη εντόμων όπως ο αλευρώδης, η μελίγκρα, ο θρίπας, τα κοκκοειδή και ο τετράνυχος, τα οποία απομυζούν τους χυμούς των φύλλων των φυτών με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται κιτρινίσματα στα φύλλα.

Για την αντιμετώπιση των εντόμων, ψεκάζουμε τα φυτά μας με τα κατάλληλα βιολογικά εντομοκτόνα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, μπορούμε να προστατέψουμε τα φυτά μας χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια οικολογικά σκευάσματα που φτιάχνουμε με σπιτικά υλικά, όπως το πράσινο σαπούνι ή το πιπέρι καγιέν.

Κι ένα μυστικό για τα κίτρινα φύλλα στα φυτά

Σε κάποιες περιπτώσεις, παρατηρούμε τα κατώτερα φύλλα των φυτών να παίρνουν ένα κίτρινο χρώμα και αυτό είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που προκαλείται λόγω γήρανσης των φυτών.

mistikakipou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .