Κυριακή, Νοεμβρίου 16

Με μια βαλίτσα γεμάτη… σκάνδαλα ο Ζελένσκι στην Αθήνα για «χρήμα και όπλα»

Αυτο που μενει να φανει ειναι αν η Αθηνα θα ανοιξει το... πορτοφολι

Με φόντο το τεράστιο κύμα διαφθοράς που σαρώνει την Ουκρανία και έχει πλήξει καίρια την αξιοπιστία της κυβέρνησής του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσγειώνεται σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα φέροντας –πολιτικά και ηθικά– μια βαλίτσα γεμάτη σκάνδαλα. Παρά τη θύελλα που μαστίζει

το Κίεβο, ο Ουκρανός πρόεδρος πραγματοποιεί τη δεύτερη επίσκεψή του στη χώρα μας από το 2023, με το βλέμμα στραμμένο σε ένα βασικό τρίπτυχο: χρήμα, ενέργεια και όπλα.

Η ελληνική κυβέρνηση, που σύμφωνα με πληροφορίες θα προτιμούσε η επίσκεψη να γίνει σε μια πιο «ήρεμη» συγκυρία, καλείται τώρα να υποδεχθεί έναν ηγέτη που βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση από την Ευρώπη, από τους συμμάχους του, αλλά και από την ίδια του τη χώρα. Το timing της επίσκεψης συνδέεται άμεσα με την πρόσφατη συμφωνία για τον «Κάθετο Δρόμο», μέσω του οποίου αμερικανικό LNG θα καταλήγει στην Ουκρανία.

Ενέργεια και… σκοτάδι στο Κίεβο

Η ουκρανική ενεργειακή κρίση είναι βαθιά: καθημερινές πολύωρες διακοπές ρεύματος, κατεστραμμένες υποδομές από ρωσικές επιθέσεις και ένας χειμώνας που αναμένεται να επιβαρύνει τα πάντα. Γι’ αυτό ο Ζελένσκι ζητά αύξηση φυσικού αερίου κατά 30% και πρόσθετη ενεργειακή στήριξη.

Παρά τα αιτήματα όμως, η εικόνα που μεταφέρει στην Ευρώπη είναι βαριά: καταγγελίες για υπέρογκες προμήθειες, σκάνδαλα σε στρατιωτικές αγορές, και ένα σύστημα που –όπως παραδέχονται ευρωπαϊκές πηγές– «δυσκολεύεται να ελέγξει τα δισεκατομμύρια που εισρέουν».

Ατζέντα «όπλων»: ζητάει ό,τι μέχρι τώρα η Αθήνα αρνείται

Σύμφωνα με ευρωπαϊκά δημοσιεύματα, ο Ουκρανός πρόεδρος προτίθεται να ζητήσει ξανά από την Ελλάδα μαχητικά Mirage 2000-5, αλλά και ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα που βρίσκονται στο ελληνικό οπλοστάσιο.

Τα ελληνικά «όχι» πάντως είναι γνωστά:

  • Όχι σε Patriot
  • Όχι σε μαχητικά
  • Όχι σε κρίσιμα αντιαεροπορικά συστήματα

Παρά τη σταθερή στάση αυτή, ο Ζελένσκι επανέρχεται. Οι ΗΠΑ έχουν θέσει σε λειτουργία την περιβόητη PURL (Prioritized Ukraine Requirements List), έναν μηχανισμό συγκέντρωσης χρημάτων για αγορά αμερικανικών όπλων υπέρ της Ουκρανίας. Η ελληνική κυβέρνηση ακόμα δεν έχει απαντήσει – και καλείται να το κάνει τώρα, με τον Ουκρανό πρόεδρο παρών.

Η ελληνική στήριξη μέχρι σήμερα

Σε 45 μήνες πολέμου, η Ελλάδα έχει ήδη παραδώσει:

  • Πυρομαχικά
  • Αυτόματα τυφέκια
  • Πυραύλους για εκτοξευτές
  • Παλαιά πυροβόλα και οχήματα
  • Αντιαεροπορικούς πυραύλους παλαιότερων συστημάτων

Ωστόσο, οι «βαριές» παραχωρήσεις που ζητά το Κίεβο παραμένουν κόκκινη γραμμή.

Διπλωματία με βαριά σκιά

Η επίσκεψη μοιάζει περισσότερο με διπλωματικό «σαφάρι επιβίωσης» για έναν ηγέτη που παλεύει τόσο στο μέτωπο όσο και στο εσωτερικό της χώρας του. Σκάνδαλα διαφθοράς, παραιτήσεις αξιωματούχων, αμφισβήτηση από συμμάχους και μια πολεμική πραγματικότητα που δεν δείχνει να σταθεροποιείται συνθέτουν μια εικόνα που ο Ζελένσκι δύσκολα μπορεί να αγνοήσει.

Παρόλα αυτά, η Αθήνα θα τον υποδεχθεί:

  • Στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Κ. Τασούλα
  • Στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρωθυπουργό
  • Σε ολιγόωρες συναντήσεις με επιβαρυμένη πολιτική φόρτιση

Το μόνο βέβαιο είναι πως δεν έρχεται με άδεια χέρια. Έρχεται με απαιτήσεις. Και –το σημαντικότερο– με μια βαλίτσα γεμάτη σκάνδαλα, που κάνουν την επίσκεψή του πιο δύσκολη επικοινωνιακά από ποτέ.

Αυτό που μένει να φανεί είναι αν η Αθήνα θα ανοίξει το πορτοφόλι, το οπλοστάσιο —ή απλώς την πόρτα— στον πιο αμφιλεγόμενο επισκέπτη της περιόδου.

*Φωτογραφία αρχείου

https://www.newsbreak.gr/politiki/941956/me-mia-valitsa-gemati-skandala-o-zelenski-stin-athina-gia-chrima-kai-opla/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .