Πέμπτη, Οκτωβρίου 5

Το κουνέλι: Ποια είναι η πραγματική αξία του στην οικογένεια μας;

Το κουνέλι: Ποια είναι η πραγματική αξία του στην οικογένεια μας;
Στην Αγγλία το 2016 το κουνέλι ήταν το τρίτο δημοφιλέστερο κατοικίδιο ζώο μετά από τον σκύλο και την γάτα όπου μετρήθηκαν 800,000 κουνέλια συντροφιάς. Δυστυχώς, όμως, η σημερινή ντροπιαστική χρηματική αξία ενός κουνελιού σε συνδυασμό με την έλλειψη σωστής νομοθεσίας για την προστασία του ως κατοικίδιο η πραγματική αξία του ζώου αυτού μέσα στην οικογένεια δεν έχει
αναγνωριστεί όσο θα έπρεπε ακόμα. Ίσα ίσα η εικόνα που χτίζουν αυτοί οι παράγοντες είναι αυτή ενός αναλώσιμου ζώου, χωρίς συναισθήματα ή ευφυΐα, και η αντίληψη αυτή είναι που οδηγεί τους ανθρώπους στην εύκολη εγκατάλειψη και κακομεταχείριση τους.
1. Η Πραγματική αξία του.
Η αξία ενός κουνελιού στην οικογένεια είναι, για τους παρακάτω 7 κύριους λόγους, ανεκτίμητη.
2. Ο δυνατός δεσμός του με τον άνθρωπο
Το κουνέλι είναι ένα ήσυχο ζωάκι με ισχυρή προσωπικότητα το οποίο διαμορφώνει δυνατό δεσμό με τον άνθρωπο του. Είναι δια δραστικό και επικοινωνιακό όσο είναι ένα κουτάβι, αλλά χωρίς τις ίδιες απαιτήσεις για βόλτες. Γνωρίζει καλά τους κηδεμόνες του, οπτικά αλλά και ακουστικά, και θα ανταποκριθεί γρήγορα και με ενθουσιασμό στο κάλεσμα του. Δεν είναι ασυνήθιστο να το δεις να ακολουθεί από δωμάτιο σε δωμάτιο τον κηδεμόνα του και να πηδάει επάνω του με ενθουσιασμό μόλις καθίσει κάτω.
3. Η εκπληκτική σχέση του με τα παιδιά
Τα κουνέλια και τα παιδιά (όχι πολύ μικρά σε ηλικία) έχουν κοινά ενδιαφέροντα και χαρακτηριστικά, πράγμα που τους κάνει πολύ ταιριαστούς. Είναι, και τα δύο, έξυπνα και παιχνιδιάρικα πλάσματα όπου μπορούν να απασχοληθούν εποικοδομητικά ο ένας με τον άλλον με παιχνίδια για ώρες. Επιπλέον τα κουνέλια έχουν πολύ υπομονή με τα παιδιά και είναι ιδιαίτερα ανεκτικά. Δεν είναι τυχαίο ότι αποκαλούνται σε χώρες του εξωτερικού ως ‘το κατοικίδιο των παιδιών’.
4. Μας αφαιρεί το άγχος: Η θεραπευτικές του ιδιότητες
Στην Αμερική και στην Ευρώπη τα κουνέλια έχουν, εδώ και χρόνια, αναγνωριστεί για τις θεραπευτικές τους ικανότητες. Η επαφή με το ζωάκι αυτό μειώνει το στρες, ρίχνει την πίεση, ρίχνει τους παλμούς της καρδιάς, και ανεβάζει την διάθεση και το ηθικό σε ανθρώπους που είναι ψυχολογικά και συναισθηματικά πιεσμένοι. Πιο ειδικά, μειώνει την πιθανότητα καρδιακής ανακοπής σε καρδιοπαθείς και βοηθά παιδιά με αυτισμό αυξάνοντας και βελτιώνοντας την κοινωνική τους συμπεριφορά αλλά και τις λεκτικές τους δεξιότητες. Έχουν δημιουργηθεί ακόμα και θεραπευτικές ομάδες ανθρώπων, με τα κουνέλια τους, που επισκέπτονται παιδιά με ειδικές ανάγκες σε νοσοκομεία και ιδρύματα, αλλά και γηροκομεία με στόχο να μοιράσουν το μοναδικό χάρισμα, του κουνελιού, σε όποιον την έχει ανάγκη.
5. Εύκολο στην καθημερινή διαχείριση του
Τα κουνέλια χρειάζονται λιγότερο χώρο από τον σκύλο οπότε είναι ιδανικά για ένα διαμέρισμα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν έχουν ανάγκη την άσκηση. Πρέπει να τρέχουν περίπου 3 ώρες καθημερινά ελεύθερα, και εκτός του κλουβιού τους. Ωστόσο το κλουβί πρέπει να είναι τόσο ευρύχωρο ώστε να μπορεί να κάνει 3 άλματα από άκρη σε άκρη και να μπορεί να σηκωθεί και να σταθεί άνετα στα πίσω του πόδια χωρίς να ακουμπούν τα αυτιά του στο ‘ταβάνι’ του (δείτε σχετικό άρθρο (link για το άρθρο που βάλαμε στο ‘κατοικίδια εν δράση’ σχετικά με κουνέλια και κλουβιά)).
6. Εκπαιδεύεται εύκολα
Χρησιμοποιώντας την θετική εκπαίδευση, με βάση την επιβράβευση με αγαπημένες λιχουδιές, το κουνέλι μπορεί να εκπαιδευτεί, όχι μόνο στην χρήση μιας προκαθορισμένης τουαλέτας για να κάνει τις ανάγκες του σαν μια γάτα, αλλά και για να τρέξει σε στίβο με εμπόδια και για να κάνει ακόμα και κόλπα σαν ένας σκύλος. Με μόλις λίγα λεπτά άσκησης την ημέρα, τα κουνέλια μπορούν να μάθουν να πηδούν μέσα από στεφάνια, να ανακτούν αντικείμενα και να τρέχουν μέσα από λαβύρινθους. Επιπλέον μπορούν να μάθουν να φοράνε λουρί και να βγαίνουν και βόλτες.
7. Μακροζωία
Αν ζουν μέσα στο σπίτι, και με την σωστή φροντίδα, τα κουνέλια θα σας συντροφεύσουν για 8-12 χρόνια, περισσότερα από τα άλλα είδη τρωκτικών.
8. Είναι πολύ καθαρά ζώα
Μαθαίνουν εύκολα και γρήγορα την σωστή χρήση της τουαλέτας οπότε δεν λερώνουν το σπίτι. Επιπλέον περνούν αρκετές ώρες της ημέρας τους καθαρίζοντας και περιποιώντας τον εαυτό τους. Οι κηδεμόνες μπορούν να βοηθήσουν με το βούρτσισμα μερικές φορές την εβδομάδα. Τα μακρύτριχα κουνέλια όμως, όπως το είδος Angora, μπορεί να χρειαστούν καθημερινό βούρτσισμα για να διατηρήσουν την όμορφη γούνα τους χωρίς κόμπους.
9. Συμπέρασμα
Ενώ παραδοσιακά το κουνέλι ήταν αποκλειστικά ζώο εκτροφής για το κρέας και την γούνα του, στην Ευρώπη πλέον τα πράγματα αλλάζουν και αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο η πραγματική αξία του ως ζώο συντροφιάς σε μία οικογένεια. Αυτό είναι ιδιαίτερα ευχάριστο, διότι παρότι γίνονται θετικές αλλαγές στην ευζωία του κουνελιού, ακόμα έχουμε πολύ δρόμο μέχρι να αλλάξουμε την γενικότερη παλαιωμένη αντίληψη που οφείλεται για τον ασυνείδητο και συνειδητό χαρακτηρισμό του ως ζώο χωρίς συναισθήματα, ευφυΐα, και εν συναίσθηση. Σε αυτή την αντίληψη οφείλονται και οι κακές πρακτικές της εκτροφής τους αλλά και της διαχείρισης τους στα σπίτια μας που δυστυχώς τα κάνουν και υποφέρουν φυλακισμένα και στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο σε μικροσκοπικά κλουβιά.meetingsmallmammals.gr