Γράφει ο Γιώργος Βενετσανος
Μερικές φορές το να ψάχνεις στα πρακτικά του ελληνικού κοινοβουλίου βγάζεις αυτό που λέμε στην καθομιλουμένη λαγούς, όπως το έγγραφο με την ερώτηση με Θέμα: «Βραχονησίδες στο Αιγαίο χωρίς ΑΟΖ & υφαλοκρηπίδα» που απευθύνεται προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, που είχε κατατεθεί από έναν μηχανισμό κόμματος που έχει κάνει στην κυβέρνηση (βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, με πρωτοβουλία της Ρένας Δούρου) και γνωρίζει πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις, αξίζει λοιπόν να το αναγνώσουμε:
«Σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία συνεχίζει συστηματικά τις προκλήσεις της, με τις αμφισβητήσεις του FIR Αθηνών, τις σχεδόν καθημερινές παραβιάσεις της κυριαρχίας της Ελλάδας με πτήσεις UAV σε βραχονησίδες στο Αιγαίο, την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας (χαρακτηριστική η περίπτωση, το καλοκαίρι, της Κάσου), την πλήρη εργαλειοποίηση της Διακήρυξης των Αθηνών προς όφελός της, και στο πλαίσιο της αναθεωρητικής, επιθετικής ατζέντας της «Γαλάζιας Πατρίδας», η κυβέρνηση επιλέγει και προτείνει το νέο Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό, προωθώντας το «γκριζάρισμα» ορισμένων περιοχών.
Σύμφωνα με το προτεινόμενο Σχέδιο που αναρτήθηκε για διαβούλευση, προβλέπεται η απαγόρευση τουριστικής ανάπτυξης σε ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένων ακατοίκητων νησιών και βραχονησίδων άνευ υποδομών οικονομικής δραστηριότητας (αρ.5). Είναι γνωστό ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, ανυπαρξία οικονομικής δραστηριότητας σε νησί ή μικρονησίδα, συνεπάγεται απώλεια των δικαιωμάτων του σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Τούτο σημαίνει ότι η κυβερνητική αυτή ρύθμιση, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας σε νησιά και βραχονησίδες του Ανατολικού Αιγαίου.
Υπενθυμίζουμε πως όταν είχε γίνει η διαδικασία οριοθέτησης των περιοχών NATURA 2000, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2017 είχε φροντίσει ώστε να προηγηθεί εκτενής και ουσιαστική διαβούλευση με πολίτες και φορείς, πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.
Επειδή η διαδικασία διαβούλευσης που ακολουθήθηκε ήταν εξόφθαλμα προσχηματική (απουσία δημόσιου διαλόγου, απουσία τεκμηρίωσης του Σχεδίου). Επειδή γίνεται, εν τοις πράγμασι, φανερό ότι τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο για τα οποία υπερηφανεύεται η κυβέρνηση «καλύπτουν» την αποδυνάμωση πάγιων θέσεων της εξωτερικής μας πολιτικής έναντι της Τουρκίας, επειδή η συστηματική τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της Ελλάδας, με τον Τούρκο Πρόεδρο να δηλώνει (4/7/24) ότι «η Τουρκία δεν θα κάνει ούτε σπιθαμή πίσω από τη Γαλάζια Πατρίδα», διαψεύδει τον κ. Υπουργό Εξωτερικών όταν υποστηρίζει σε πρόσφατη συνέντευξή του («Καθημερινή», 6/10/24) για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ότι «βήμα-βήμα έχουμε επιτύχει ένα επίπεδο επαρκούς εμπιστοσύνης, με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας για να προλαμβάνουμε κρίσεις. Η συνεργασία στο μεταναστευτικό, στην πολιτική προστασία και στη θετική ατζέντα έχει απτά αποτελέσματα, ενώ καταγράφεται ουσιαστικός μηδενισμός των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου», επειδή η απογύμνωση από ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα βραχονησίδων ανοίγει το δρόμο για αποδυνάμωση της Ελληνικής θέσης έναντι της Τουρκίας στην περίπτωση διαπραγματεύσεων για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο».
Στο σημείο αυτό απευθύνεται ερώτημα προς τους αρμόδιους υπουργούς «αν Θα αναλάβουν την ευθύνη υιοθέτησης της συγκεκριμένης ρύθμισης, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την αποδυνάμωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας (απώλεια δικαιωμάτων σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα) σε νησιά και βραχονησίδες του Ανατολικού Αιγαίου, ενόψει του ενδεχομένου διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο;»…
Η απάντηση ήρθε από το νομοσχέδιο που πέρασαν οι υπουργοί και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με τίτλο «ΝΕΟ ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ Σχέδιο ΚΥΑ του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό» όπου επί λέξει αναγράφονται τα εξής:
Ομάδα ΙΙΙ: Ακατοίκητα νησιά και Βραχονησίδες
Η Ομάδα ΙΙΙ περιλαμβάνει δύο υποομάδες, με βάση τα ιδιαίτερα φυσικά και ανθρωπογενή χαρακτηριστικά τους, το μέγεθος και την εγγύτητά τους με κατοικημένες περιοχές.
Στην πρώτη υποομάδα περιλαμβάνονται:
• Οι βραχονησίδες
• Νησιά με έκταση μικρότερη των 300 στρεμμάτων.
• Νησιά, τα οποία ευρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 10 ναυτικών μιλίων από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας.
• Νησιά, τα οποία ευρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 10 ναυτικών μιλίων από παράκτιες περιοχές του ηπειρωτικού τμήματος της χώρας ή από νησιά που διαθέτουν ακτοπλοϊκή πρόσβαση.
Στη δεύτερη υποομάδα περιλαμβάνονται όλα τα ακατοίκητα νησιά (μηδενικός πληθυσμός κατά την εκάστοτε τελευταία απογραφή) που δεν ανήκουν στην πρώτη υποομάδα. Ρυθμίσεις:
1. Στα νησιά της πρώτης υποομάδας δεν επιτρέπεται κανένα είδος τουριστικής ανάπτυξης. 2. Στα νησιά της δεύτερης υποομάδας επιτρέπονται μόνο ΟΥΤΔ «ήπιας ανάπτυξης».
Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη υποομάδα, αφορά όλα τα νησιά και τις βραχονησίδες που βρίσκονται κατά μήκος του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, και καθορίζουν τα εθνικά χωρικά μας ύδατα, οπότε γεννιούνται ερωτήματα αναπάντητα, που αφήνουν να αιωρείται τι ακριβώς θέλουν να κάνουν με αυτό το νομοσχέδιο, στο οποίο υπάρχουν συγκεκριμένες διατάξεις που απαγορεύουν ναι, χρησιμοποιείται ο όρος «δεν επιτρέπεται» την τουριστική ανάπτυξη σε ελληνικά νησιά, και μπορεί σε κάποια από τα νησιά αυτά να μην είναι εφικτό να δημιουργηθούν τουριστικές υποδομές ή άλλη οικονομική δραστηριότητα, μπορούν όμως κάποια στιγμή στο μέλλον να αποκτήσουν. Συνεπώς το δικαίωμα να έχουν επήρεια στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών υφίσταται. Γιατί λοιπόν να υπάρχει ρητή απαγόρευση σε νόμο του ελληνικού Κράτους, ποιος είναι ο λόγος που κρύβεται πίσω από τις γραμμές αυτές; Να μην ξεχνάμε και την περίπτωση της νήσου Λέβιθα, από την οποία διώχθηκαν ο βοσκός που υπήρχε και το κοπάδι του, με άλλα λόγια ο κάτοικος και η οικονομική του δραστηριότητα, ο λόγος; για να «σωθεί» ένα σπάνιο είδος σαλιγκαριών!!!!. Αλήθεια ωρέ λεβέντες οι σαλίγκαροι έχουν μεγαλύτερη αξία από τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο;
Αντί η ελληνική κυβέρνηση να φροντίσει να υπάρχει δραστηριότητα οικονομική σε κάθε νησίδα και βραχονησίδα του Αιγαίου θωρακίζοντας τις απέναντι στην λογική της Άγκυρας, που απαιτεί να μην έχουν τα νησιά δικαίωμα σε ΑΟΖ, κάνει το τελείως αντίθετο βαρώντας την σε πλεονεκτική θέση και ανοίγοντας την όρεξη των αδηφάγων γειτόνων μας να προχωρήσουν σε νέες γκρίζες ζώνες.
Το εξωφρενικό και παράλληλα εξοργιστικό, να υπάρχει νόμος του ελληνικού Κράτους, ο οποίος απαγορεύει την τουριστική ανάπτυξη σε μια ολόκληρη κατηγορία νήσων και νησίδων, καθιστώντας τις έτσι «γκρίζες». Να τα ξαναγράψουμε να εμπεδωθεί στους αναγνώστες, όταν εκδιώκονται οι κάτοικοι και αναστέλλεται η οικονομική δραστηριότητα από νησί ή μικρονησίδα, αυτομάτως χάνεται και το δικαίωμά του σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, άρα μιλάμε για «δώρο» Μητσοτάκη σε Ερντογάν;.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.
Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .