Παρασκευή, Αυγούστου 21

Πληρώνουμε ακριβά το μνημόνιο



Του Κώστα Ιερίδη


Μέτρα προϋπολογισμού 8 δις ευρώ προβλέπει το τρίτο μνημόνιο σε χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2018, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν. Στην συγκεκριμένη έκθεση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει, σχολιάζοντας τη τρίτη δανειακή σύμβαση, ότι απαιτείται ένα σταθερό μακροοικονομικό και πολιτικό περιβάλλον για την αύξηση του βιοτικού επιπέδου και τη βελτίωση των κοινωνικών συνθηκών.

Επίσης, για να διασφαλιστεί η καλύτερη δημοσιονομική βιωσιμότητα, θεωρούνται απαραίτητες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο να φέρουν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας και βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς επίσης και πιο αποτελεσματικές δημόσιες δαπάνες.

Μέτρα τα οποία θα πρέπει -προκειμένου να συνεχίσει να λαμβάνει τη βοήθεια η χώρα μας- να εφαρμοστούν όποια και να είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις επερχόμενες εκλογές, καθώς όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Κάρστεν Σνάιντερ: «Μια νέα ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να δεσμεύεται από τους όρους του προγράμματος που προέκυψε από διαπραγμάτευση. Βοήθεια θα δίδεται μόνο έναντι μεταρρυθμίσεων. Θα ήταν επιθυμητό μια νέα κυβέρνηση να μπορούσε να βασίζεται σε μια ανθεκτική πλειοψηφία φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων στην Βουλή»...

Τα μέτρα


Προβλέπονται μέτρα 1,9% του ΑΕΠ από φέτος μέχρι το 2018, τα οποία τοποθετούνται σε 3,4 δισ. ευρώ (με βάση το ΑΕΠ του 2015). Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εξοικονομούνται κάθε χρόνο περίπου 850 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων για τις συντάξεις
Βέβαια, ο λογαριασμός της εξυγίανσης θα είναι φουσκωμένος. Σύμφωνα την έκθεση της Κομισιόν από τα μέτρα 8 δισ. ευρώ, τα μισά χρήματα από αυτά, περίπου 4 δις ευρώ, θα πρέπει να προέλθουν από τον κρατικό προϋπολογισμό και από «πηγές» όπως οι συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα. Αντίστοιχα, τα υπόλοιπα 4 δις θα προέλθουν από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και τους φόρους εισοδήματος.

Επί της ουσίας, η Κομισιόν αναγιγνώσκει μόνο μια πτυχή του νέου προγράμματος, «ευλογώντας» το δρόμο προς την ανάπτυξη, μέσω όμως μειώσεων των κατώτατων συντάξεων και ριζικής αύξησης της φορολογίας για τον ήδη επιβαρυμένο Έλληνα φορολογούμενο. Η Κομισιόν θεωρεί ότι τα σκληρά μέτρα είναι... αναγκαία, επιμένοντας στις πολιτικές λιτότητας και στην ίδια συνταγή που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια.

Ειδικότερα, θα εξοικονομηθούν έως το 2018  τα εξής κονδύλια:

-1,9% του ΑΕΠ από από συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις

-1,1% του ΑΕΠ από την αύξηση του ΦΠΑ

-0,8% του ΑΕΠ από φόρους εισοδήματος

-0,5% του ΑΕΠ από άλλες περικοπές δαπανών και

-0,1% του ΑΕΠ από άλλα έσοδα

Συντάξεις



Προβλέπονται μέτρα 1,9% του ΑΕΠ από φέτος μέχρι το 2018, τα οποία τοποθετούνται σε 3,4 δισ. ευρώ (με βάση το ΑΕΠ του 2015). Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εξοικονομούνται κάθε χρόνο περίπου 850 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων για τις συντάξεις.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι περικοπές που πρέπει να γίνουν σωρευτικά ανά έτος θα πρέπει να έχουν ως εξής :

2015 : 0,4%

2016 : 1,3%

2017 : 1,7%

2018: 1,9%

Έτσι :

το 2015 θα ληφθούν μέτρα 0,4% του ΑΕΠ ή 720 εκατ. ευρώ

το 2016 θα ληφθούν μέτρα 0,9% του ΑΕΠ ή 1,6 δισ. ευρώ

το 2017 θα ληφθούν μέτρα 0,4% του ΑΕΠ ή 720 εκατ. ευρώ

το 2018 θα ληφθούν μέτρα 0,3% του ΑΕΠ ή 540 εκατ. ευρώ.

Ακόμη η Κομισιόν εφιστά την προσοχή στο ότι σειρά αλλαγών που νομοθετήθηκαν το 2010 και το 2012 (π.χ. η παρακολούθηση και είσπραξη των συνταξιοδοτικών εισφορών, η εισαγωγή μίας ελάχιστης σύνταξης για όλους, η ενσωμάτωση όλων των επικουρικών ταμείων σε ένα) "δεν εφαρμόστηκε πλήρως".

Αναφέρει ακόμη ότι αυτές οι αλλαγές θα αυξήσουν το εργασιακό βίο στην Ελλάδα.

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Στην έκθεση επισημαίνεται η σπουδαιότητα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για 1,2 εκατ. δικαιούχους και εκτιμά ότι το 2017 θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως η πανελλαδική επέκταση του και θα αφορά 1,2 εκατομμύριο δικαιούχους που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας. Το κόστος αυτού του προγράμματος θα ανέλθει στο 1 δισ. ευρώ.

Εργασιακό



Επισημαίνεται ότι απαιτείται ένα σύγχρονο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων. Το ζήτημα αυτό και, όπως και οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος θα ανατεθούν σε μία μελέτη σε ομάδα ειδικών υπό την εποπτεία διεθνών φορέων, μεταξύ αυτών και ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO).

Θα επιφέρει εξορθολογισμό

Σύμφωνα με την Κομισιόν η εφαρμογή του μνημονίου θα οδηγήσει:

– στη σταδιακή εισαγωγή ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και στην παροχή καθολικής υγειονομικής περίθαλψης

– στη διασφάλιση ότι η προσπάθεια που απαιτείται από όλους θα είναι ανάλογη των εισοδημάτων τους

– στην στόχευση περικοπών από τομείς που δεν επηρεάζουν ευθέως τα εισοδήματα των απλών πολιτών, όπως η μείωση των αμυντικών δαπανών ή η αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών σε πολλούς τομείς του δημόσιου τομέα

– στην αντιμετώπιση συμφερόντων όπως η σταδιακή εξάλειψη των ευνοϊκών φορολογικών διατάξεων για πλοιοκτήτες ή αγρότες ή των μυριάδων εξαιρέσεων όπως π.χ. για το ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά ή των αδικαιολόγητων επιδομάτων

– στη στήριξη του ρόλου των κοινωνικών εταίρων και τον εκμοντερνισμό του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων

– στην καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας

– στη στήριξη μιας πιο διαφανούς και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης, περιλαμβανομένης μιας πιο ανεξάρτητης φορολογικής αρχής, την αναδιοργάνωση των υπουργείων και την εισαγωγή καλύτερης σχέσης ανάμεσα στους μισθούς και τις αρμοδιότητες.

zougla.gr