Παρασκευή, Φεβρουαρίου 14

Αλ. Τσίπρας: Έξοδος από το μνημόνιο η πρώτη πράξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ

Αυτά μας έλεγε και ο ψευτοσαμαράς προεκλογικά Τσίπρα και είδαμε τα χαΐρια μας...Κάτι καινούργιο που να μην είναι ψέμα έχεις να μας πεις;


Οι ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου θα είναι το κύκνειο άσμα της κυβέρνησης δήλωσε σε ομιλία του στο Πολεμικό Μουσείο, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος υπογράμμισε ότι η πρώτη πράξη της κυβέρνησής του θα είναι η ακύρωση του μνημονίου και ο τερματισμός της λιτότητας.
Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας στην εκδήλωση με θέμα «Παραγωγική Ανασυγκρότηση. Η πρόκληση της επόμενης μέρας», πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει αμέσως σε εφαρμογή το Εθνικό Σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου τονίζοντας ότι μόνο το κόμμα του έχει σχέδιο εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο.

«Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος έχουν σχέδιο – και δεν το αμφισβητεί κανείς αυτό – εισόδου και επανεισόδου της χώρας από Μνημόνιο σε Μνημόνιο» είπε.
Οι τρεις τρόποι για τον άμεσο τερματισμό της λιτότητας
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου επεξεργάζεται τη μετονομασία της λιτότητας και του τρίτου Μνημονίου που θα συνεχίσει να εφαρμόζει.
Ο ίδιος δεσμεύθηκε στο εθνικό σχέδιο για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση του τόπου για τον άμεσο τερματισμό της λιτότητας και την τόνωση της εσωτερικής και ανέφερε τρεις τρόπους για την επίτευξή του:
  • Τερματίζοντας την αβεβαιότητα για τους μισθούς και τις συντάξεις. Τέλος στην ελεύθερη πτώση τους.
  • Επαναφέροντας τον κατώτατο μισθό από τα €586 στα €751, για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Στο σημείο αυτό, επισήμανε ότι το οικονομετρικό μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα του μοντέλου του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ σύμφωνα με το οποίο μόνον τον πρώτο χρόνο, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα αυξήσει την εγχώρια ζήτηση κατά 0,75%. Θα αυξήσει, επίσης, είπε, το ΑΕΠ κατά 0,5%, ενώ θα δημιουργήσει 7500 νέες θέσεις εργασίας.
  •  Αναδιανέμοντας εισόδημα στα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από την ανθρωπιστική κρίση. Η ροπή προς κατανάλωση στα στρώματα αυτά είναι υψηλή, επειδή έχουν να καλύψουν πιεστικές, βασικές ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Οι τρεις πυλώνες για την ανάπτυξη
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, στην ομιλία του υπογράμμισε ότι ένας από τους στόχους του κόμματός του είναι η αποτροπή της προοπτικής να γίνει η Ελλάδα μια φθηνή χώρα αναψυχής για το βορρά.
Έκανε αναφορά στον ευρωπαϊκό Νότο, λέγοντας πως μετατρέπεται σε μια ζώνη φθηνά αμειβόμενης και επισφαλούς εργασίας, στο πλαίσιο της βίαιης αναδιοργάνωσης του ευρωπαϊκού καταμερισμού εργασίας που επιχειρεί ο πολιτικά κυρίαρχος νεοφιλελευθερισμός.
Όπως είπε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ η αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης είναι ένας από τους τρεις αμοιβαία ενισχυόμενους πυλώνες που συναρμόζουν το εθνικό σχέδιο για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση του τόπου.
  • Ο πρώτος πυλώνας είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας, στο τρίπτυχο: διατηρήσιμο και κοινωνικά δίκαιο πρωτογενές πλεόνασμα, ανάληψη της διοίκησης των ανακεφαλαιοποιημένων τραπεζών, ώστε να λειτουργήσουν προς όφελος της πραγματικής οικονομίας, με ελάφρυνση και προστασία των δανειοληπτών από υποχρεώσεις που ανελήφθησαν με διαφορετικά εισοδηματικά δεδομένα – αυτό που εμείς αποκαλούμε «νέα σεισάχθεια» – και, τέλος, ρευστότητα στην αγορά με κάθε διαθέσιμο μέσο.
Το δικό μας πρωτογενές πλεόνασμα θα στηρίζεται στην αύξηση των δημόσιων εσόδων – και όχι στην περικοπή των δημόσιων δαπανών και την κοινωνική καταστροφή, είπε.
  • Ο δεύτερος πυλώνας είναι η αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης, μ’ ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα άμεσων παρεμβάσεων έκτακτης ανάγκης.
  • Ο τρίτος πυλώνας η ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης στις κατευθυντήριες αρχές και στο περιεχόμενο της οποίας αναφέρθηκα εκτενώς.
Επιπλέον έκανε αναφορά στα πέντε αλληλένδετα και συμπληρωματικά παραγωγικά συμπλέγματα, που αναδεικνύουν, όπως τόνισε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας: το αγροτοδιατροφικό, το τουριστικό, το κατασκευαστικό, το ενεργειακό, όπως και εκείνο της βιομηχανίας, των περιβαλλοντικών τεχνολογιών και της έρευνας.