Κυριακή, Ιανουαρίου 15

Γιόγκα στην καρέκλα: “Αντίδοτο” στην οστεοαρθρίτιδα

chairyogaromanou.jpg
Η γιόγκα στη καρέκλα είναι μία από τις πιο ήπιες μορφές της γιόγκα, στην οποία οι περισσότερες ασκήσεις γίνονται ενώ είστε σε καθιστή θέση είτε στηριζόμενοι στην καρέκλα. Για τα εκατομμύρια των ηλικιωμένων που υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα, το συγκεκριμένο είδος γιόγκας φαίνεται πως είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για τη μείωση του πόνου
και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, μειώνοντας τη λήψη φαρμάκων και τις ανεπιθύμητες ενέργειες που αυτά μπορεί να προκαλούν.

Σε μία νέα μελέτη, που πραγματοποίησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Florida Atlantic και δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος της επιθεώρησης Journal of the American Geriatrics Society, εξέτασαν τις επιδράσεις της γιόγκα καρέκλας στον πόνο και στη σωματική λειτουργία ηλικιωμένων με οστεοαρθρίτιδα.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 131 ηλικιωμένων με οστεοαρθρίτιδα, που έκαναν δύο 45λεπτες συνεδρίες γιόγκα καρέκλας την εβδομάδα, για 8 εβδομάδες. Οι ερευνητές μέτρησαν τον πόνο, το πώς ο πόνος επηρέαζε τη ζωή των ασθενών, την ισορροπία τους, την ταχύτητα της βάδισής τους, την κούραση και τη λειτουργική τους ικανότητα, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις συνεδρίες.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι η ομάδα των ηλικιωμένων που έκαναν γιόγκα καρέκλας, εμφάνισαν μεγαλύτερη μείωση του πόνου, του πόνου που εμπόδιζε τη δραστηριότητά τους στη διάρκεια των συνεδριών. Η μείωση αυτή του πόνου, διαρκούσε μάλιστα για 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος παρέμβασης των 8 εβδομάδων. Η ομάδα αυτή ανέφερε επίσης μείωση της κούρασης και βελτίωση στην ταχύτητα της βάδισης στη διάρκεια της συνεδρίας, όχι όμως μετά από αυτήν.
“Ο πόνος της οστεοαρθρίτιδας, επιδρά σημαντικά στην καθημερινή ζωή των ασθενών, περιορίζοντας τη λειτουργικότητα και τις κοινωνικές δραστηριότητες των ατόμων αυτών, ενώ μειώνει και την ικανοποίησή τους από τη ζωή”, σημειώνει ο Juyoung Park, εις εκ των συγγραφέων της μελέτης, από τη Σχολή Γηριατρικής και Κοινωνικής Εργασίας του Hartford και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Florida Atlantic.
"Tα ευρήματά μας έδειξαν ότι η γιόγκα καρέκλας μείωσε τον πόνο και την επίδρασή του στην καθημερινή ζωή και τις καθημερινές δραστηριότητες".
Και παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας, όμως η ικανότητα κάποιου να γυμνάζεται μειώνεται με την ηλικία και πολλοί ηλικιωμένοι σταματούν την άσκηση, πριν καν αρχίσουν να βιώνουν τα οφέλη της. Παρόλο που το Ίδρυμα κατά της Αρθρίτιδας συστήνει τη γιόγκα για τη μείωση του πόνου, τη βελτίωση της ευελιξίας και την ισορροπία, για τη μείωση του στρες και της έντασης, πολλοί ηλικιωμένοι δεν μπορούν να λάβουν μέρος σε ασκήσεις που προϋποθέτουν να στέκονται όρθιοι, λόγω της μείωσης της μυικής τους δύναμης, λόγω του πόνου και του φόβου ότι θα χάσουν την ισορροπία τους.
"Μέχρι σήμερα, η μόνη θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα, ήταν οι αλλαγές στο lifestyle και οι φαρμακολογικές θεραπείες, οι οποίες δεν ήταν απαλλαγμένες από ανεπιθύμητες ενέργειες, υπογραμμίζει η Ruth McCaffrey, συγγραφέας της μελέτης, ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Florida Atlantic. "O μακροπρόθεσμος στόχος αυτής της μελέτης είναι να αναδείξει τρόπους μη φαρμακολογικής διαχείρισης του πόνου της οστεοαρθρίτιδας και  βελτίωσης της λειτουργικότητας των πασχόντων- η μελέτη μας δείχνει ότι η γιόγκα καρέκλας μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην επίτευξη αυτού του στόχου".
O συνολικός στόχος αυτού του προγράμματος είναι να μειώσει τον πόνο και να βελτιώσει τη σωματική και ψυχοκοινωνική λειτουργία των ηλικιωμένων που πάχουν από οστεοαρθρίτιδα, που δεν είναι σε θέση να λάβουν μέρος σε άλλα προγράμματα γιόγκα ή άλλα προγράμματα άσκησης..stogiatro.gr