Πέμπτη, Ιανουαρίου 12

Γιατί δεν γιόρτασε χθες τα γενέθλιά του ο Κιμ Γιονγκ Ουν

ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΑΡΤΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟΚΟΡΕΑΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AP
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AP

O Κιμ Γιονγκ Ουν έκλεισε τα 33 ή τα 34 -πόσο ακριβώς κανείς δεν ξέρει-, αλλά στη Βόρεια Κορέα η χθεσινή Κυριακή ήταν σαν όλες τις άλλες, χωρίς καμιά απ’ τις γνωστές πομπώδεις εορταστικές εκδηλώσεις στην Πιονγιάνγκ.
Ούτε φωτογραφίες, ούτε ανακοινώσεις -ούτε καν στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης δεν αναφέρθηκε το γεγονός, πράγμα σπάνια για μια χώρα όπου κυριαρχεί η προσωπολατρεία όσο σε καμιά άλλη κι όπου τα γενέθλια του πατέρα του νυν ηγέτη είναι εθνική εορτή.


Ο Κιμ Ιλ Σουνγκ κι ο Κιμ Γιονγκ Ιλ τιμώνται και μετά θάνατον στη Βόρεια Κορέα
Ωστόσο η διαταγή για τη σιγή αυτή ήλθε απ’ τα ανώτατα κλιμάκια, αφού η νεαρή ηλικία του Κιμ θεωρείται και το πιο αδύναμο σημείο του.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανέλαβε τον Δεκέμβριο του 2011, μετά τον ξαφνικό θάνατο του πατέρα του, Κιμ Γιονγκ Ιλ , καθήκοντα «ανώτατου ηγέτη» της Βόρειας Κορέας. Έως τότε λίγα ήσαν γνωστά για το νεαρό άνδρα κι ακόμη και σήμερα ελάχιστα έχουν διαρρεύσει για τη ζωή του. Σε αντίθεση με τον πατέρα του και τον παππού του ο Κιμ δεν διέθετε καμία κυβερνητική εμπειρία.
Το γεγονός προκάλεσε ανησυχία στο λαό και πολλοί αμφέβαλλαν για τις ηγετικές του ικανότητες. Κι αυτός είναι ο λόγος που ο Κιμ προσπαθεί να δείχνει μεγαλύτερος. Λέγεται δε ότι θέλει να μοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο εμφανισιακά στον πατέρα του και γι’ αυτό πήρε σκοπίμως βάρος και κουρεύτηκε ανάλογα. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους βορειοκορεάτες.

Μόνον μια φορά γιόρτασε ο Κιμ Γιονγκ Ουν τα γενέθλιά του αφότου ανέλαβε τα ηνία της χώρας: το 2014, όταν προσκάλεσε τον αμερικανό καλαθοσφαιριστή Ντένις Ρόνταμ -πάλαι ποτέ μέλος της “dream team”- για να παίξει σ’ ένα τουρνουά μπάσκετ προς τιμήν του.
Ο νεαρός δικτάτορας προτιμά τις εορταστικές εκδηλώσεις με άλλες αφορμές, όπως για παράδειγμα την περασμένη εβδομάδα όταν χιλιάδες συμπατριώτες του κατέκλυσαν «αυθόρμητα» την κεντρική πλατεία της Πιονγιάνγκ για να διατρανώσουν την υποστήριξή τους στην πυρηνική πολιτική που ανακοίνωσε ο Κιμ την Πρωτοχρονιά.

Αψηφώντας -αν ήθελαν ας έκαναν κι αλλιώς- το δριμύ ψύχος συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κιμ-Ιλ-Σουνγκ και με υψωμένες γροθιές τραγούδησαν κομμουνιστικά συνθήματα φωνάζοντας «ζήτω ο σύντροφος Κιμ Γιονγκ Ουν».
«Η Βόρεια Κορέα έγινε το 2016 πυρηνική δύναμη», είχε πει στο διάγγελμά του ο Κιμ, ανακοινώνοντας ότι η χώρα είναι έτοιμη για τη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, ικανού να πλήξει τις ΗΠΑ.

Πηγή:  iefimerida.gr