Σάββατο, Απριλίου 16

Ιστορική επίσκεψη Πάπα στη Λέσβο

Ιστορική επίσκεψη Πάπα στη Λέσβο

Του Κώστα Μπετινάκη
Αναχώρησε από τη Ρώμη ο Πάπας Φραγκίσκος, για την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στη Λέσβο.
Το αεροπλάνο που μεταφέρει τον Ποντίφικα αναχώρησε από το αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης στις 07:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδος) και αναμένεται να φτάσει στις 10:20 (ώρα Ελλάδος) στην Μυτιλήνη.

Τον πάπα θα υποδεχτεί ο πρωθυπουργός, ενώ μετά θα τον καλωσορίσουν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β’. Έπειτα ο Σεβ. Πρόεδρος της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Φραγκίσκος Παπαμανώλης.

Στις 13.45 ο πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος θα φτάσουν στον λιμένα Μυτιλήνης, όπου θα πραγματοποιηθεί ομιλία του πάπα Φραγκίσκου.

Στη συνέχεια θα γίνει δέηση για τα θύματα των μεταναστευτικών ροών και ρίψη στεφάνων στη θάλασσα από τη αποβάθρα του λιμανιού.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης πατώντας εδώ...

Φραγκίσκος: Ένας αλλιώτικος πάπας

Ένας σκοτεινός λαβύρινθος σχέσεων συνενοχής, μυστικών υπηρεσιών, μαφιόζων, μασόνων και καρδιναλίων. Μια αποπνιχτική οσμή σκανδάλων αναδύεται από τα υπόγεια του Βατικανού, τα κελιά των φυλακών, τις τράπεζες των Μαφιόζων, τις συνωμοτικές στοές των φασιστών και τα χαλκεία της μαύρης προπαγάνδας.

Και όλα αυτά για το σάλπισμα κάποιας σταυροφορίας συμφερόντων, «In nominae Patris e Figlie e Spiritus Santi, Amen!».

Μην ξεχνάμε πως η Καθολική Εκκλησία χρειάστηκε να περάσουν 359 χρόνια για να άρει τον αφορισμό του Γαλιλαίου.

Όλα αυτά όμως, δεν ισχύουν πια, όπως δείχνει ο βίος και η ως τώρα πολιτεία του σημερινού πάπα.
Η επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο, δίνει ευκαιρία να γνωρίσει το ελληνικό κοινό έναν αλλιώτικο πάπα.

Με τον πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄, να έχει εγκαταλείψει πια το Βατικανό για την θερινή του κατοικία -μετά την παραίτησή του- το κονκλάβιο των καρδιναλίων χρειάστηκε μόλις δύο ημέρες το 2013 για να εκλέξει διάδοχο στο παπικό αξίωμα.

Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο γεννήθηκε από Ιταλούς γονείς στις 17 Δεκεμβρίου του 1936 στο Μπουένος Άιρες . Ήταν ένα από τα πέντε παιδιά εργάτη των σιδηροδρόμων. Μετά τις σπουδές του στη σχολή στο Βίλα Ντεβότο, εντάχθηκε στο τάγμα των Ιησουιτών στις 11 Μαρτίου 1958. Αρχικά σπούδασε Χημεία, ύστερα δίδαξε φιλολογικά μαθήματα, ψυχολογία, φιλοσοφία και θεολογία, προτού αναδειχθεί επίσκοπος της πρωτεύουσας της Αργεντινής, το 1998.

Όταν ήταν 21 ετών του αφαιρέθηκε κομμάτι από τον δεξιό του πνεύμονα, αποτέλεσμα βαριάς πνευμονίας που είχε πάθει παλιότερα.

Μιλάει άπταιστα ιταλικά, ισπανικά και γερμανικά, ενώ χρησιμοποιεί με ευχέρεια και τη λατινική γλώσσα, απαραίτητη στο Βατικανό.

Κατά τη δεύτερη μέρα του κονκλαβίου του 2013, μετά από την παραίτηση του εξελέγη Πάπας.

Αν και δεν είναι ο πρώτος μη Ευρωπαίος Πάπας (ο Γρηγόριος ο τρίτος, συριακής καταγωγής, διετέλεσε Πάπας από το 731 έως το 741), είναι ο πρώτος Αμερικανός Πάπας.
- «Πρέπει να συναντηθούμε ο ένας με τον άλλο κάνοντας το καλό.
- «Μα δεν πιστεύω, Πατέρα, είμαι άθεος».
- «Κάνε όμως το καλό: Κι έτσι θα συναντήσουμε ο ένας τον άλλον».

Ποιος είναι ο πάπας Francis

Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο επέλεξε το όνομα Φραγκίσκος Α’ τιμώντας τον Άγιο Φραγκίσκο Χαβιέρ, συνιδρυτή, μαζί με τον Ιγνάτιο ντε Λογιόλα, της Αδελφότητας του Ιησού (1534).

Ο Άγιος Φραγκίσκος Χαβιέρ ήταν Βάσκος ιησουίτης ιεραπόστολος από την Παμπλόνα της Ναβάρας, ο οποίος έδωσε μαζί με τους «συντρόφους του εν Κυρίω» τον όρκο της πενίας, της αρετής και της υπακοής, όταν ίδρυσαν μαζί με τον Ιγνάτιο ντε Λογιόλα και πέντε ακόμη σπουδαστές της Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού «τη συντροφιά του Ιησού».

Είχε αφοσιωθεί στο ιεραποστολικό έργο που τον έφερε στην Ινδία, την Ιαπωνία και την Κίνα, όπου και πέθανε το 1552.

Ο πάπας Φραγκίσκος έχει πάρα πολλούς τρόπους να επικοινωνεί με τους πιστούς. Ένας από αυτούς είναι το Twitter του : @Pontifex που έχει 10 εκατομμύρια ακολούθους.

Μιμούμενοι τον Κύριό μας, εμείς οι Χριστιανοί, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την φτώχεια των αδελφών μας, να την αγγίξουμε να την κάνουμε δική μας και να πάρουμε πρακτικά μέτρα για να τ΄ ανακουφίσουμε».

Απόπειρα να δημιουργηθεί θρησκόληπτη κοινωνία

Όλα είχαν ξεκινήσει όταν ο Λευκός Οίκος εκμεταλλευόμενος τους θρησκόληπτους Αμερικανούς είχε σηκώσει την σταυροφορία εναντίον των «φανατικών ισλαμιστών» -λες κι ο τότε πρόεδρος Μπους φορώντας τον μανδύα του Σταυροφόρου- κατηγορούσε το «ανελεύθερο θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν» (παραβλέποντας το «φιλελεύθερο» θεοκρατικό Ισραήλ», θα πρέπει πλέον ο κόσμος να κατανοήσει σε τι είδους αντιπαραθέσεις προσπαθούν να μας οδηγήσουν.

Είναι γνωστός πια ο ρόλος των εγκάθετων στο Βατικανό. Άλλωστε ο 264ος Πολωνός πάπας Βοϊτίλα, που αγιοποιήθηκε, απετέλεσε την αιχμή του δόρατος εναντίον του κομμουνισμού στην τελευταία περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Ο 265ος πάπας Βενέδικτος ΧVI είχε κι εκείνος κάνει πολύ καλά τη δουλειά του. Πέταξε μια ρουκέτα κατηγορώντας τον Μωάμεθ για υποκίνηση βίας, παίζοντας το χαρτί της αμερικανικής πολιτικής.



Πάντα παίζει το παιχνίδι του ισχυρού το Βατικανό. Μην ξεχνάμε πως την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο πάπας ήταν με τους Ναζί…

Αλλά, τότε δεν είχε ξεσπάσει ακόμα ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας ή ο πόλεμος των πολιτισμών, ή μάλλον των θρησκειών ώστε να προβληθεί παγκοσμίως ως γεγονός που θα απασχολούσε τα διεθνή Μέσα.

Κι όμως στην Γερμανία, πρόσφατα, έφτασαν στο σημείο να μην ανεβάζουν την όπερα «Ιδομενέας» του Μότσαρτ, για να μην θεωρηθεί ότι προκαλούνται οι Μουσουλμάνοι από τον αποκεφαλισμό του Μωάμεθ -μαζί με του Ποσειδώνα, του Χριστού και του Βούδα.

Ποιος θυμάται τον πάπα Βοϊτίλα;


Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πιστοί, ηγέτες 16 χωρών και μέλη 87 επίσημων αποστολών παρακολούθησαν την τελετή οσιοποίησης του πολωνικής καταγωγής Πάπα Ιωάννη Παύλου Β', στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, έξι χρόνια μετά τον θάνατό του. (TA NEA 1-05-2011)

Το μεγαλύτερο έγκλημα της παπικής θητείας του πάπα Βοϊτίλα όμως, δεν ήταν η συμμετοχή του στις συγκαλυμμένες πολιτικές επιχειρήσεις, ούτε η άκαρδη συμπεριφορά του απέναντι στις γυναίκες με την επιμονή του εναντίον των αμβλώσεων.

Ήταν η εγκληματική εμμονή του να απαγορεύει την χρήση προφυλακτικών. Σε μια εποχή όπου ο κίνδυνος του AIDS καιροφυλακτεί.

Το Βατικανό είναι υπόλογο για το θάνατο αναρίθμητων Καθολικών, στον αναπτυσσόμενο κόσμο, που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν δεν τηρούσαν την εντολή του.

Έτσι ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄ έφυγε με το κρίμα όλων αυτών των θανάτων στο λαιμό του. Υπεύθυνος για μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της Καθολικής Εκκλησίας, από την εποχή του Καρόλου Δαρβίνου.