Τετάρτη, Απριλίου 10

Dr. Joseph Mercola> Oι στατίνες τριπλασιάζουν τον κίνδυνο διαβήτη!

 Aυξάνουν τον κίνδυνο για νευροεκφυλιστικές ασθένειες, μυοσκελετικές διαταραχές, καταρράκτη και καρδιακές παθήσεις

νώ προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι στατίνες αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη, τα δεδομένα δείχνουν ότι διπλασιάζουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και όταν λαμβάνονται για περισσότερα από δύο χρόνια μπορεί ακόμη και να τριπλασιάσουν τον κίνδυνο.

Analysis by Dr. Joseph Mercola

Οι στατίνες δρουν μπλοκάροντας ένα ηπατικό ένζυμο που χρησιμοποιεί το σώμα για την παραγωγή χοληστερόλης. Ο αποκλεισμός αυτού του ενζύμου πυροδοτεί την εξάντληση του CoQ10 και της βιταμίνης Κ2, και των δύο απαραίτητων για την υγεία της καρδιάς και την πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου. Το σώμα παράγει χοληστερόλη καθώς είναι απαραίτητη για την παραγωγή ορμονών και κυτταρικών τοιχωμάτων και για την παραγωγή ουσιών για την πέψη της τροφής.

Ενώ η σχετική μείωση κινδύνου ενός καρδιαγγειακού επεισοδίου με φάρμακα με στατίνες είναι μεταξύ 20% και 25%, ο απόλυτος κίνδυνος ή η πραγματική διαφορά στα ποσοστά θανάτου από στεφανιαία νόσο είναι 2,3%.

Πρόσθετοι κίνδυνοι που σχετίζονται με τα φάρμακα με στατίνες περιλαμβάνουν νευροεκφυλιστικές ασθένειες, μυοσκελετικές διαταραχές, καταρράκτη και καρδιακές παθήσεις.

Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε φυσικές προσεγγίσεις για να βελτιώσετε την καρδιαγγειακή σας υγεία.

Οι στατίνες είναι ένα είδος φαρμάκου που συνταγογραφείται για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Λειτουργούν μπλοκάροντας ένα ένζυμο στο συκώτι που χρησιμοποιεί το σώμα σας για την παραγωγή χοληστερόλης. Παρόλο που για πολλά χρόνια η χοληστερόλη χαρακτηρίζεται ως αιτία πρόκλησης καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού, το σώμα την παράγει καθώς χρειάζεται για την παραγωγή ορμονών, την κατασκευή κυτταρικών μεμβρανών και την παραγωγή ουσιών που χρησιμοποιούνται για την πέψη τροφής.

Η χοληστερόλη βρίσκεται σε τροφές από ζώα, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέατα. Το σώμα παράγει τη λιπαρή ουσία χοληστερόλη, αλλά δεν μπορεί να ταξιδέψει μόνη της μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Το σώμα περικλείει μικρά σωματίδια χοληστερόλης μέσα σε σωματίδια πρωτεΐνης που μπορούν να αναμειχθούν εύκολα με το αίμα. Αυτές ονομάζονται λιποπρωτεΐνες και είναι υπεύθυνες για τη μεταφορά της χοληστερόλης.

Ένας από τους κύριους τύπους λιποπρωτεϊνών είναι η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL), που μερικές φορές ονομάζεται «καλή» χοληστερόλη, καθώς η δουλειά της είναι να συλλέγει τη χοληστερόλη και να τη μεταφέρει στο συκώτι από όπου αφαιρείται.

Η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) και η λιποπρωτεΐνη πολύ χαμηλής πυκνότητας (VLDL) αναφέρονται συχνά ως «κακές». Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μόνο το 20% της χοληστερόλης στο σώμα σας αποκτάται από τα τρόφιμα που τρώτε, ενώ το υπόλοιπο δημιουργείται από το σώμα.

Οι συνταγές για στατίνες δίνονται για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης που παράγει ο οργανισμός. Ωστόσο, δεδομένου ότι το σώμα είναι πολύ περίπλοκο, η αλλαγή ενός παράγοντα συχνά οδηγεί σε ανεπιθύμητα συμβάντα, που μερικές φορές ονομάζονται παρενέργειες ή ανεπιθύμητες ενέργειες. Όπως αναφέρεται σε μια μελέτη, μία ανεπιθύμητη ενέργεια από φάρμακα στατίνης μπορεί να είναι ο διπλασιασμός του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Ο κίνδυνος του διαβήτη διπλασιάζεται με φάρμακα για τη χοληστερόλη

Και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι στατίνες αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη. Μια νέα, με επικεφαλής έναν πτυχιούχο ερευνητή στο The Ohio State University, διερεύνησε αυτή τη σύνδεση σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Diabetes Metabolism Research and Reviews. Η μελέτη ήταν μια αναδρομική αξιολόγηση των ιατρικών αρχείων χρησιμοποιώντας υπαλλήλους και συζύγους από ένα πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης.

Συγκεντρώθηκαν ετήσιοι βιομετρικοί έλεγχοι, έρευνες υγείας, ιατρικοί ισχυρισμοί και δεδομένα από τα φαρμακεία από το 2011 έως το 2014. Συμμετείχαν άτομα που είχαν ενδείξεις για χρήση στατινών ή είχαν προηγούμενο καρδιαγγειακό επεισόδιο. Οι ενήλικες που είχαν διαβήτη τύπου 2 πριν από τη μελέτη ή που τον απέκτησαν τις πρώτες 90 ημέρες αποκλείστηκαν.

Τα αρχεία ταξινομήθηκαν ότι ανήκουν σε χρήστη στατινών, εάν είχαν συμπληρώσει δύο ή περισσότερες συνταγές, αλλά τα άτομα που χρησιμοποιούσαν στατίνες πριν από τον Ιανουάριο του 2011 ή εντός των πρώτων 90 ημερών από την εγγραφή τους στην ασφάλιση αποκλείστηκαν. Συλλέχθηκαν δεδομένα από 755 άτομα που χρησιμοποιούσαν στατίνες και 3.928 που δεν ελάμβαναν.

Αφού συνυπολογίστηκαν παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, η εκπαίδευση και ο δείκτης μάζας σώματος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι χρησιμοποίησαν στατίνες κατά τη διάρκεια της μελέτης είχαν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με διαβήτη σε σχέση με εκείνους που δεν έπαιρναν φάρμακα με στατίνες.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα άτομα που χρησιμοποιούσαν φάρμακα με στατίνες για περισσότερο από δύο χρόνια παρουσίασαν αυξημένο κατά τρεις φορές κίνδυνο να νοσήσουν από τη νόσο. Τα δεδομένα έδειξαν επίσης ότι τα άτομα που έπαιρναν φάρμακα με στατίνες είχαν 6,5% αυξημένο κίνδυνο υψηλού σακχάρου στο αίμα, όπως μετρήθηκε με τιμές αιμοσφαιρίνης A1c. Η εξέταση αίματος αιμοσφαιρίνης A1c είναι ένα μέσο επίπεδο σακχάρου στο αίμα που μετράει τις τελευταίες 60 έως 90 ημέρες. Η εξέταση μετρά πόση ζάχαρη είναι συνδεδεμένη με την αιμοσφαιρίνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Δεδομένου ότι τα ερυθρά αιμοσφαίρια ζουν έως και 90 ημέρες, η εξέταση είναι ο μέσος όρος των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η λήψη ενός φαρμάκου για τις παρενέργειες ενός άλλου

Το 2012, η FDA ενέκρινε αλλαγές στις ετικέτες των φαρμάκων με στατίνες για την παροχή πληροφοριών σχετικά με ανεπιθύμητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων αναφορών για αυξημένο σάκχαρο στο αίμα και υψηλότερη τιμές από την εξέταση A1c. Άλλες παρενέργειες που αναφέρονται στην ετικέτα περιελάμβαναν γνωστικές επιδράσεις όπως απώλεια μνήμης και σύγχυση.

Ενώ υπήρχαν αναφορές για σπάνιες αλλά σοβαρές ηπατικές παθήσεις σε όσους λάμβαναν φάρμακα με στατίνες, στην ίδια ανακοίνωση, η FDA αφαίρεσε την ανάγκη για τακτική παρακολούθηση των ηπατικών ενζύμων και συνέστησε να εκτελούνται πριν από την έναρξη της θεραπείας και στη συνέχεια όπως είναι κλινικά απαραίτητο. Δεδομένου ότι οι σοβαρές παρενέργειες αναφέρθηκαν ως σπάνιες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τακτική παρακολούθηση δεν θα ήταν αποτελεσματική.

Το NHS, οι Εθνικές Υπηρεσίες Υγείας από την Αγγλία, συνιστούν οι στατίνες να μην πρέπει να χρησιμοποιούνται σε άτομα με σοβαρή ηπατική νόσο, καθώς επηρεάζουν το συκώτι και «είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα εάν υπάρχει ήδη σοβαρά κατεστραμμένο ήπαρ».

Το 2014, μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι η προσθήκη Glyburide σε ένα σχήμα στατίνης κατέστειλε την ανοσολογική απόκριση που πίστευαν ότι ήταν υπεύθυνη για την ανάπτυξη διαβήτη Τύπου 2. Η ομάδα με επικεφαλής τον Jonathan Schertzer, Ph.D., από το Πανεπιστήμιο McMaster, πίστευε ότι αυτό το εύρημα μπορεί να οδηγήσει σε μια επόμενη γενιά στατινών.

Όπως αναφέρθηκε σε δελτίο τύπου: «Πρόσφατα, ένας αυξημένος κίνδυνος διαβήτη προστέθηκε στην προειδοποιητική ετικέτα για τη χρήση στατινών. Αυτό μας μπερδεύει γιατί εάν βελτιώνετε το μεταβολικό σας προφίλ με στατίνες, θα πρέπει στην πραγματικότητα να μειώνετε τη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη με αυτά τα φάρμακα. Εγινε το αντίθετο. Βρήκαμε ότι οι στατίνες ενεργοποίησαν μια πολύ συγκεκριμένη ανοσοαπόκριση, η οποία εμπόδισε την ινσουλίνη να κάνει σωστά τη δουλειά της. Έτσι συνδέσαμε τις κουκκίδες και βρήκαμε ότι ο συνδυασμός στατινών με ένα άλλο φάρμακο πάνω από αυτό, το Glyburide, κατέστειλε αυτή την παρενέργεια».

Με άλλα λόγια, για να αντισταθμιστεί μια σημαντική ανεπιθύμητη ενέργεια από ένα φάρμακο, η ομάδα συνέστησε την προσθήκη ενός δεύτερου φαρμάκου, το οποίο συνοδεύεται από έναν επιπλέον κατάλογο παρενεργειών, όπως αγγειίτιδα, υπονατριαιμία (χαμηλό νάτριο στο αίμα που σχετίζεται με σύγχυση, επιληπτικές κρίσεις και μυϊκή αδυναμία), αλωπεκία και ηπατική βλάβη.

Ένας δημοσιογράφος του Diabetes.co.uk σχολίασε αυτή την εξέλιξη των γεγονότων, λέγοντας: «Ωστόσο, καθώς η γλυβουρίδη διεγείρει την παραγωγή ινσουλίνης, η χρήση ενός φαρμάκου για τον διαβήτη τύπου 2 για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 φαίνεται από μόνη της να είναι μια περίεργη θεραπεία».

Οι στατίνες προκαλούν υψηλό αριθμό παρενεργειών

Τα φάρμακα με στατίνες εξαντλούν το σώμα από το συνένζυμο Q10 (CoQ10), το οποίο μπορεί να ευθύνεται για ορισμένα από τα πιο καταστροφικά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Προτάθηκε σθεναρά η FDA να προσθέσει μια προειδοποίηση στα φάρμακα με στατίνες συμβουλεύοντας τους ασθενείς και τους γιατρούς σχετικά με αυτό, αλλά το 2014 ο FDA αποφάσισε να μην το κάνει.

Η μείωση του CoQ10 μπορεί να ευθύνεται για αυξημένο κίνδυνο οξείας καρδιακής ανεπάρκειας και αθηροσκλήρωσης, όπως αναφέρθηκε σε μια επιστημονική έρευνα του 2015. Η μελέτη εξέτασε τους φυσιολογικούς μηχανισμούς στη μείωση του CoQ10, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της σύνθεσης της βιταμίνης Κ2 που είναι απαραίτητη για την προστασία κατά της αρτηριακής ασβεστοποίησης.

Η μείωση της βιταμίνης Κ2 μπορεί να συμβάλει στην οστεοπόρωση, σε καρδιακές παθήσεις, σε εγκεφαλικές παθήσεις και σε ακατάλληλη ασβεστοποίηση. Οι στατίνες έχουν επίσης συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο νευροεκφυλιστικών νόσων, καταρράκτη, καρκίνο και μυοσκελετικών διαταραχών.

Σε μια μελέτη, μια ερευνητική ομάδα αξιολόγησε τη χρήση στατινών σε ασθενείς με ασθένειες τελευταίου σταδίου που είχαν μεγάλη πιθανότητα να πεθάνουν εντός ενός έτους. Διαπίστωσαν ότι όσοι σταμάτησαν να παίρνουν στατίνες είχαν μέση επιβίωση 39 περισσότερες ημέρες από εκείνους που συνέχισαν να παίρνουν στατίνες —229 ημέρες χωρίς στατίνες και 190 ημέρες με στατίνες.

Αν και ο FDA αποκαλεί τις ηπατικές επιπλοκές σπάνιες, η έρευνα ενός γιατρού στο MedWatch, το Πρόγραμμα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Συμβάντων του FDA, βρήκε 5.405 άτομα που ανέφεραν ηπατίτιδα ή ανωμαλίες της ηπατικής λειτουργίας που σχετίζονται με δύο μόνο φάρμακα με στατίνες μεταξύ 2006 και 2013.

Η αποτελεσματικότητα των στατινών είναι χαμηλότερη από αυτή που δημοσιοποιείται

Το πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι ή να μην είναι ένα φάρμακο εκφράζεται ως σχετικός κίνδυνος ή απόλυτος κίνδυνος. Εάν ο τύπος του κινδύνου δεν προσδιοριστεί, μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοηθεί εάν η λήψη των κατάλληλων μέτρων θα επηρεάσει.

Για παράδειγμα, εάν ένα φάρμακο υπό έρευνα για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη εγγράψει 200 άνδρες και τους χωρίσει σε δύο ίσες ομάδες, μία ομάδα είναι πιθανό να λάβει εικονικό φάρμακο και η άλλη είναι πιθανό να λάβει το πειραματικό φάρμακο. Στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, δύο άνδρες μπορεί να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη. Στην ομάδα θεραπείας, ίσως μόνο ένας άνδρας τον αναπτύξει. Σε σύγκριση, οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι υπάρχει 50% μείωση του σχετικού κινδύνου.

Ο σχετικός κίνδυνος προσδιορίζεται συγκρίνοντας τον αριθμό μεταξύ δύο ομάδων. Ένας άνδρας ανέπτυξε καρκίνο στην ομάδα θεραπείας και δύο στην ομάδα ελέγχου. Εφόσον το ένα είναι το μισό του 2, υπάρχει 50% μείωση στην ανάπτυξη της νόσου. Ο απόλυτος κίνδυνος είναι πολύ μικρότερος.

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του προστάτη στην ομάδα ελέγχου ήταν 2%, αφού δύο στους 100 εμφάνισαν καρκίνο του προστάτη, αλλά στην ομάδα θεραπείας ήταν 1%. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει 1% απόλυτος κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη με το φάρμακο σε σύγκριση με 2%. Ο απόλυτος κίνδυνος δεν είναι 50% μικρότερος αλλά μάλλον μόλις 1% μικρότερος όταν ληφθεί το φάρμακο.

Η γνώση της διαφοράς μεταξύ σχετικού κινδύνου και απόλυτου κινδύνου είναι απαραίτητη όταν εξισορροπούνται τα οφέλη των φαρμάκων με στατίνες έναντι των παρενεργειών και των ανεπιθύμητων ενεργειών. Εάν είστε σε θέση να χρειαστεί να αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε φάρμακα με στατίνες, είναι σημαντικό να σημειώσετε ότι η σχετική μείωση του κινδύνου σοβαρού καρδιακού επεισοδίου ενώ χρησιμοποιούσατε στατίνες ήταν μεταξύ 20% και 25%.

Στην περίπτωση που πρέπει να αποφασίσετε εάν τα πιθανά οφέλη των στατινών αξίζουν τους γνωστούς κινδύνους, για παράδειγμα, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη μια αναφορά από το 2016.

Σε ένα άρθρο της Expert Analysis, σημειώθηκε ότι μια μετα-ανάλυση 27 τυχαιοποιημένων δοκιμών αποκάλυψε ότι «Σε κάθε ~40mg/dL μείωση της LDL-C με θεραπεία με στατίνες, ο σχετικός κίνδυνος σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών μειώνεται κατά ~20-25% και η θνησιμότητα από όλες τις αιτίες μειώνεται κατά 10%». Ενώ μια άλλη μελέτη βρήκε παρόμοιο σχετικό κίνδυνο, η πραγματική διαφορά στα ποσοστά στεφανιαίου θανάτου στον πληθυσμό ήταν 9% στην ομάδα εικονικού φαρμάκου και 6,7% σε όσους έλαβαν θεραπεία με στατίνες.

Επομένως, οι ερευνητές βρήκαν ότι η διαφορά μεταξύ των ομάδων που έλαβαν θεραπεία και των ομάδων που δεν έλαβαν θεραπεία ήταν μόλις 2,3% και όχι ο διογκωμένος σχετικός κίνδυνος 28%. Έγραψαν ότι ενώ η μείωση του σχετικού κινδύνου φαίνεται εντυπωσιακή σε ορισμένους, αυτή η μορφή παρουσίασης δεδομένων είναι παραπλανητική.

Απλές στρατηγικές για να ομαλοποιήσετε τα επίπεδα χοληστερόλης σας

Προτού ανησυχήσετε για τα επίπεδα χοληστερόλης, είναι σημαντικό να αξιολογήσετε εάν χρειάζεστε πραγματικά ένα φάρμακο στατίνης για να μειώσετε τον κίνδυνο ενός καρδιαγγειακού επεισοδίου. Οι ενημερωμένες οδηγίες που δημοσιεύονται από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας βασίζονται σε εξατομικευμένη εκτίμηση κινδύνου.

Ωστόσο, το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ αξιολογεί ότι κινδυνεύουν όσοι έχουν επίπεδα χοληστερόλης πάνω από 200 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο. Πιστεύω ότι αυτή η μέτρηση της συνολικής χοληστερόλης δείχνει λίγα όσον αφορά την αξιολόγηση του κινδύνου για καρδιακή νόσο, εκτός εάν ο αριθμός είναι πάνω από 300.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να υποδηλώνει πρόβλημα, υπό την προϋπόθεση ότι αφορά την LDL ή τα τριγλυκερίδια και έχετε χαμηλά HDL. Μια καλύτερη αξιολόγηση του κινδύνου καρδιακής νόσου είναι αυτές οι δύο αναλογίες σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το επίπεδο σιδήρου και η διατροφή.

Αναλογία HDL/χοληστερόλης: Διαιρέστε το επίπεδο HDL με τη χοληστερόλη σας. Αυτή η αναλογία θα πρέπει ιδανικά να είναι πάνω από 24%.

Αναλογία τριγλυκεριδίων/HDL: Διαιρέστε το επίπεδο των τριγλυκεριδίων με την HDL σας. Αυτή η αναλογία θα πρέπει ιδανικά να είναι κάτω από 2. Τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι μια αναλογία μεγαλύτερη από τέσσερα είναι ένας ισχυρός προγνωστικός παράγοντας της στεφανιαίας νόσου.

Κρατήστε τον έλεγχο της υγείας σας και μπορεί να προστατεύσετε την καρδιά σας και να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου ακολουθώντας υποδείξεις που επηρεάζουν τον τρόπο ζωής σας και την έκθεσή σας σε περιβαλλοντικές τοξίνες.

 

>

mercola.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .