ΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ, ΣΕ ΤΙ ΕΛΠΙΖΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ...

Φελνίκος


Μέχρι τώρα, στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα υπήρχαν δύο τακτικές για την κατάληψη της εξουσίας. Η μία του Λένιν: "από το κέντρο στην περιφέρεια και η άλλη του Μάο: "από την περιφέρεια στο κέντρο". Τώρα προστίθεται και μία τρίτη, του νεοκομμουνιστή Αλέξη Τσίπρα: "από πάνω κι απ' έξω προς τα κάτω και προς τα μέσα". Τακτική η οποία αναφέρεται στη διατήρηση της εξουσίας και συνίσταται στο εξής: Στηριζόμαστε στους επιχειρηματίες, τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς προκειμένου να πείσουμε τους εν Ελλάδι προλεταρίους (φτωχούς, συνταξιούχους, μικρομεσαίους, ανέργους) και άλλους εξαντλημένους από την οικονομική κρίση, τις πολιτικές λιτότητας και την ακραία φορολόγηση πολίτες (μεταξύ των οποίων και οι περισσότεροι από τη μεσοανώτερη τάξη) ότι η ελπίδα, (συνεχίζει να) είναι στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι στη ΝΔ και τον Μητσοτάκη.
Είναι όντως μια πρωτότυπη τακτική τουλάχιστον για κόμμα της Αριστεράς. Και οπωσδήποτε αποτελεί αντιγραφή του καραμανλικού: "έξω πάμε καλά". Σε κάθε πάντως περίπτωση είναι το πεδίο στο οποίο, μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του έχουν αποφασίσει να εξασκηθούν πολιτικά προκειμένου να ανατρέψουν το δυσμενές για την κυβέρνηση κλίμα στην κοινωνία. Και είναι αλήθεια ότι η στήριξη που παρέχουν στην κυβέρνηση Τσίπρα ο Μακρόν, η Μέρκελ, ο Ντάϊσελμπλουμ, εν γένει οι δανειστές της χώρας είναι απλόχερη. Όπως γενναιόδωρη αναμένει το Μαξίμου να είναι και η εκείθεν του Ατλαντικού βοήθεια τόσο από την Κριστίν Λαγκάρντ με την οποίαν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί αύριο στην Ουάσινγκτον όσο και, κυρίως, από τον Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίον θα συνομιλήσει την Τρίτη στον Λευκό Οίκο.
Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού και πρωτίστως ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς από κοινού με τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάϊατ, αλλά και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος με τη βοήθεια και των κρατικών υπηρεσιών έχουν, λένε, προετοιμάσει και φροντίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλες τις λεπτομέρειες ώστε η "απόβαση" της ελληνικής αποστολής, περιλαμβανομένων και των επιχειρηματιών, να αποβεί τελεσφόρα αφενός πολιτικό-διπλωματικά και αφετέρου οικονομικά. Κυβερνητικές πηγές καθ' όλα αξιόπιστες εμφανίζονται υπέρ το δέον αισιόδοξες υποστηρίζοντας ότι "ο Τσίπρας θα επιστρέψει τροπαιοφόρος από την Αμερική". Θεωρούν πως, δεδομένης της έξαρσης της αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Ερντογάν και τον Τραμπ, η στιγμή της επίσκεψης μόνο καλά προοιωνίζεται για τα ελληνικά συμφέροντα. Ταυτοχρόνως, διατείνονται πως και το ΔΝΤ, υπό την πίεση και του αμερικανικού παράγοντα, όχι μόνον δεν πρόκειται να προβάλλει πρόσθετα εμπόδια στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά αντίθετα θα τη διευκολύνει, τασσόμενο αλληλέγγυο στο αίτημά της να υπάρξει ρύθμιση του χρέους την Άνοιξη και πάντως πριν την προγραμματισμένη για τον Αύγουστο έξοδο από τα μνημόνια.
Βεβαίως, όλοι από τον Τραμπ και την Λαγκάρντ, τον Ντάϊσελμπλουμ και τον Μακρόν, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη γερμανική κυβέρνηση θέτουν ως απαράβατο όρο η κυβέρνηση να εφαρμόσει αυτά στα οποία έχει δεσμευτεί, να υλοποιήσει τη συμφωνία που υπέγραψε για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και το κυριότερο να κλείσει τάχιστα -το άριστο θα ήταν, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, πριν τα Χριστούγεννα- την τρίτη, οι διαπραγματεύσεις για την οποίαν θα ξεκινήσουν στις 23 Οκτωβρίου με την άφιξη της τρόϊκας στην Αθήνα. Να σημειώσουμε εδώ πως βούληση του πρωθυπουργού, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα λένε στενοί του συνεργάτες, είναι η τρίτη αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί ει δυνατόν πριν τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία. Μάλιστα, υπέρ του να κλείσει το επόμενο δίμηνο η τρίτη αξιολόγηση είναι οι λεγόμενοι μετριοπαθείς του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Κάποιοι, όπως ο ευρωβουλευτής Παπαδημούλης, έχουν, λένε οι πληροφορίες, τη γνώμη ότι "και κάτι παραπάνω να ζητήσουν οι ξένοι, η κυβέρνηση θα πρέπει να τους το δώσει. Αν η τρίτη αξιολόγηση καθυστερήσει και εξελιχθεί όπως η δεύτερη και αντί για τα Χριστούγεννα κλείσει το Πάσχα τότε οι παραχωρήσεις που θα αναγκαστεί να κάνει θα είναι μεγαλύτερες και πλέον επώδυνες".
Με την άποψη αυτή συντάσσονται και οι περισσότεροι υπουργοί και βουλευτές, λένε όσοι γνωρίζουν καλά τα τεκταινόμενα στα κυβερνητικά παρασκήνια. Αυτή τη συμβουλή, της όσο το δυνατόν ταχύτερης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση, έδωσε, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, και ο Ντάϊσελμπλουμ στον Τσίπρα όταν προσφάτως τον επεσκέφθη στο Μέγαρο Μαξίμου. "Αξιοποίησε το θετικό μομέντουμ που, από τον Ιούλιο, υπάρχει για σένα και την κυβέρνησή σου στα ευρωπαϊκά όργανα και τις αγορές, κλείσε την τρίτη αξιολόγηση χωρίς καμμία καθυστέρηση. Εάν το κάνεις, το κλίμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης θα βελτιωθεί έτι περαιτέρω και το κυριότερο θα έλθουν οι επενδυτές που η Ελλάδα τους χρειάζεται επειγόντως για να γυρίσει σελίδα και να επιστρέψει στην κανονικότητα", ήταν το περιεχόμενο των λεγομένων του προέδρου του Γιούρογκρουπ. Βεβαίως, στην Κουμουνδούρου υπάρχουν αντιστάσεις. Κι όχι μόνον στην Κουμουνδούρου, αλλά και από εκείνους στην κοινοβουλευτική, οι οποίοι θεωρούν πως, παρά τα όσα λέγονται, η "τρύπα" που θα υπάρξει φέτος στα φορολογικά έσοδα θα έχει ως αποτέλεσμα η τρόϊκα, πρωτοστατούντος του ΔΝΤ, να ζητήσει και νέα μέτρα για το 2018 απαιτώντας μεταξύ άλλων να έλθουν νωρίτερα οι περικοπές στις συντάξεις και η μείωση του αφορολόγητου. Και επειδή, όπως λένε, η κυβέρνηση δεν μπορεί είτε να βάλει νέους φόρους είτε να κόψει από κοινωνικές δαπάνες χωρίς να κινδυνεύσει με πτώση ίσως είναι καλύτερα να καθυστερήσει η τρίτη αξιολόγηση προκειμένου να εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες.
Το σενάριο αυτό ο Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες το απορρίπτουν καθώς θεωρούν πως η επιστροφή στην αβεβαιότητα θα διαλύσει κυριολεκτικά την κυβέρνηση και η δημοσκοπική ανάσα, που φαίνεται να παίρνει μετά το θέρος ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ξαναγίνει βρόχος. Μάλιστα, επειδή θέλουν το αμέσως προσεχές διάστημα να ξαναβγούν δοκιμαστικά για δανεισμό στις αγορές και τον Μάρτιο - Απρίλιο η ανεργία να έχει πέσει, έστω και οριακά, κάτω από το 20% ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος, σύμφωνα τουλάχιστον με αυτά που εκμυστηρεύεται σε συνομιλητές του, να κλείσει την αξιολόγηση, να κάνει ανασχηματισμό, να λήξει όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε σχέση με μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ και να βάλει μπρος τη συνταγματική αναθεώρηση για το τομές και μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα. Αυτό δεν θεωρεί μόνον ότι "αποτελεί και το ισχυρότερο μήνυμα ότι η Ελλάδα, επί των ημερών του, γυρίζει οριστικά σελίδα", αλλά και σχεδιάζει να είναι το βασικό επιχείρημα, έναντι των αντιπάλων του και πρωτίστως του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να κλείσει η ψαλίδα της διαφοράς του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ, αλλά και να κρατήσει σε χαμηλά ποσοστά τη ΔΗΣΥ, η οποία με την προσπάθεια εκλογής αρχηγού και ανασυγκρότησής της μπορεί να εξελιχθεί σε ισχυρό πονοκέφαλο για τον Αλέξη Τσίπρα.
Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου επειδή, ως μνημονιακή πλέον δύναμη ο ΣΥΡΙΖΑ, του είναι δύσκολο να καταγράψει διαφορετική οικονομική πολιτική από την αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσει να θέτει στην επικαιρότητα και στη Βουλή θέματα ατομικών και (εφόσον δεν συνεπάγεται δαπάνες για τις οποίες απαιτείται έγκριση της τρόϊκας) κοινωνικών δικαιωμάτων προκειμένου "αφενός να καταδεικνύεται η διαφορετικότητα του ΣΥΡΙΖΑ από τη συντηρητική ΝΔ και αφετέρου να καλλιεργείται το έδαφος για όσμωση των προοδευτικών δυνάμεων στην περίπτωση που οι επόμενες εκλογές δεν αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση". Μάλιστα, επειδή επ' εσχάτων κάποιοι σοβαροί δημοσκόποι και αναλυτές υποστηρίζουν πως το κλείσιμο της αξιολόγησης επανέφερε τη χώρα στην κανονικότητα και εξαιτίας αυτού ο μεν ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει έδαφος η δε ΝΔ δύσκολα θα μπορέσει να "πετάξει" σε ποσοστά αυτοδυναμίας ο πρωθυπουργός προκειμένου να διεισδύσει στον νουνεχή και πολιτικά μετριοπαθή κόσμο της εργασίας θα επιδιώξει, όπως έδειξαν και οι δύο τελευταίες ομιλίες του σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα, να κερδίσει την στήριξη τμήματος έστω του επιχειρηματικού κόσμου, ο οποίος στη συντριπτική του πλειοψηφία -επειδή έχει γονατίσει αλλά και απηυδήσει με τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ- προσβλέπει σε έλευση της φιλικής προς την επιχειρηματικότητα ΝΔ.
Ο επιπλέον λόγος που ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να μεταφέρει τη μάχη στο Κέντρο είναι γιατί η επιστροφή στην κανονικότητα συμπιέζει τις αντισυστημικές φωνές και τις ακραίες αντιδράσεις, οπότε δεν κινδυνεύει, όπως πολλοί προέβλεπαν, με σημαντική αιμορραγία από αριστερά του (ΚΚΕ, Λαφαζάνης, Ζωή, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.α.). Εξάλλου, οι επικοινωνιακοί του σύμβουλοι, εγχώριοι και διεθνείς, θεωρούν πως θα πρέπει να ρίξει όλες του τις δυνάμεις στον "πόλεμο του Κέντρου" επειδή πρώτον, εκεί θα στραφεί και η ΝΔ καθώς η εκ δεξιών απειλή της Χρυσής Αυγής, με την επιστροφή στην κανονικότητα, αρχίζει και εξασθενεί, σύμφωνα τουλάχιστον με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Και δεύτερον, γιατί η επιχείρηση αναδιοργάνωση της Κεντροαριστεράς ενδέχεται να ευδοκιμήσει, λαμβάνοντας ίσως και διψήφιο ποσοστό στις εκλογές, ειδικά στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα και χρειαστεί να λάβει επιπλέον επαχθή, για την πλειοψηφία των πολιτών, μέτρα...