ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ προς το υπουργείο Υγείας. Φαγοπότι και στο φάρμακο Crestor κατά της χοληστερίνης; 10% η συμμετοχή του ταμείου, κύριοι; Πάτε καλά;

crestor1
Από αναγνώστη λάβαμε την εξής καταγγελία: Το φάρμακο κατά της χοληστερίνης, που τιμολογείται σε 19 ευρώ( η τιμή αυξήθηκε πάλι από τα 13 που είχε), είχε συμμετοχή ταμείου πάνω απο 50%. Ο αναγνώστης πήγε να το πάρει και η συμμετοχή ταμείου έπεσε στο 10%. Δηλαδή από την τσέπη του τα 17 ευρώ και τα υπόλοιπα 10 περίπου ευρώ από το ταμείο. Αυτός ο άνθρωπος πρέπει να αγοράζει φάρμακα 100 ευρώ. Πως θα ζήσει; 

Σύντομη περιγραφή
Το CRESTOR ανήκει σε μία κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται στατίνες και είναι αναστολείς της HMG-CoA αναγωγάσης. Χρησιμοποιείται για την ελάττωση των υψηλών επιπέδων των λιπιδίων στον οργανισμό (ιδιαίτερα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων), όταν αυτό δεν επιτυγχάνεται με δίαιτα και άσκηση.
Η AstraZeneca plc είναι μια αγγλο-σουηδική πολυεθνική φαρμακευτική και βιοφαρμακευτική εταιρεία. Το 2013, μετακόμισε το κεντρικό της κέντρο στο Κέιμπριτζ του Ηνωμένου Βασιλείου και συγκέντρωσε την Ε & Α σε τρεις περιοχές: το Cambridge, Gaithersburg , Maryland, ΗΠΑ (τοποθεσία του MedImmune ) για εργασία σε βιοφαρμακευτικά προϊόντα . και Mölndal (κοντά στο Γκέτεμποργκ ) στη Σουηδία, για έρευνα σχετικά με τα παραδοσιακά χημικά φάρμακα. Η AstraZeneca διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο προϊόντων για κύριες περιοχές ασθενειών, όπως καρκίνο , καρδιαγγειακό , γαστρεντερικό , λοίμωξη, νευροεπιστήμη , αναπνευστική λειτουργία και φλεγμονή . 
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1999 με τη συγχώνευση της σουηδικής εταιρείας Astra AB και του αγγλικού ομίλου Zeneca (η οποία συγκροτήθηκε από τη διάσπαση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων της Imperial Chemical Industries το 1993). Από τη στιγμή που η συγχώνευση ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων φαρμακευτικών εταιρειών παγκοσμίως, πραγματοποίησε πολλές εταιρικές εξαγορές, όπως η Cambridge Antibody Technology (το 2006), η MedImmune (το 2007), το Spirogen (το 2013) και το Definiens (από το MedImmune το 2014).
Η AstraZeneca έχει πρωτογενή εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και αποτελεί συστατικό στοιχείο του δείκτη FTSE 100 . Έχει δευτερεύουσες καταχωρίσεις στο Χρηματιστήριοτης Νέας Υόρκης και στην ανταλλαγή OMX .
Η AstraZeneca είναι μια παγκόσμια βιοφαρμακευτική εταιρεία που καλύπτει την πλήρη αλυσίδα αξίας του φαρμάκου, από την ανακάλυψη, τα πρώτα και μεταγενέστερα στάδια της ανάπτυξης, την παρασκευή και τη διανομή, μέχρι και την παγκόσμια διάθεση φαρμάκων πρωτοβάθμιας περίθαλψης, φαρμάκων ειδικής φροντίδας, καθώς και εξειδικευμένων φαρμάκων που  βελτιώνουν τη ζωή των ασθενών.
Πρωταρχικός στόχος της AstraZeneca είναι τρεις  από τους σημαντικότερους κλάδους της υγειονομικής φροντίδας: Καρδιαγγειακά και Μεταβολικά Νοσήματα (CVMD), Ογκολογία, καθώς και Αναπνευστικά και Αυτοάνοσα Νοσήματα και Φλεγμονή (RIA). Επιπλέον δραστηριοποιείται  στους τομείς των Λοιμώξεων, της Νευροεπιστήμης και των Γαστρεντερικών παθήσεων (ING).
Στην εταιρεία απασχολούνται περίπου 51.500 άτομα παγκοσμίως: Τα προϊόντα της AstaZeneca παρασκευάζονται σε 16 χώρες και η διασφάλιση της αξιόπιστης προμήθειας των φαρμάκων, όπου και όταν αυτά χρειάζονται, αποτελεί πρωταρχική δέσμευση για  τους εργαζόμενούς της.
Οι δραστηριότητές της εκτείνονται σε περισσότερες από 100 χώρες και τα φάρμακά χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως.
Ως AstraZeneca Ελλάδας, επενδύουμε εδώ και πάνω από 20 χρόνια στην Ελληνική Οικονομία και προσφέρουμε ευκαιρίες απασχόλησης σε Έλληνες επαγγελματίες σε όλη τη χώρα. Στο διάστημα αυτό έχουμε εισάγει 43 καινοτόμα φάρμακα με σκοπό την ενίσχυση της αποτελεσματικότερης και ασφαλέστερης φαρμακευτικής αντιμετώπισης ορισμένων σοβαρών παθήσεων, προς όφελος των Ελλήνων ασθενών και ολόκληρης της κοινωνίας.
Τα κεντρικά γραφεία της ΑstraZeneca Ελλάδος βρίσκονται στο Μαρούσι ενώ το Κέντρο Διανομής των προϊόντων βρίσκεται στον Ασπρόπυργο.
 http://www.makeleio.gr/