Σάββατο, Αυγούστου 26

Πόνος στα νεφρά: Ποιες σοβαρές παθήσεις κρύβει

Πολλές από τις αιτίες της νεφρικής νόσου που οδηγεί σε πόνο στα νεφρά οφείλονται σε υποκείμενες παθήσεις που μπορούν να έχουν οξεία ή χρόνια επίδραση στη νεφρική λειτουργία.
Κάποια άτομα μπορεί να γεννηθούν με μια ανωμαλία που είναι γενετικά καθορισμένη να επηρεάζει τα νεφρά.

Ο πόνος στα νεφρά (ή πόνο στα πλευρά, όπως τον αισθάνονται πολλοί άνθρωποι) μπορεί να είναι οξύς, σχετικά σταθερός και απότομος. Αυτό ονομάζεται “κολικός του νεφρού”
. Αυτό το είδος πόνου παρατηρείται συνήθως όταν υπάρχει μια υποκείμενη οξεία διαδικασία, όπως πέτρες στα νεφρά ή κάποια άλλη αιτία που εμποδίζει τη ροή των ούρων.

Υπάρχουν και άλλες διαδικασίες που μπορεί να προκαλέσουν χρόνιο πόνο με περιστασιακά ξεσπάσματα οξέος πόνου στα πλευρά. Αυτός ο τύπος πόνου στα πλευρά μπορεί να οφείλεται σε πολυκυστική νόσο των νεφρών, υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη που οφείλεται σε σωρευτική βλάβη του νεφρικού ιστού με την πάροδο του χρόνου εξαιτίας αυτών των προβλημάτων.

Μερικές από τις σημαντικότερες υποκείμενες αιτίες που έχει ο πόνος στα νεφρά ή στα πλευρά είναι οι εξής:

Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
Λοιμώξεις των νεφρών
Πέτρες στα νεφρά
Διαβήτης
Υψηλή πίεση του αίματος
Πολυκυστική νόσος των νεφρών (εκ γενετής)
Συγγενείς ανωμαλίες στο νεφρικό σύστημα με αποτέλεσμα την πλήρη ή μερική απόφραξη της ροής των ούρων
Φάρμακα ή τοξίνες που βλάπτουν το νεφρικό ιστό (για παράδειγμα, έκθεση σε φυτοφάρμακα ή χρόνια χρήση φαρμάκων όπως η ιβουπροφαίνη)
Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει οξύ ή χρόνιο πόνο στα πλευρά. Η πηγή του πόνου, ανάλογα με το άτομο, μπορεί να είναι από τα νεφρά ή το ήπαρ