Κυριακή, Απριλίου 26

Σπέρνει ανέμους ο Σόιμπλε. To Plan B του Σόιμπλε

 Σπέρνει ανέμους ο Σόιμπλε: Αλυτο το δίλημμα... σε αδιέξοδο με την ΕλλάδαΟλική επαναφορά της κινδυλογίας από τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Βόλφανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επαναφέρει σενάρια ύπαρξης  «plan B» σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της, μια μέρα μετά τη δύσκολη συνεδρίαση του Eurogroup, που προκάλεσε νέες αμφισβητήσεις. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών δεν έκρυψε τη δυσφορία του  κάνοντας λόγο ακόμη και για υπονόμευση της διαπραγμάτευσης.
Το μεσημέρι σε δηλώσεις του μετά το Ecofin στη Ρίγα της ………

……..Λετονίας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι «το να τίθεται το ερώτημα για σχέδιο Β σε έναν υπεύθυνο πολιτικό, εμπεριέχει ένα άλυτο δίλημμα. Θα κάνουμε τα πάντα για να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα».
Ο κ. Σόιμπλε παρομοίασε την προετοιμασία για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας με τις διαδικασίες που προηγήθηκαν της γερμανικής ενοποίησης το 1989. «Αν τότε είχα πει από την αρχή ότι έχουμε ένα σχέδιο για την ενοποίηση, όλοι θα έλεγαν ότι οι Γερμανοί έχουν τρελαθεί».
Σύμφωνα με το Dow Jones ο Β. Σόιμπλε ανέφερε ότι «κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγει η Ελλάδα τη χρεοκοπία, αλλά η ερώτηση στο αν θα έχει επίδραση δεν μπορεί να  απαντηθεί».
Τα όσα φέρεται να δήλωσε χθες για plan Β κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup επιβεβαίωσε  σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας Ντ. Μράμορ, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία.
Ενα τέτοιο σχέδιο «ένα ‘plan Β’ μπορεί να είναι οτιδήποτε» δήλωσε ο Σλοβένος.
H τοποθέτηση Βαρουφάκη
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο Εuronews, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διαφορές με τους θεσμούς θα γεφυρωθούν.
Στην ερώτηση αν κάποιος στο Eurogroup, αναφέρθηκε σε Σχέδιο Β’ σε περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες, ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι «κάποιος από τους συναδέλφους μου στο Eurogroup, ακούσια, ενδεχομένως από θυμό αναφέρθηκε σε αυτό. Η άμεση απάντησή μου ήταν να πω ότι δεν υπάρχει Σχέδιο Β’, δεν μπορεί να υπάρξει Σχέδιο Β’ και η οποιαδήποτε αναφορά σε Σχέδιο Β’ είναι καταφανώς αντιευρωπαϊκή και εν τέλει είναι εναντίον των συμφερόντων της συγκεκριμένης χώρας, που εκπροσωπείται από τον συγκεκριμένο συνάδελφο».
 sofokleousin