ΟΙ ΦΑΝΦΑΡΕΣ ΤΟΥ ΨΕΥΤΟΤΣΙΠΡΑ !---Ανώμαλη προσγείωση: Κάτω από το 1% η Ανάπτυξη, μειωμένες κατά 4,6% οι επενδύσεις

Παρά τις συνεχιζόμενες εξαγγελίες περί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής
Αρχής την προσγειώνουν κάτω από το 1%.
Η καθυστέρηση στην αξιολόγηση φαίνεται ότι «κόστισε» πολλά στην ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% σε ετήσια βάση και κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση. Στα επιμέρους μεγέθη που συνθέτουν το ΑΕΠ, η κατανάλωση των
νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 0,7% το δεύτερο τρίμηνο εφέτος (έναντι μείωσης 0,6% το δεύτερο τρίμηνο 2016) και της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε 3,3% (έναντι μείωσης 1,5% πέρυσι).
Οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 4,6% (έναντι αύξησης 18,1% το δεύτερο τρίμηνο πέρυσι). Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 9,5% (έναντι πτώσης 10,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2016) και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 3,1% (έναντι μείωσης 2,1%).
Σημειώνεται ότι με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 0,7% το δεύτερο τρίμηνο 2017 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2016.
Η ανάπτυξη της οικονομίας κατά 0,8% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και κατά 0,6% στο εξάμηνο βοηθά το πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης, ωστόσο δείχνει πως το πρόγραμμα στο σκέλος των φορολογικών εσόδων δεν μπορεί να μείνει στην πορεία που έχουν υπολογίσει θεσμοί και υπουργείο Οικονομικών στη βάση του μακροοικονομικού τους σεναρίου, καθώς υπάρχουν αποκλίσεις.
Το ελληνικό πρόγραμμα είχε στηριχθεί σε παραδοχή ανάπτυξης 2,5% για το σύνολο του 2017. Αυτός ο στόχος αναθεωρήθηκε στο 2,1% από την ΕΕ, ενώ με βάση τα νέα στοιχεία διαφαίνεται πως θα κινηθεί στην περιοχή του 1,7% για το σύνολο του έτους.http://taxalia.blogspot.gr/