
Το είχε πει πριν λίγο καιρό η κ. Κεφαλογιάννη. Να μην πάμε διακοπές σε νησί Ιούλιο – Αύγουστο, εμείς τα φτωχαδάκια της Ελλάδας. Να πάμε στο χωριό μας και να πάμε στην Πάρο, στην Νάξο, στη Μύκονο τον Σεπτέμβρη που δεν έρχονται τουρίστες. Τα έλεγε; Τα έλεγε. Κάτι ήξερε η υπουργός Τουρισμού, η οποία θα πρέπει να είναι υπερήφανη που γδέρνουν τους
Έλληνες και που σε λίγα χρόνια δεν θα έρχονται ούτε ξένοι με τις τιμές που «παίζουν».Για να καταλάβετε τι γίνεται αυτή την περίοδο στα νησιά των Κυκλάδων, θα σας πάμε ως την Πάρο. Εκεί, που σύμφωνα με καταγγελίες, στην παραλία Σάντα Μαρία και στην Πούντα (από τις πιο «διάσημες» παραλίες του νησιού» το ζευγάρι η ξαπλώστρα κοστίζει 50 ευρώ. Το κοκτέιλ κυμαίνεται στα 14-17 ευρω, ενώ αν χρειαστείς έξτρα μαξιλάρι είναι 10 ευρώ! Ο καφές κυμαίνεται από 4.70 ως 5.30 ευρώ, ενώ αν θες να τσιμπήσεις κάτι, όπως για παράδειγμα ένα κλαμπ σάντουιτς θα χρειαστεί να το πληρώσεις 16 ευρώ.
Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή, θες κοντά στα 100 ευρώ για να πας στην παραλία.
Υπάρχουν και χειρότερα: Στο γνωστό Barbarossa στη Νάουσα για να πιείς ένα κοκτέιλ με πολλά παγάκια και λίγο αλκοόλ, οι τιμές είναι από 16-20 ευρώ, ενώ αν θες να φας κάτι, τότε θα το σκάσεις το 200άρι σου (το λιγότερο), αφού το μενού κυμαίνεται από 60- 100 ευρώ το άτομο. ΜΌΝΟ για φαγητό αυτές οι τιμές. Όχι για ποτά και συνοδευτικά…
Γιατί όπως αποκάλυψε και μια κοπέλα πριν λίγες ημέρες, η χωριάτικη στην Πάρο κοστίζει 15 ευρώ. ΧΩΡΙΣ ΛΑΔΙ! Αν θες και λαδάκι βάλε άλλα 2.5 ευρώ. Σύνολο: 17.5 για μια χωριάτικη σαλάτα!
Και κάπως έτσι οι «εντολές» του υπουργείου και της κυβέρνησης για διακοπές στο χωριό γίνονται πραγματικότητα! Άλλωστε, δεν είμαστε και καμιά πλούσια χώρα, αφού σύμφωνα με την έρευνα του Economist, ούτε υψηλούς μισθούς έχουμε, ούτε φθηνή ζωή, ούτε καν λίγες ώρες εργασίας. Οπότε, αφού μας βγαίνει ο κ@λος και μας τα τρώει το κράτος με τις διαρκείς ανατιμήσεις, στο χωριό αδέρφια, στο χωριό, μέχρι να γίνουμε Ελβετοί!
Τι έδειξε έρευνα του Economist
Ο Economist έχοντας ως κριτήρια το ΑΕΠ ανά κάτοικο σε τρέχουσες τιμές συναλλάγματος, το ΑΕΠ ανά κάτοικο προσαρμοσμένο για την αγοραστική δύναμη και το ΑΕΠ προσαρμοσμένο τόσο για τις τοπικές τιμές όσο και για τις ώρες εργασίας παρέθεσε τις χώρες που είναι πιο «πλούσιες». Οι τρεις χώρες που βρίσκονται στην κορυφή είναι η Ελβετία, η Σιγκαπούρη και η Νορβηγία. Σε όρους δολαρίου, η Ελβετία βρίσκεται στην κορυφή, με μέσες αποδοχές άνω των 100.000 δολαρίων πέρυσι. Ακολουθούν η Σιγκαπούρη και η Νορβηγία, με 90.700 και 86.800 δολάρια αντίστοιχα. Αλλά η Ελβετία είναι επίσης μία από τις πιο ακριβές χώρες στον κόσμο, οπότε οι υψηλοί μισθοί της δεν επαρκούν πολύ μακριά. Προσαρμοσμένη για το τοπικό κόστος, προηγείται η Σιγκαπούρη προηγείται. Και προσαρμοσμένη για τις ώρες εργασίας, η Νορβηγία καταλαμβάνει την πρώτη θέση, όπως και πέρυσι, ακολουθούμενη από το Κατάρ και τη Δανία.
Η Αμερική, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου με βάση το ΑΕΠ, κατατάσσεται 4η, 7η και 6η στις τρεις μετρήσεις. Η Βρετανία κατατάσσεται στη 19η, 27η και 25η θέση.
Τι αποκαλύπτουν οι μεταβολές στη σειρά κατάταξης;
Χώρες με λιγότερες εργαζόμενες γυναίκες (π.χ. Σαουδική Αραβία, Τουρκία)
εμφανίζονται πιο ψηλά σε εισόδημα ανά ώρα, επειδή το εισόδημα
συγκεντρώνεται σε λιγότερους ανθρώπους.
Χώρες με γηρασμένους ή πολύ νεανικούς πληθυσμούς (π.χ. Ιταλία και Νιγηρία): Μικρό ποσοστό του πληθυσμού εργάζεται και στηρίζει τους υπόλοιπους.
Από πέρυσι τη μεγαλύτερη συνολική άνοδο σημείωσε η Γουιάνα, η οποία κέρδισε κατά μέσο όρο 17 θέσεις σε όλες τις κατατάξεις. Η άνθηση του πετρελαίου αύξησε το μέσο εισόδημα κατά περισσότερο από 40% σε ετήσια βάση. Η Αμερική ανέβηκε κατά μέσο όρο κατά 1,6 θέσεις, αν και οι δασμοί της αποτελούν επίθεση στο βιοτικό της επίπεδο.
Στον πάτο της κατάταξης βρίσκεται το Μπουρούντι, όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι κάτω των 17 ετών. Τα εισοδήματα είναι μόλις το 0,15% του εισοδήματος της Ελβετίας. Ακόμη και προσαρμοσμένο στις τιμές, ένα ελβετικό εισόδημα θα μοιραζόταν μεταξύ 100 Μπουρουντιανών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.
Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .