Παρασκευή, Απριλίου 1

ΧΙΟΣ: Εξώδικό προς Μουζάλα ετοιμάζει ο δήμαρχος

«Κατάληψη» στο λιμάνι από 800 μετανάστες


Με εξώδικο ετοιμάζεται να εντείνει ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς την πίεση προς την κυβέρνηση για την τήρηση των συμφωνηθέντων με την παραχώρηση του δημοτικού ακινήτου της ΒΙΑΛ, για την δημιουργία του hot spot.

Στον εξώδικο προς τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα ο δήμαρχος Χίου θα επισημαίνει ότι η σύμβαση δήμου Χίου – Δημοσίου προέβλεπε την δημιουργία ανοικτού κέντρου πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και όχι κλειστό κέντρο κράτησης, όπως είναι σήμερα το hot spot.

Επιπλέον, θα θέτει ζητήματα ασφάλειας και προστασίας των κατοίκων του νησιού, καθώς και επισκευής των ζημιών που έχουν γίνει στην ΒΙΑΛ.

Kατέλαβαν την αποβάθρα και περιμένουν το πλοίο (φωτό & βίντεο)



Στην αποβάθρα του λιμανιού της Χίου έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που έφυγαν το μεσημέρι της Παρασκευής, 1η Απριλίου 2016, από το hot spot της ΒΙΑΛ, αρνούμενοι – προς το παρόν – να μετακινηθούν σε άλλο σημείο και ειδικότερα στον καταυλισμό της Σούδας.
Όπως επεσήμαναν στον astraparis.gr, θα περιμένουν για να τους παραλάβει πλοίο για τον Πειραιά, αρνούμενοι να αποδεχθούν ότι με την εφαρμογή – από την προσεχή Δευτέρα – της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας τους περιμένει μάλλον η επανεισδοχή στην γείτονα.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο μεγαλύτερος αριθμός εξ αυτών είναι Σύριοι κι ένας μικρός αριθμός Αφγανοί, Ιρανοί και Λιβανέζοι. Ο συνολικός αριθμός όσων έφυγαν ανέρχεται – σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις – σε περίπου 600 άτομα
Σύριοι πρόσφυγες, με τους οποίους συνομίλησε ο astraparis.grαναφερόμενοι στα χθεσινοβραδυνά επεισόδια στην ΒΙΑΛ, τόνιζαν ότι φοβούνται για τους εαυτούς τους και κυρίως για τα παιδιά τους και για τον λόγο αυτό αποχώρησαν από το hot spot.
Βέβαια, τα αίτια και οι αφορμές για τις συμπλοκές είναι δύσκολο να διακριβωθούν, γιατί η κάθε πλευρά προβάλει τα δικά της, οπότε κανείς δεν είναι σίγουρος για το τι ακριβώς συνέβη. Πάντως, επειδή δεν ήταν τα πρώτα, αλλά ήταν τα σοβαρότερα επεισόδια, αυτό από μόνο του αποτελεί ισχυρό λόγο για την εξέλιξη αυτή, η οποία για πολλούς ήταν μάλλον αναμενόμενη.
Όπως και στο προηγούμενο ρεπορτάζ μας σας είχαμε ενημερώσει, οι πρόσφυγες και μετανάστες ακολουθώντας την επαρχιακή οδό Χίος – Χαλκειός έφτασαν στην πόλη περί τις 3 το απόγευμα, υπό την διακριτική παρακολούθηση περιπολικών της αστυνομίας, κυρίως για την ρύθμιση της κυκλοφορίας και την προστασία τους από τα διερχόμενα οχήματα.
Οι περισσότεροι και κυρίως γυναίκες και παιδιά ήταν κατάκοποι και σταματούσαν στην άκρη του δρόμου για λίγη ξεκούραση, ενώ – πρέπει να σημειώσουμε – ότι αρνήθηκαν να επιβιβασθούν σε λεωφορεία, φοβούμενοι ότι θα τους μεταφέρουν ίσως σε άλλο σημείο από τον προορισμό τους, που ήταν το λιμάνι.
Μέσω της οδού Βερίτη και εν συνεχεία της οδού Κουντουριώτη έφτασαν στην προκυμαία και στη συνέχεια κατέληξαν στον χώρο της αποβάθρας των επιβατηγών πλοίων, όπου και παραμένουν μέχρι αυτή τη στιγμή.
Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα επανέλθουμε με όλες τις πληροφορίες.
prosfiges_0002prosfiges_0004prosfiges_0028prosfiges_0015prosfiges_0014prosfiges_0012