Δευτέρα, Ιουλίου 18

Πογκρόμ με φιρμάνι σουλτάνου--ΣΚΗΝΙΚΟ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΣΤΗΝΕΙ Ο ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ....Μαζικές εκκαθαρίσεις σε Στρατό, Δικαιοσύνη και Δημόσια Διοίκηση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Προαναγγέλλει επαναφορά της θανατικής ποινής. Σοκ στη διεθνή κοινότητα από τις πρωτοφανείς θηριωδίες σε βάρος των αιχμαλώτων

Αδιαμφισβήτητος θριαμβευτής μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν χάνει χρόνο για να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να προχωρήσει στο οριστικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τους αντιπολιτευόμενους στη χώρα.
Ο Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε να αποκαλύψει τις προθέσεις του και το πώς θα αξιοποιήσει πολιτικά την ευκαιρία που το προσφέρεται ήδη από το πρώτο του διάγγελμα προς τον τουρκικό λαό: το πραξικόπημα ήταν «θείο δώρο» και οι εκκαθαρίσεις θα ξεκινήσουν αμέσως. Δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που ο Ερντογάν είχε μιλήσει για προσπάθειες ανατροπής του
από στρατιωτικούς και είναι γνωστές οι υποθέσεις «Βαριοπούλα» και «Εργκενέκον», οι εμπλεκόμενοι στις οποίες απαλλάχθηκαν πρόσφατα από τη δικαιοσύνη. Το πραξικόπημα των τεσσάρων ωρών, λοιπόν, ήταν πράγματι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για αποπομπές και διώξεις.
Οπως ήταν αναμενόμενο, η επιχείρηση συλλήψεων ξεκίνησε από τον χώρο των ενόπλων δυνάμεων, καθώς μόλις λίγες ώρες μετά τη λήξη του πραξικοπήματος συνελήφθησαν περίπου 3.000 στρατιωτικοί και, όπως είπε ο ίδιος ο Ερντογάν, δεν πρόκειται να είναι οι τελευταίοι. Χθες πάνω από 50 στρατιωτικοί συνελήφθησαν στο Ντενιζλί, μαζί τους και ο υποστράτηγος Οζάν Οζμπακίρ, διοικητής της φρουράς του Ντενιζλί της 11ης μεραρχίας καταδρομέων. Χθες συνελήφθη και ο ανώτατος στρατιωτικός σύμβουλος του Ερντογάν, Αλί Γιατζιτζί.
Ανάμεσα σε άλλους υψηλόβαθμους αξιωματικούς που έχουν συλληφθεί είναι ο στρατηγός Ερντάλ Οζτούρκ, διοικητής της 3ης στρατιάς, ο στρατηγός Αντέμ Χουντούτι, διοικητής της 2ης στρατιάς και ο Ακίν Οζτούρκ, πρώην επικεφαλής της αεροπορίας.
Σύμφωνα με τη Hurriyet, συλλήψεις έγιναν και στη βάση Ιντσιρλίκ. Ο στρατηγός Μπεκίρ Ερτζάν Βαν συνελήφθη χθες ταυτόχρονα με περίπου δώδεκα αξιωματικούς κατώτερης ιεραρχίας στη βάση.
Στη συνέχεια ακολούθησε η αποπομπή 2.745 δικαστικών, με τέτοια ταχύτητα και ακρίβεια, που γεννά υποψίες ότι η λίστα ήταν έτοιμη και η κυβέρνηση ανέμενε την κατάλληλη στιγμή για να τη χρησιμοποιήσει. Για να αντιληφθεί κανείς τις διαστάσεις των εκκαθαρίσεων, αρκεί να γνωρίζει ότι ο συνολικός αριθμός δικαστικών στην Τουρκία φτάνει περίπου τις 15.000.
Επεται συνέχεια...
Ο αριθμός των συλληφθέντων, που αυτήν τη στιγμή φτάνει τις 6.000, είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί. Το προανήγγειλε, άλλωστε, ο υπουργός Δικαιοσύνης, λέγοντας ότι οι «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν». Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αλπαρσλάν Αλτάν, όπως επίσης και ο συνάδελφός του Ερντάλ Τεζκάν. Είχαν προηγηθεί οι συλλήψεις 15 υψηλόβαθμων δικαστικών αμέσως μετά την καταστολή του πραξικοπήματος.
Το ερώτημα που γεννάται φυσικά είναι εάν πρόκειται στο σύνολό τους για άτομα που σχετίζονταν με κάποιο τρόπο με το πραξικόπημα ή εάν ανάμεσά τους βρίσκονται και πολλοί οι οποίοι απλώς είναι επικριτικοί απέναντι στην κυβέρνηση και τον σουλτάνο.
Οι εκκαθαρίσεις δεν θα αφορούν μόνο τον χώρο των ενόπλων δυνάμεων και της δικαιοσύνης. Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι αποπομπές και δικαστικές διώξεις θα ακολουθήσουν «σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες», με τη δικαιολογία ότι το τάγμα του Γκιουλέν έχει διεισδύσει παντού. Οι ξένοι αναλυτές περιμένουν ότι θα υπάρξουν συνέπειες και για πανεπιστημιακούς δασκάλους, όπως επίσης ενδεχομένως και για πολιτικούς.
Επιπλέον, ο Ερντογάν, ο οποίος είναι γνωστός για την αυταρχική του διακυβέρνηση και στάση απέναντι σε κάθε αντιφρονούντα ή έστω διαφωνούντα, αποφάσισε ότι θέλει να... ακούσει τη φωνή του λαού και να υλοποιήσει τις επιθυμίες του. Σε ποια «επιθυμία» αναφερόταν; Στην επαναφορά της θανατικής ποινής, υπέρ της οποίας φώναζαν οπαδοί του, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί για να τον ακούσουν χθες.
Οσον αφορά δε τη λαϊκή στήριξη, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον κόσμο να συνεχίσει να βγαίνει στους δρόμους για την επόμενη εβδομάδα. Ο Ερντογάν, ο οποίος μέχρι πρότινος αποκαλούσε τους διαδηλωτές «κοινούς κλέφτες» και «τρομοκράτες»... Η εκμετάλλευση της κρίσης από τον Ερντογάν, βέβαια, δεν αφήνει αδιάφορους τους Ευρωπαίους. Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση του Γάλλου ΥΠΕΞ, Ζαν-Μαρκ Ερό, ο οποίος τόνισε ότι το αποτυχημένο πραξικόπημα δεν αποτελεί «λευκή επιταγή» για τον Τούρκο πρόεδρο. «Θέλουμε την πλήρη λειτουργία του κράτους δικαίου στην Τουρκία» τόνισε.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
 
 ΕΘΝΟΣ