Κυριακή, Ιουνίου 17

Ένα θαυματουργό μπαχαρικό φυτρώνει ... στην άκρη του δρόμου

Το ροζ πιπέρι βρίσκεται στο δρόμο για Μεσαρά και σχεδόν κανείς δεν το  αναγνωρίζει.

ροζ πιπέρι Αγιοι Δέκα Μιχάλης Χαχλάκης Μεσαρά μπαχαρικά
Της Κορίνας Καφετζοπούλου
Γεμάτος με πιπερόδεντρα και συγκεκριμένα με το ροζ πιπέρι είναι ο δρόμος της Μεσαράς στο ύψος των Αγίων Δέκα. Ελάχιστοι γνωρίζουν την ύπαρξη του, την ιστορία και τη γεύση του!

ροζ πιπέρι Αγιοι Δέκα Μιχάλης Χαχλάκης Μεσαρά μπαχαρικάTo συγκεκριμένο δέντρο βρίσκεται κατά μήκος του δρόμου προς Μεσαρά
Ούτε το MadeinCreta το γνώριζε, αλλά στο κατάλληλο μέρος βρέθηκε ο κατάλληλος άνθρωπος που έριξε «φως» σε αυτό το μυστηριώδες δέντρο με τους ροζ καρπούς, που όταν τους γευτείς, νιώθεις μια πλούσια γεύση στο στόμα, λίγο ξινή στο τέλος, και κυρίως όχι καυτερή, διότι αυτό το πιπέρι απλά δεν καίει τον ουρανίσκο! Ο κατάλληλος άνθρωπος, πολυπράγμων σήμερα, μάγειρας επί 20 συναπτά έτη στο επάγγελμα, ακούει στο όνομα Μιχάλης Χαχλάκης, και είναι από τις Γκαγκάλες. Ούτε αυτός ήξερε την ιστορία, την έμαθε στην άλλη άκρη του κόσμου, στη Μαδαγασκάρη!
Ο ίδιος εργαζόταν στη Ν.Υόρκη και λόγω του επαγγέλματος αλλά και της
ροζ πιπέρι Αγιοι Δέκα Μιχάλης Χαχλάκης Μεσαρά μπαχαρικάΟ κ. Μιχάλης Χαχλάκης
ιδιοσυγκρασίας του έχει γυρίσει σχεδόν όλον τον κόσμο. Στη μαγειρική συνάντησε το ροζ πιπέρι, χρησιμοποιείται και στη ζαχαροπλαστική- και  στη  συνέχεια το είδε στην παλιά του γειτονιά όταν επέστρεψε στην πατρίδα και έκανε σχετική  έρευνα. Πως ένα δέντρο πιπεριού που βρίσκεται στη Μαδαγασκάρη ευδοκιμεί και στη Μεσαρά;
Η απάντηση σύμφωνα με τον ίδιο είναι η εξής: «Το ροζ πιπέρι ήρθε στην Κρήτη από  τους Γάλλους αρμοστές που ήρθαν στο νησί και τα πρώτα δέντρα φυτεύτηκαν το 1912. Όπου πήγαιναν έπαιρναν μαζί τους και σπόρους για αυτό και μέχρι σήμερα το  δέντρο αυτό βρίσκεται σε πρώην αποικίες τους»!
Πολλά δέντρα, εκτός από τους Αγίους Δέκα, υπάρχουν στην αρχαιολογική ζώνη της Γόρτυνας και εκεί που στο παρελθόν ήταν η Γεωπονική σχολή, αλλά και σε άλλα σημεία.
ροζ πιπέρι Αγιοι Δέκα  Χαχλάκης Μεσαρά μπαχαρικά μπαχαροπωλειοΤο τελευταίο διάστημα όπως είπε , δέντρα με ροζ πιπέρι φύτευσε και ο πολιτιστικός σύλλογος της περιοχής, χωρίς ακριβώς να ξέρει τη θησαυρό φυτεύει, όπως σχολίασε. Η αναφορά αυτή έχει να κάνει με την τιμή του πιπεριού.
Γενικώς σε όλη την ιστορία του το πιπέρι ήταν από τα πιο ακριβά μπαχαρικά, εξού και η ονομασία ο «βασιλιάς των μπαχαρικών». Στην αρχαιότητα μάλιστα αποτελούσε ισχυρό νόμισμα ισοδύναμο του χρυσού!
Η μέση τιμή του, στη λιανική πώληση με εισαγωγή από τη Βραζιλία  σήμερα κυμαίνεται στα 50 ευρώ το κιλό (!), σύμφωνα με τον κ. Νίκο Δοξαστάκη που διατηρεί κατάστημα με μπαχαρικά στο Ηράκλειο, το «Μπαχαροπωλείο» .
«Γεγονός είναι  ότι το πιπέρι  στη δουλειά μας, έχει χρηματιστηριακή αξία, και η τιμή του μεταβάλλεται συνεχώς,  πότε προς τα πάνω πότε προς τα κάτω». Εκτός από τη μαγειρική χρησιμοποιείται και σε μίξη βοτάνων, για ρόφημα, λόγω της πλούσιας γεύσης του.
Αποξηραίνεται σε σκιερό αεριζόμενο μέρος ενώ χρησιμοποιείται και απευθείας, φρέσκο, προσφέροντας πλούσιο άρωμα σχεδόν σε όλα τα  φαγητά και στις σάλτσες. Οι Γάλλοι το χρησιμοποιούν ευρέως ιδιαίτερα όταν μαγειρεύουν σαλιγκάρια τοποθετώντας μέσα το ροζ πιπέρι.