Τι προβλέπεται για όσους επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια – Πώς θα γίνεται η λειτουργία τους

doctor_666x399
Νέα ανακοίνωση εξέδωσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αναφερόμενος στους πολίτες που σκοπεύουν να επισκεφθούν κάποιο ιδιωτικό ιατρείο ή εργαστήριο κι έδωσε ειδικές οδηγίες σχετικά με τα μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρηθούν κατά του κορωνοϊού.

Με βάση τις οδηγίες που δίνει ο ΠΙΣ, οι ασθενείς θα πρέπει να πηγαίνουν στα ιδιωτικά ιατρεία φορώντας μάσκα, ενώ προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός στην αίθουσα αναμονής, συστήνεται οι επισκέψεις να γίνονται μόνο κατόπιν ραντεβού, και με ρυθμό ένας (1) ασθενής ανά τουλάχιστον τριάντα (30) λεπτά. Ο ίδιος ρυθμός θα πρέπει να τηρείται και από τα εργαστήρια.
Οι ασθενείς που θα πηγαίνουν στα ιατρεία δεν θα πρέπει να έχουν συνοδό, παρά μόνο όπου είναι απολύτως απαραίτητο και στην περίπτωση αυτή θα υπάρχει ένας (1) συνοδός, ενώ για τα παιδιά επίσης μόνο ένας (1) γονέας.
Σε ότι αφορά στους ιατρούς οι οποίοι λόγω της φύσεως της ειδικότητάς τους πραγματοποιούν ενδοσκοπήσεις, αυτές θα πρέπει να προγραμματίζονται με ρυθμό μια (1) ανά ώρα.
Ο ΠΙΣ υπενθυμίζει ότι οι ασθενείς και κυρίως οι χρονίως πάσχοντες, θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε έλεγχο της κατάστασης της υγείας τους μετά και το πολυήμερο lockdown, κατά το οποίο μπορεί να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στους ιατρικούς δείκτες.
Να σημειωθεί ότι τα ιδιωτικά ιατρεία λειτουργούν με συνθήκες απόλυτης ασφάλειας βάσει των προδιαγραφών που έχουν δοθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αλλά και από τον ΠΙΣ, ενώ ο ΠΙΣ έχει διαθέσει στους τοπικούς Ιατρικούς Συλλόγους ατομικά μέσα προστασίας όπως μάσκες και γάντια, τα οποία και έχουν μοιραστεί στους ιδιώτες γιατρούς ανά τη χώρα.
Σε ό,τι αφορά στις χειρουργικές επεμβάσεις, η αρμόδια επιτροπή των ειδικών του Υπουργείου Υγείας έχει ήδη εγκρίνει την πρόταση του ΠΙΣ για επαναλειτουργία των τακτικών χειρουργείων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, αλλά με μειωμένους ρυθμούς. Η σχετική εγκύκλιος αναμένεται να εκδοθεί άμεσα. Τα τακτικά χειρουργεία θα πραγματοποιούνται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις ασφαλείας και με την τήρηση όλων των μέτρων.