Τετάρτη, Ιουλίου 13

Σαντορίνη: «60 χρόνια από τον σεισμό»

Σαντορίνη: «60 χρόνια από τον σεισμό»
Το έτος 1956 αποτέλεσε για χρόνια ορόσημο στην ιστορία της πανέμορφης Σαντορίνης. Την 9η Ιουλίου δύο σεισμοί είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 53 άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον 100 ενώ προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στο κτήρια του νησιού.
Πάρα πολλοί κάτοικοι εγκατέλειψαν τη Σαντορίνη. Για κάποιους άλλους ο σεισμός αποτέλεσε ένα νέο ξεκίνημα. Ήταν η πρώτη φορά που ακόμα και ο πιο φτωχός θα αποκτούσε σπίτι και οι μεγάλες ανάγκες δημιούργησαν αρκετές θέσεις εργασίας για τους πολύπαθους κατοίκους του νησιού. Η 9η Ιουλίου 1956 είναι βαθιά χαραγμένη στη μνήμη των κατοίκων και στη Σαντορίνη θα βλέπουμε πάντα τα αποτελέσματα αυτού του τρομακτικού γεγονότος. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να τον αγνοήσουμε ή να τον ξεχάσουμε, ακόμα και αν πέρασαν 60 χρόνια από τότε» γράφει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο Λευτέρης Ζώρζος, ο οποίος επιμελήθηκε μια εντυπωσιακή έκθεση, που εγκαινιάσθηκε το βράδυ του Σαββάτου 9 Ιουλίου 2016 στον Πύργο και ήταν αφιερωμένη στη θλιβερή αυτή επέτειο.

Για τους μεγαλύτερους σε ηλικία οι φωτογραφίες της έκθεσης είχαν πολλά να πουν και πολλές δυσάρεστες στιγμές να φέρουν και πάλι στη μνήμη τους.

Εξαιρετική και η ταινία που προβλήθηκε στη συνέχεια και που περιλάμβανε μια σειρά από μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν ως παιδιά και νέοι το σεισμό και ό,τι ακολούθησε. Η ταινία, δημιουργία των Νίκου Κορακάκη & Λευτέρη Ζώρζου, εκτός από τις μαρτυρίες είχε και άφθονο φωτογραφικό υλικό από τις συλλογές των Εμμανουήλ Λιγνού, Δημήτρη Τσίτουρα, Μαρίας Νομικού, Αρχείο Καθολικής Επισκοπής Θήρας, Κυβέλης Μουσούρη, Λευτέρη Ζώρζου. Η ταινία ήταν αφιερωμένη στον γνωστό νομικό, εκδότη και συλλέκτη Μανώλη Λιγνό.













Πηγή: atlantea.news