Τετάρτη, Νοεμβρίου 1

ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ...

Φελνίκος


Φελνίκος
Και η τελευταία δημοσκόπηση, της Marc που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, επιβεβαιώνει τα όσα γνωρίζουμε.
Πρώτον, η ΝΔ προηγείται, αλλά η δυναμική της είναι ισχνή και δύσκολα, με τα σημερινά δεδομένα, μπορεί να καταχτήσει την αυτοδυναμία, η οποία της είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφύγει είτε τα σοβαρά προβλήματα που, πιθανότατα, θα παρουσιαστούν στη συγκρότηση της δεδηλωμένης είτε την προσφυγή εκ νέου στις κάλπες με τη "διαλυτική" (για το πολιτικό, ενδεχομένως και το κοινωνικο-οικονομικό, σύστημα) απλή αναλογική. Εάν οι εκλογές καθυστερήσουν και η κυβέρνηση, με τα μέτρα και τις πολιτικές που εφαρμόζει, καταφέρει να παράξει θετικά για την οικονομία και τους
πολίτες αποτελέσματα, τότε το πολιτικο-κυβερνητικό παζλ για την αξιωματική αντιπολίτευση θα γίνει πιο δύσκολο, ενώ δεν αποκλείεται, λόγω της δημοσκοπικής στασιμότητας, να εμφανιστούν και φαινόμενα κομματικής εσωστρέφειας που, εκ των πραγμάτων, θα θέσουν περαιτέρω εμπόδια στην προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι ο δεύτερος από την οικογένεια του που θα καταλάβει το πρωθυπουργικό αξίωμα.
Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρατεί μεν τα πτωτικά ποσοστά του, αλλά η ανάκαμψη που καταγράφει η έρευνα της Marc δεν είναι σημαντική και σίγουρα δεν μπορεί, τουλάχιστον σήμερα, να χαρακτηριστεί ως ενδεικτική αναστροφής του αρνητικού για την κυβέρνηση κλίματος, όπως κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες θέλουν να την εμφανίσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με βάση πάντα τα δημοσκοπικά ευρήματα, φαίνεται να ξεφεύγει από τα καταστροφικά -για την διακριτή του θέση στο σύστημα του νέου διπολισμού που οικοδομείται- ποσοστά της δεκάδας και πιθανότατα, εφόσον βεβαίως η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα δεν διαταραχθεί, το ποσοστό που θα καταγράψει στις επόμενες εκλογές θα έχει έμπροσθεν τον αριθμό δύο. Οι ελπίδες του για ένα αποτέλεσμα που θα προσεγγίζει το ποσοστό του Ιουνίου 2012 (26%) είναι συνάρτηση της δυνατότητάς του να πείσει, μέσα από τα εφεξής κυβερνητικά πεπραγμένα, ένα μεγάλο τμήμα από το 35% των ψηφοφόρων του που δηλώνουν είτε αναποφάσιστοι είτε θιασώτες της αποχής, του λευκού και του άκυρου. Αναμφίβολα το εγχείρημα είναι δύσκολο για τον κ. Τσίπρα και τους συνεργάτες του καθώς τα αρνητικά για την κυβέρνηση αισθήματα συνεχίζουν να είναι κυρίαρχα και οπωσδήποτε η στασιμότητα του αντιπάλου δεν φτάνει για να γυρίσει το παιχνίδι.
Τρίτον, η Δημοκρατική Συμπαράταξη φαίνεται πως μπορεί να πιάσει διψήφιο ποσοστό καθώς η μέση τιμή της εκλογικής επιρροής ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού, αθροιζομένων μαζί, προσεγγίζει ή και ξεπερνά το 10%. Βεβαίως, η εκλογική προοπτική του χώρου της Κεντροαριστεράς συναρτάται αφενός από το ποιός/α θα εκλεγεί αρχηγός και τα όσα (θετικά ή αρνητικά) θα επισυμβούν την επόμενη της εκλογής και αφετέρου από τα κοινωνικο-οικονομικά διακυβεύματα των εθνικών εκλογών και την ένταση της πόλωσης ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στην προεκλογική περίοδο. Σίγουρα πάντως, τα δημοσκοπικά ευρήματα τόσο για την εκλογική απήχηση όσο και για το ενδιαφέρον των πολιτών σχετικά με την ανάδειξη αρχηγού δεν προοιωνίζονται ιδιαίτερα υψηλές πτήσεις για το κόμμα, του οποίου επικρατέστερη για την ηγεσία φέρεται να είναι η Φώφη Γεννηματά.
Τέταρτον, το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης σε συνδυασμό με τις θετικές δηλώσεις ξένων παραγόντων για τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας καθώς και η προσδοκία για γρήγορο κλείσιμο της τρίτης συνετέλεσαν στο να επιστρέψει ο τόπος στην κανονικότητα. Το εικαζόμενο τέλος της αβεβαιότητας, ως προς τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας (περιλαμβανομένης και της συμμετοχής στη ζώνη του ευρώ) έχει ως αποτέλεσμα τη συμπίεση των ποσοστών των άκρων είτε από δεξιά είτε από αριστερά. Αυτή τη στιγμή ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν αισθάνονται ιδιαίτερη πίεση από αριστερά και δεξιά αντίστοιχα. Ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων (το 28% δηλώνουν αναποφάσιστοι, λευκό, άκυρο, αποχή) δεν φαίνεται να συγκινείται από τα υπάρχοντα κόμματα και ενδεχομένως αυτό να οδηγήσει σε χαμηλά ποσοστά συμμετοχής, κάτι που θα επιβαρύνει το ρέπον στην ανυποληψία υφιστάμενο κομματικό σύστημα. Η προοπτική η επόμενη Βουλή να είναι πεντακομματική είναι ισχυρή. Τα πάντα όμως θα εξαρτηθούν από την έκβαση του πολιτικού αγώνα και ιδιαίτερα από το αν η χώρα καταφέρει να ξεφύγει από τον μνημονιακό κλοιό χωρίς νέο μνημόνιο ή επαχθή πρόσθετα μέτρα...matrix24.gr