Σάββατο, Ιουλίου 4

Ντέρμπι το δημοψήφισμα, θα κριθεί «στο νήμα»

Διαφορά κάτω από τα όρια στατιστικού λάθους δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Κορυφώνεται η μάχη κυβέρνησης-αντιπολίτευσης
Ντέρμπι το δημοψήφισμα, θα κριθεί «στο νήμα»
  Σε αμφίρροπη αναμέτρηση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης εξελίσσεται το  δημοψήφισμα της Κυριακής, η έκβαση του οποίου  θα καθορίσει τις μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις και ως ένα βαθμό το περιεχόμενο της νέας συμφωνίας με τους εταίρους/δανειστές και την οικονομική-δημοσιονομική πολιτική των επόμενων ετών. Εν μέσω καταιγισμού κινδυνολογικών μηνυμάτων, «τρομολαγνικών» σεναρίων και εκβιαστικών διλημμάτων η μάχη κορυφώνεται, ενώ η εικόνα  των κλειστών τραπεζών και των άδειων ATMs
αποτελεί «όπλο» επηρεασμού των ταλαντευόμενων, αναποφάσιστων ψηφοφόρων.
Προς το παρόν όλα δείχνουν ότι  πρόκειται για πραγματικό ντέρμπι που θα κριθεί στο νήμα, με ελάχιστη διαφορά.  Σε τέσσερις νέες δημοσκοπήσεις που τα αποτελέσματα τους δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, φαίνεται ότι τα ποσοστά του «ναι» και του «όχι» συγκλίνουν – η διαφορά είναι κοντά στη μία εκατοστιαία μονάδα.
Το «όχι» υπερτερεί στις δημοσκοπήσεις της Public Issue και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ το «ναι» προηγείται σε αντίστοιχη της  Alco.
Αντίθετα, συντριπτικό είναι το ποσοστό των πολιτών που τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ: 74%, έναντι 15% που επιθυμεί την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.

Στην έρευνα της Alco για το Έθνος το «ναι» προηγείται με 44,8%, έναντι 43,4% που συγκεντρώνει το «όχι», ενώ οι αναποφάσιστοι κινούνται στο 11,8%.
Το 61% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι με το «όχι» υπάρχει κίνδυνος εξόδου από την ευρωζώνη, έναντι 30% που δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη και 9% που δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.

Τέλος, το 51% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι δεν θα αλλάξει η στάση των δανειστών, αν κερδίσει το «όχι», έναντι 30% που εκτιμά το αντίθετο.

Σε δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, 43% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα ψηφίσουν «όχι», έναντι 42,5% «ναι». Το 14,5% δεν απαντά.

Από την ίδια δημοσκόπηση το 81% δηλώνει ότι θέλει την Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ.

Σε έρευνα της Public Issue για την Αυγή η διαφορά εμφανίζεται επίσης ελάχιστη, στη μισή ποσοστιαία μονάδα. «Οχι» δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 43% και  «ναι» στο 42,5%. Ομως εάν συνεκτιμηθεί η πιθανή ψήφος των αναποφάσιστων, η εικόνα και το «ναι» βρίσκεται στο 45,5% ενώ το «όχι» στο 45%.
Οριακή είναι η διαφορά μεταξύ του ΝΑΙ και του ΟΧΙ για το δημοψήφισμα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η GPO για το MEGA από την 1η έως την 3η Ιουλίου σε πανελλαδικό δείγμα 2.453 ατόμων.
Οι πολίτες δηλώνουν πως θα ψηφίσουν σίγουρα ή προσανατολίζονται προς το ΝΑΙ σε ποσοστό 44,1%, ενώ σίγουρα ή μάλλον ΟΧΙ επιλέγει το 43,7%. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη σε ποσοστό 75,2%, ενώ το “όχι” επιλέγει το 23,5%.

 sofokleousin.gr