Κυριακή, Αυγούστου 2

Μαζοχίστρια δηλώνει η πρωταγωνίστρια του Nymphomaniac

«Απολαμβάνω λίγο πόνο, εξάλλου αυτό είναι απαραίτητο για να συνεργαστείς με τον Λαρς Φον Τρίερ» λέει η πρωταγωνίστρια του Nymphomaniac - «Μάλλον είμαι μαζοχίστρια»

mazoxistria-dilwnei-i-prwtagwnistria-tou-nymphomaniac
Οι θεατές βγαίνουν από το σινεμά μουδιασμένοι. Το Nymphomaniac τους έχει αναστατώσει, τους έχει σοκάρει και τους έχει «κακοποιήσει». Για τρεις ώρες κάθισαν στο σκοτάδι μιας σκοτεινής αίθουσας για να δουν την ιστορία της νυμφομανούς Τζο, την οποία βρίσκει ο γοητευτικός εργένης Σέλιγκμαν, χτυπημένη σ' ένα σοκάκι.
Τη μεταφέρει στο διαμέρισμα του, όπου τη φροντίζει και τη ρωτάει για τη ζωή της. Την ακούει με βαθιά προσήλωση καθώς η πολύπλευρη και χειμαρρώδης ζωή της ξετυλίγεται σε 8 κεφάλαια. Μια ταινία εκ περιτροπής προκλητική, παράλογη, αμείλικτη και συμπονετική, που δεν θα μπορούσε να έχει κανέναν άλλο σκηνοθέτη από τον Λαρς Φον Τρίερ.
Τα γυρίσματα του Nymphomaniac ήταν άλλοτε παράδεισος και άλλοτε κόλαση
Βέβαια, ο Τρίερ δεν μιλάει πουθενά, μάλιστα λένε ότι έχει πάρει «όρκο σιωπής» μετά την παρανόηση όσων είχε πει στο Φεστιβάλ των Κανών. Ωστόσο μίλησαν οι πρωταγωνιστές της ταινίας. Τόσο η Σαρλότ Γκένσμπουργκ (Τζο) όσο και ο Στέλαν Σκάρσγκαρντ (Σέλιγμαν) έχουν ξαναπαίξει σε ταινία του Φον Τρίερ.
«Απολαμβάνω λίγο πόνο, εξάλλου αυτό είναι απαραίτητο για να συνεργαστείς με τον Λαρς»
Η Σαρλότ παραδέχεται ότι τα γυρίσματα του Nymphomaniac ήταν άλλοτε παράδεισος και άλλοτε κόλαση. Οι πιο προκλητικές σκηνές γυρίστηκαν από αντικαταστάτες, ωστόσο η ίδια παραδέχεται ότι αισθάνθηκε ψυχολογικά και συναισθηματικά εκτεθειμένη ενσαρκώνοντας αυτό το ρόλο. «Απολαμβάνω λίγο πόνο, εξάλλου αυτό είναι απαραίτητο για να συνεργαστείς με τον Λαρς» αναφέρει.

Πριν ακόμη ξεκινήσουν τα γυρίσματα του Nymphomaniac η Γκενσμπούργκ είχε δηλώσει: «Δεν έχω διαβάσει το σενάριο. Με κάποιο τρόπο έπρεπε να δεσμευτώ χωρίς να το διαβάσω. Το μόνο που ξέρω για την ταινία είναι πως ο Λαρς Φον Τρίερ θα χρησιμοποιήσει άλλους ηθοποιούς για τις πορνογραφικές σκηνές, όπως κάναμε και στον «Αντίχριστο» και εμείς θα κάνουμε τα υπόλοιπα. Δεν ξέρω μέχρι σε ποιο σημείο, αλλά ξέρω σίγουρα ότι έχω όρια. Είχα όρια στον «Αντίχριστο». Θυμάμαι ότι μου είπε να ικανοποιήσω με το χέρι μου τον ηθοποιό που θα έκανε τη σκηνή του σεξ και τότε είπα ότι δεν θα το κάνω. Τώρα θα δούμε που ακριβώς βρίσκονται τα όρια μου».
Μου αρέσει να με εκμεταλλεύονται. Μου αρέσει το γεγονός ότι δεν είμαι σίγουρη πού πηγαίνω και ότι εκείνος αποφασίζει πού θα πάει στο τέλος. Κρατούσε το χέρι μου και με οδηγούσε, και μου αρέσει να χάνω τον έλεγχο
Προφανώς άγγιξε τα όριά της σ' αυτή την ταινία αλλά δεν το μετανιώνει: «Μάλλον είμαι μαζοχίστρια γιατί μου αρέσει και το απολαμβάνω. Μου αρέσει να με εκμεταλλεύονται. Μου αρέσει το γεγονός ότι δεν είμαι σίγουρη πού πηγαίνω και ότι εκείνος αποφασίζει πού θα πάει στο τέλος. Κρατούσε το χέρι μου και με οδηγούσε, και μου αρέσει να χάνω τον έλεγχο».

Αυτή η απώλεια ελέγχου, λέει ο Σκάργκαρντ, είναι κρίσιμο μέρος της εμπειρίας του να συνεργάζεσαι με τον Φον Τρίερ.
«Ο μεγαλύτερος εχθρός ενός ηθοποιού είναι ο φόβος», αναφέρει. «Και με τον Λαρς δεν έχετε να φοβάσαι τίποτα. Δεν υπάρχει προετοιμασία. Απλά αρχίζει τα γυρίσματα. Και η ατμόσφαιρα στο πλατό είναι τέτοια που τα λάθη είναι καλοδεχούμενα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην λειτουργήσει για όλους. Υπάρχουν συνάδελφοι που εγώ τους αποκαλώ «ηθοποιούς καθρέφτες». Αυτοί που προετοιμάζουν τον ρόλο τους στον καθρέφτη για εβδομάδες πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα. Ε, αυτοί την έχουν πατήσει».
Αλλά δεν είναι μόνο ορισμένοι ηθοποιοί που δεν αντέχουν την μέθοδο του Τρίερ. Υπάρχουν και θεατές που έχουν πρόβλημα μ' αυτό. Όλα αυτά τα χρόνια ο σκηνοθέτης έχει κατηγορηθεί ότι πιέζει τους ηθοποιούς του- και κυρίως τις γυναίκες – υπερβολικά.
Το γεγονός ότι κάποιες φορές απεικονίζει τις γυναίκες ως διαταραγμένες ή επικίνδυνες, ή σκοτεινές, ή διαβολικές, αυτό δεν τον κάνει μισογύνη

Στο Nymphomaniac η βρετανίδα ηθοποιός Στέισι Μάρτιν κάνει το ντεμπούτο της στην οθόνη ως η νεότερη Τζο. Η Μάρτιν είναι ένα χλωμό και λεπτό κορίτσι στα είκοσί της χρόνια, μια αλαβάστρινη μορφή που νομίζεις ότι θα σπάσει αν την αγγίξεις. Ωστόσο εκείνη περιγράφει τον «βασανιστή» της (τον Τριερ δηλαδή) ως ήρεμο, ευγενικό και ευαίσθητο. Λέει ότι σεβάστηκε τα όριά της και δεν την πίεσε να κάνει κάτι που δεν ήθελε. «Δεν νομίζω ότι είναι μισογύνης», αναφέρει. «Το γεγονός ότι κάποιες φορές απεικονίζει τις γυναίκες ως διαταραγμένες ή επικίνδυνες, ή σκοτεινές, ή διαβολικές, αυτό δεν τον κάνει μισογύνη. Είναι πολύ παλιό επιχείρημα. Νομίζω ότι ο Λαρς αγαπά τις γυναίκες».

 http://www.thetoc.gr