Πέμπτη, Απριλίου 18

Χρυσή λίρα: Η τιμή της έφτασε σε υψηλό 16 ετών

Η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου να φτάσου κοντά σε ιστορικά υψηλά

Η χρυσή λίρα καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, η τιμή της οποίας ξεπέρασε τα 600 ευρώ. Σύμφωνα με αναλυτές, πίσω από την άνοδο της χρυσής λίρας βρίσκεται η μεγάλη αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία, με τις γεωπολιτικές εντάσεις να στέλνουν πολλούς επενδυτές στο

παραδοσιακό καταφύγιο του χρυσού.

Η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου να φτάσουν κοντά σε ιστορικά υψηλά. Αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του χρυσού μπορεί να φτάσει τους επόμενους μήνες το ορόσημο των 3.000 δολαρίων ανά ουγγιά.

Αρχές Απριλίου η τιμή αγοράς της χρυσής λίρας βρέθηκε στα 580 ευρώ, ενώ τον Δεκέμβριο του 2023 οι ιδιώτες λάμβαναν από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) 431,38 ευρώ ανά τεμάχιο και αγοράζουν από αυτήν στα 519,80 ευρώ.

Τα νέα στοιχεία για τις αγοραπωλησίες χρυσών λιρών το α’ τρίμηνο του 2024 αναμένεται να δημοσιεύσει το αμέσως επόμενο διάστημα η ΤτΕ, με την αγορά να προεξοφλεί αυξημένη κινητικότητα από πλευράς των πωλητών και μειωμένη από εκείνη των αγοραστών.

Βέβαια, το τέταρτο τρίμηνο 2023, οι ιδιώτες αγόρασαν από την κεντρική τράπεζα μόλις 2.336 χρυσές λίρες, παρά τα συνεχόμενα ρεκόρ του χρυσού, ενώ πούλησαν προς την TτΕ 10.046 χρυσές λίρες. Στο σύνολο του 2023, οι πωλήσεις χρυσών λιρών από την TτΕ σε ιδιώτες έφθασαν τις 10.798 και οι αγορές της TτΕ από ιδιώτες τις 39.435 χρυσές λίρες.

Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από το 2002 πάνω από 3 εκατ. χρυσές λίρες Αγγλίας ρευστοποίησαν οι Έλληνες, ενώ προέβησαν σε αγορές περίπου 1,5 εκατ. χρυσών λιρών.

Υπενθυμίζεται πως οι περισσότερες χρυσές λίρες που πούλησε η ΤτΕ ήταν το 2011 (78.462 τεμάχια στο 9μηνο), μόλις, δηλαδή, είχε ξεσπάσει στη χώρα η οικονομική κρίση, ενώ την ίδια περίοδο καταγράφηκαν και οι υψηλότερες ρευστοποιήσεις (94.256 τεμάχια στο ίδιο διάστημα).

 https://www.newmoney.gr/roh/agores/chrisi-lira-i-timi-tis-eftase-se-ipsilo-16-eton/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .