Πέμπτη, Δεκεμβρίου 22

ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αρχηγός του κράτους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ελεγκτικά- νομοθετικά  σώματα: Η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία. Θα υπάρχουν και άλλα, αλλά αυτά  είναι τα βασικά.
Εκλογές κάθε πέντε χρόνια. Προσοχή! 13 μήνες πριν την λήξη της θητείας της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Κόμματα δεν μπορεί να υπάρχουν.
ΓΕΡΟΥΣΙΑ:

Η Γερουσία δεν εκλέγεται. Είναι το σώμα των συνταξιούχων.
Αποτελείται, και μέχρι 20 άτομα, από:
Τους διατελέσαντες Προέδρους της Δημοκρατίας, πρώην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, πρώην Γενικό Αντιεισαγγελέα, πρώην Πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, πρώην Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, πρώην πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, δύο από τους αρχαιότερους πρυτάνεις  και τον πρώην πρόεδρο της ΓΣΕΕ.
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ:
Εκλέγεται από τον Ελληνικό Λαό. Η θητεία της ορίζεται σε 6 χρόνια και δύο μήνες, από τα οποία όμως μόνο τα 5 χρόνια είναι κοινοβουλευτικά, 16 μήνες θα αναλωθούν στην δημιουργία της καινούργιας κυβέρνησης και την αποδοχή  του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Εκλέγεται είπαμε απ’ ευθείας από τον ελληνικό λαό με απλή αναλογική.
Η χώρα χωρίζεται σε 300 Εκλογικά Γεωγραφικά Τμήματα, με περίπου 24.000 ψηφοφόρους το κάθε ένα. ( Αν π.χ. το εκλογικό σώμα στην Ελλάδα είναι περίπου 7.000.000 άτομα) Κάθε  Γεωγραφικό Τμήμα εκλέγει έναν αντιπρόσωπο.
Υποψήφιος για την Βουλή των Αντιπροσώπων θα μπορεί να είναι κάθε Έλληνας πολίτης άνω των 30 που θα δεχτεί τον έλεγχο στα περιουσιακά  στοιχεία, τα δικά του και της οικογένειάς του, πριν κατά την διάρκεια αλλά και στο τέλος της θητείας του.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων αποτελείται  από 299 εκλεγέντες βουλευτές συν έναν:  τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Αν για οποιονδήποτε λόγο κάποιος βουλευτής  χάσει την ιδιότητά του ( π.χ. μπει σε κυβέρνηση σαν υπουργός , παραιτηθεί, αποβιώσει, ελεχθεί  ως μη νόμιμος για την θέση) αντικαθιστάται από τον επόμενο σε ψήφους του ιδίου Εκλογικού Γεωγραφικού Τμήματος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  είναι το 300ο μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων. ΔΕΝ εκλέγεται από την Βουλή.
Ο ορισμός του γίνεται μετά από κλήρωση και μάλιστα με «ανάποδη» κλήρωση.
Δηλαδή, τα ονόματα και τον 300 στην κληρωτίδα και το τελευταίο που θα βγει  είναι ο προτεινόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ονομάζεται προτεινόμενος γιατί θα πρέπει να ακολουθήσουν άλλα δύο στάδια.
Στο πρώτο θα πρέπει να δώσει συνεντεύξεις στην Γερουσία, στην απερχόμενη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και στην νεοεκλεγμένη ώστε να πεισθούν για την καταλληλότητα του προσώπου του.
Τέλος στο δεύτερο στάδιο σε μια κοινή συνεδρίαση, η Γερουσία η απερχόμενη Βουλή και η νεοεκλεγείσα σε μυστική ψηφοφορία αποφασίζουν πάλι με ψηφοφορία για την αποδοχή ή όχι του βουλευτού ως Προέδρου της Δημοκρατίας.
Πιστεύω πως ένας μήνας είναι αρκετός για να ολοκληρωθούν αυτά τα δύο στάδια.
Σε περίπτωση μη αποδοχής η όλη διαδικασία επαναλαμβάνεται. Κλήρωση-συνεντεύξεις-ψηφοφορία.
Έτσι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει περίπου έναν χρόνο να προετοιμαστεί για την διακυβέρνηση της χώρας, να επιλέξει τους Υπουργούς του, το επιτελείο του κλπ.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .