Της Δήμητρας Καδδά
Να κλείσει τα ανοικτά μέτωπα σε πολλές κατευθύνσεις θα επιχειρήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αυτήν την εβδομάδα αφού τελειώνει ο χρόνος για  τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, για την "πιστοποίηση" των πλεονασμάτων αλλά και για τον νέο  προϋπολογισμό.

Το ΥΠΟΙΚ οφείλει να καταθέσει στη Βουλή την άλλη Δευτέρα το Προσχέδιο Προϋπολογισμού του 2017 που θα φέρει τα  μέτρα των 3 δισ. ευρώ  που αποφασίστηκαν τον Ιούνιο τα οποία στηρίζονται στο καλό σενάριο της ύφεσης 0,3% φέτος και της ανάκαμψης 2,7% το 2017. Ο λόγος για ένα προσχέδιο που "κλειδώνει" βάσει συνταγματικής υποχρέωσης (πρέπει να κατατίθεται την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου) για να... αλλάξει αν δεν διασφαλιστούν τα πλεονάσματα.
Και η πορεία των δημοσιονομικών στοιχείων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την επίσημη αποστολή των στοιχείων με τις δημοσιονομικές επιδόσεις που θα πρέπει να κάνει το ΥΠΟΙΚ και η ΕΛΣΤΑΤ στην Eurostat και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Παρασκευή (διαδικασία EDP-υπερβολικού ελλείμματος που πρέπει να ολοκληρώνεται πριν από την 1η Οκτωβρίου).
Μία ημέρα πριν, την Πέμπτη συνεδριάζει το όργανο των επιτελών των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης (EWG) για να προετοιμάσει το Eurogroup της  10ης Οκτωβρίου, έχοντας στην ατζέντα τα 15 προαπαιτούμενα που συνδέονται με τα 2,8 δισ. ευρώ. Και η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει στο και... πέντε τις εκκρεμότητες καθώς  πέρα από το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε την Παρασκευή και ψηφίζεται σήμερα με διαδικασία κατεπείγοντος (περιλαμβάνει τις διατάξεις για τα νέα βάρη σε ελεύθερους επαγγελματίες, τη μεταφορά 6 ΔΕΚΟ στο υπερταμείο και παρεμβάσεις στην ενέργεια και στην ΕΡΓΟΣΕ) μένουν και άλλα πεδία ανοικτά.
Χθες, ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή προανήγγειλε ότι με τροπολογία ή με νέο νομοσχέδιο θα έρθει η διάταξη  για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά και  για το ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων) μέσω του οποίου αποπληρώνονται οι ΑΠΕ, ενώ ένταση προκλήθηκε μετά την παραδοχή του ΥΠΟΙΚ ότι η ένταξη των 6 ΔΕΚΟ στο υπερταμείο ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίησή τους. Για το Εποπτικό Συμβούλιο του υπερταμείου κυβερνητικές πηγές χθες έλεγαν ότι υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές και ετοιμάζεται η υπουργική απόφαση. 
Πάντως η "μάχη" στη βουλή για τον νέο εφαρμοστικό που ολοκληρώνεται σήμερα αναμένεται να είναι μία πρώτη "γεύση" για το Προσχέδιο προϋπολογισμού που θα καταθέσει στη συνέχεια. Από το πακέτο μέτρων των 5,6 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο µόνο τα 1,3 δισ. ευρώ φάνηκαν φέτος στις τσέπες πολιτών, των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, µε την "καταιγίδα" του Ιουνίου.
Αντιθέτως, ένα πολύ μεγάλο μέρος του "πακέτου", υπερδιπλάσιο σε αξία από το φετινό,  (φτάνει στα 3 δισ. ευρώ), συμφωνήθηκε µεν, αλλά θα εφαρμοστεί από το 2017 µε τον νέο Προϋπολογισμό, που οριστικοποιείται.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν το "χαράτσι" του 26,7% του ασφαλιστικού (καταβολή του 20% και του 6,9% του εισοδήματος για τον κλάδο της κύριας ασφάλισης των επαγγελματιών και τον ΕΟΠΥΥ, αντίστοιχα), το τέλος 5% στη σταθερή τηλεφωνία, την κατάργηση του μειωµένου ΦΠΑ (στο 24%, αντί 16%) σε νησιά της άγονης γραμμής, την αύξηση των ειδικών φόρων στα καύσιμα (στη βενζίνη, στο πετρέλαιο κίνησης και στο υγραέριο κίνησης), την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού, την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα αλλά και στον καφέ.
Στον "λογαριασμό"  περιλαμβάνεται και  η επανεξέταση των φοροαπαλλαγών των επιχειρήσεων αλλά  και τα μέτωπα που άνοιξαν στην Αθήνα κατά την παρουσία των "θεσμών". Ο λόγος για το πάγωμα οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, τις αντιρρήσεις για τη δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού σε όσους έχουν χρέη, τις ενστάσεις στα φορο-νοµοσχέδια και στην επάρκεια πόρων για τα νέα επιδόματα, αλλά και την απόδοση του σχεδίου εξοικονόμησης δαπανών.
Ο προϋπολογισμός στηρίζεται στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων (0,5% του ΑΕΠ πλεόνασμα φέτος και 1,75% του ΑΕΠ το 2017) με  ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας 2,7% τον επόμενο χρόνο και ύφεση 0,3% φέτος.  
Ουσιαστικά, όμως, το προσχέδιο του 2017 είναι εκ των προτέρων δεδομένο ότι θα αποτελεί ένα "πρόπλασμα" που θα κατατεθεί για να... αλλάξει. Και οι τελικές "προσαρμογές" θα φανούν στο σχέδιο Προϋπολογισμού του Νοεμβρίου, που θα κατατεθεί στη Βουλή αφού πρώτα μεσολαβήσει η διαπραγμάτευση µε τους δανειστές που επιστρέφουν στις 17/10 στην Αθήνα.
Ενδεχομένως τότε να κατατεθεί στη Βουλή και το Μεσοπρόθεσμο το οποίο και πάλι αποφασίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες να χρονοκαθυστερήσει. Ο λόγος είναι μία επιχείρηση να διαπραγματευθεί η κυβέρνηση το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, παρά την αρνητική στάση του γερμανικού άξονα.