Δευτέρα, Απριλίου 17

ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΞΕΝΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΠΡΟΔΩΣΑΝ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ. ΟΙ ΔΥΟ ΖΑΜΠΛΟΥΤΟΙ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΠΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ

xouliarakis-tsakalotos
Με αυτά και με άλλα, ξεκινάει μια νέα εβδομάδα στην πτωχευμένη Ελλάδα και τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες, στη Φρανκφούρτη, όπου βρίσκεται η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (το «σπιτάκι» του «Σούπερ Μάριο»), στη Νέα Υόρκη, όπου είναι επίσης το «σπιτάκι» της κύριας Λαγκάρντ και στο Μέγαρο Μαξίμου όπου ζει ολόκληρη η «αριστερή» οικογένεια του ΣΥΡΙΖΑ και των «δεξιών» ΑΝΕΛ.

Και μπορεί η διαπραγμάτευση να τελείωσε, όπως τελείωσε, αλλά τα μεθεόρτια των αποφάσεων που έχουν ληφθεί δεν τα έχουμε δει ή καλύτερα, δεν τα έχουμε ζήσει! Μπορεί βέβαια να έχουμε υποστεί τα πάνδεινα από τα προηγούμενα 3 μνημόνια και να έχουμε βιώσει στο πετσί μας μειώσεις συντάξεων, μισθών, απολύσεις, κλειστές επιχειρήσεις και τα χίλια «κακά της μοίρας» μας, αλλά οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί τις προηγούμενες ημέρες στο Eurogroup, είναι ακόμη «ζεστές» για να τις «φάμε»!
Ευκλείδης Τσακαλώτος
Σύμφωνα με τα όσα έχουν μαθευτεί από τις συζητήσεις του στα συμβούλια των Βρυξελλών, ο υπουργός Οικονομικών πήγαινε εκεί, γκρίνιαζε, απειλούσε με εκλογές, στο τέλος δεχόταν σχεδόν τα πάντα, επέστρεφε στην Αθήνα, το έπαιζε αριστερός και χάιδευε τα αφτιά του κόμματος και κάπως έτσι ήταν συνεπής με την ιδιοσυγκρασία του όλου ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια ώρα, για να είμαστε δίκαιοι, ο Τσακαλώτος δεν είχε σχέση με το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, όπου ο Τσίπρας είχε υποσχεθεί «παπάδες» στου Έλληνες, γνωρίζοντας πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνουν όλα αυτά! Επίσης ο Τσακαλώτος δεν είχε σχέση με το αποτυχημένο εξάμηνο Βαρουφάκη. Ήταν όμως αυτός που έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στο  3ο Μνημόνιο.
Αφότου την έβαλε είχε κάνει το δύσκολο! Έλεγε τότε, το καλοκαίρι του 2015 και αφότου είχαν προκηρυχθεί οι εκλογές, ότι δεν ήξερε αν θα είναι υποψήφιος και τα γνωστά. Ο Τσίπρας σχεδόν τον παρακαλούσε και κάπως έτσι κατάλαβε ότι είχε «αλλάξει πίστα». Ήταν πλέον εσωκομματικός παράγων.
Αυτό όμως που έχει περάσει στα «χαλαρά» από τα εγχώρια και ξένα ΜΜΕ είναι η οικονομική κατάσταση των δύο «ισχυρών» ανδρών της ελληνικής οικονομίας. Τώρα κατά πόσο είναι «ισχυροί, δύο άνθρωποι που του βάζουν και υπογράφουν ότι τους φέρνουν μπροστά τους, είναι άλλο πράγμα. Όταν βάζεις την υπογραφή σου σε ένα κείμενο, το οποίο γνωρίζεις πως θα πιέσει και άλλο προς τα κάτω τα εισοδηματία των Ελλήνων και μάλιστα σε περιόδους που αυτά είναι ελάχιστα και η ανεργία καλπάζει θα έπρεπε να τους προβληματίσει, αν όχι να τους κάνει να ντρέπονται!
Ο «προύχοντας» Τσακαλώτος
Στα καλύτερα κολέγια του Λονδίνου φοίτησε ο πολιτικός και οικονομολόγος που έχει αναλάβει τη θέση του Υπουργού των μνημονίων. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ γεννήθηκε στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, το 1960 και σε ηλικία 5 ετών πήγε στο Λονδίνο, ενώ επέστρεψε στην Ελλάδα το 1993, σε ηλικία 33 ετών.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σπούδασε στα καλύτερα κολέγια του Λονδίνου και ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα ως καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο ΚΕΝΤ και στο Οικονομικό Παν. Αθηνών.
Μάλιστα, στα φοιτητικά του χρόνια στο Λονδίνο, γνώρισε το σημερινό διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα.
Ο Τσακαλώτος κατάγεται από ιστορική οικογένεια της Πρέβεζας. Αδελφός του παππού του ήταν ο στρατηγός Θρασύβουλος Τσακαλώτος, ο οποίος πολέμησε κατά των Γερμανών σε Ελλάδα και Ρίμινι και κατά του ΕΛΑΣ στον εμφύλιο, ενώ διετέλεσε πρέσβης στη Γιουγκοσλαβία.
Αναφορικά με τα περιουσιακά του, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε 45.512,63 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση και 16.737,72 ευρώ από λοιπά εισοδήματα ενώ η σύζυγός του δήλωσε εισοδήματα 130.145,37 ευρώ.
Για μια ακόμα χρονιά ο Τσακαλώτος διατηρεί πιθανώς το πιο πλούσιο χαρτοφυλάκιο μεταξύ όλων των πολιτικών το οποίο παρουσιάζει 32 εγγραφές. Προχώρησε, το 2012, σε σημαντικές πωλήσεις κυρίως μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων και ομολόγων εισπράττοντας 107.900 λίρες Αγγλίας και 812.477 ευρώ. Επίσης αμετάβλητη παρέμεινε η ακίνητη περιουσία του ζεύγους Τσακαλώτου , το οποίο παρουσιάζει επτά εγγραφές σε ακίνητα με αυτό που ξεχωρίζει να είναι ένα σπίτι 432 τ.μ.
Παράλληλα διατήρησε στο χαρτοφυλάκιό του μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και ομόλογα αξίας 132.327 λιρών Αγγλίας και 47.122.
Μεταξύ των εταιρειών στις οποίες έχει επενδύσει ο Υπουργός εμφανίζονται κολοσσοί όπως η BLACKROCK , Templeton Asian Growth, BFG, Pioneer κλπ.
Γιώργος Χουλιαράκης
Ο Γιώργος Χουλιαράκης διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης Θάνου το 2015. Προηγουμένως, συμμετείχε ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων του υπουργείου Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα (Ιούνιος 2015) που διαπραγματεύθηκε με την τρόικα για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.
Είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταπτυχιακού στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδακτορικού στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ. Πριν από τον διορισμό του στο Μάντσεστερ ως Jean Monnet Λέκτορας Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης, δίδαξε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ και ήταν επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο για την Απασχόληση του Πανεπιστημίου του Γουόρικ. Είναι επισκέπτης καθηγητής στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν μακροοικονομία, οικονομική ιστορία, οικονομικά της απασχόλησης και οικονομικά των νομισματικών ενώσεων.
Η αδελφή του Χουλιαράκη είναι παντρεμένη με τον Ηλία Μόσιαλο, ο οποίος είναι καθηγητής και πολιτικός. Εξελέγη βουλευτής το 2009 με το ΠΑΣΟΚ. Το 2011, στην κυβέρνηση Παπανδρέου, είχε αναλάβει Υπουργός Επικράτειας με καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου. Οι παροικούντες στην πολιτική Ιερουσαλήμ, ισχυρίζονται πως ο Γιάννης Δραγασάκης ήταν αυτός που το ήθελε στη σημερινή θέση και επέμεινε για αυτό, να αφήσει δηλαδή την ακαδημαϊκή του καριέρα στην Αγγλία και να επιστρέψει στην Ελλάδα.
Στα 74.044,55 ευρώ, διαμορφώθηκαν τα εισοδήματα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, όπως τα δήλωσε στο πόθεν έσχες του 2014.
Σύμφωνα με την δήλωσή του διατηρεί 4 τραπεζικούς λογαριασμούς. Η  σύζυγος του, Monica Correa Lopez  είχε εισοδήματα 82.517,84 ευρώ. Η ίδια, δήλωσε τραπεζικές καταθέσεις σε αγγλικές και ισπανικές τράπεζες ύψους 116.229 ευρώ και 27.231 στερλινών. Στο χαρτοφυλάκιό της, διατηρεί ισπανικά χρεόγραφα με αξία κτήσης 7.000 ευρώ.makeleio.gr