Πεταμένα λεφτά
Παρά τη βελτίωση των τελευταίων 3-4 ετών η Ελλάδα παρουσιάζει έλλειμμα επενδύσεων. Φοβάμαι πως διαφημιζόμενο σχέδιο που ανακοίνωσε ο κ. Θεοδωρικάκος περί των ενισχύσεων ύψους 3 δισ. ευρώ σε παραγωγικές επενδύσεις θα αποδειχτεί για πολλοστή φορά μια "τρύπα στο νερό".
Κατά το ρεπορτάζ, σε εκδήλωση για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ρίξει στην αγορά ένα κολοσσιαίο πακέτο ύψους 3 δισ. ευρώ που θα αξιοποιηθεί για βιομηχανικές επενδύσεις.
"Τα χρήματα αυτά θα πέσουν στην αγορά μέσα στην προσεχή τριετία και θα έχουν ως στόχο τη χρηματοδότηση μεγάλων βιομηχανικών επενδύσεων σε συγκεκριμένους στοχευμένους κλάδους της εγχώριας παραγωγής".
Κατά τα ρηθέντα στόχος είναι οι επενδύσεις να γίνουν στην περιφέρεια με έμφαση στις παραμεθόριες περιοχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, "...το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ήδη ξεκινήσει τον πρώτο κύκλο επαφών με εκπροσώπους της βιομηχανίας από επιλεγμένους κλάδους οι οποίοι αναμένεται να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος των επενδύσεων των 3 δισ. ευρώ.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κλάδοι στους οποίους αναμένεται να δοθεί η μεγαλύτερη έμφαση είναι η αμυντική βιομηχανία, η κλωστοϋφαντουργία, η κυκλική οικονομία και η φαρμακοβιομηχανία. Στις επαφές του υπουργείου Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας αναμένεται να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις και θα παρουσιαστούν υποψήφια επενδυτικά σχέδια που θα απορροφήσουν τα κονδύλια που θα διατεθούν μέσω του προγράμματος".
Ο ίδιος δημοσιογραφώ για οικονομικά θέματα πάνω από 35 χρόνια και στο διάστημα αυτό έχω δει αρκετούς αναπτυξιακούς νόμους να έρχονται φιλοδοξώντας να αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και να παρέρχονται έχοντας πετύχει το ακριβώς αντίθετο. Το μόνο που έχουν πετύχει είναι να πλουτίσουν κάποιοι τυχάρπαστοι υπερτιμολογώντας διάφορες επενδύσεις.
Την τελευταία φορά που η κοινή γνώμη ασχολήθηκε με αναπτυξιακό νόμο ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ όταν υπουργός ήταν ο κ. Σταθάκης.
Υπάρχει πλήθος μελετών που αποδεικνύει πως οι επιδοτήσεις επενδύσεων είναι ...πεταμένα λεφτά. Φυσικά υπάρχει μια κατηγορία επιχειρηματιών και δημόσιων λειτουργών που έχει αντίθετη άποψη καθώς επωφελούνται αυτής της κατάστασης.
Το βέβαιο είναι πως επαναλαμβάνοντας το ίδιο λάθος των τελευταίων πολλών δεκαετιών αποκλείεται κάποια στιγμή να προκύψει άλλο αποτέλεσμα που θα είναι επιτυχές.
Αντιθέτως όλων αυτών, είναι προς τιμήν του προέδρου του ΣΕΒ κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου που εκφράζει δημοσίως τις αντιρρήσεις του για τον τρόπο που επιχειρείται η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στη χώρα.
" Πρέπει να υπάρξει μία αλλαγή επενδυτικής λογικής απ’ το Δημόσιο, όπως επίσης και να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του ενεργειακού κόστους" είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να στοχεύσουμε σε επενδύσεις με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, τις οποίες πρέπει να στηρίξουμε με "φορολογικά κίνητρα και όχι με επιδοτήσεις ή ‘λεφτά στο χέρι’".
Βλέπε: Σ. Θεοδωρόπουλος: Να αλλάξουν οι αναπτυξιακοί νόμοι – Το έλλειμμα στο ισοζύγιο προκαλεί ανησυχίες
Η αλήθεια είναι πως το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την προτίμηση σε μεγάλες επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα και τεχνολογικής κατεύθυνσης. Οι επιχειρήσεις τεχνολογικής αιχμής όμως δεν στηρίζονται σε προσλήψεις ανειδίκευτων χωρικών. Χρειάζονται υψηλής ειδίκευσης στελέχη τα οποία αυτή τη στιγμή ενδεχομένως να μην υπάρχουν στην ελληνική αγορά. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να προσελκυστούν από το εξωτερικό.
Ποιος όμως θα αφήσει μια δουλειά κοντά σε κάποιο αστικό κέντρο της Ευρώπης ή της Αμερικής για να πάει τα επόμενα χρόνια να ζήσει σε κάποια ερημιά της Βόρειας Ελλάδας με ένα κλάσμα του μισθού που εισπράττει στο εξωτερικό;
Το πιθανότερο είναι λοιπόν πως δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον από μεγάλες επενδύσεις και για να μην πάει χαμένο το αναπτυξιακό πακέτο θα σπαταληθεί σε μικρομεσαίες "υπερτιμολογημένες" επενδύσεις με αποτέλεσμα στο τέλος να αναρωτιόμαστε πως η ελληνική αγορά αντέχει τόσες εισαγωγές υπερπολυτελών αυτοκινήτων και γιατί το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι ελλειμματικό;
Η άποψη της στήλης είναι πως όπως τα επιδόματα βλάπτουν του ασθενέστερους οικονομικά έτσι και οι επιδοτήσεις βλάπτουν την υγιή ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
Αντιθέτως, τα υγιή κίνητρα αφορούν το σκέλος της μείωσης της φορολογίας. Αν θέλουμε αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου θα πρέπει να εξασφαλίσουμε σχεδόν μηδενισμό της φορολογίας για επενδύσεις τεχνολογικής αιχμής για μια-δυο δεκαετίες τουλάχιστον.
Αυτό σε συνδυασμό με τη διασφάλιση ενός σταθερού περιβάλλοντος και μιας fast track ειδικής υπηρεσίας της δικαιοσύνης από δικαστές που θα έχουν εκπαιδευτεί σχετικά θα μπορούσε να προσελκύσει κάποιο ενδιαφέρον.
Αλλιώς θα κάνουμε μια "τρύπα στο νερό"...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.
Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .