Τετάρτη, Νοεμβρίου 21

Ανοίγουν τους λογαριασμούς Σημίτη, Χρυσοχοΐδη και Μαλέσιου

Ανοίγουν τους λογαριασμούς Σημίτη, Χρυσοχοΐδη και Μαλέσιου

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)
Το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του Κώστα Σημίτη, μελών της οικογένειας του και δύο μελών της κυβέρνησης του 2003 ζήτησε η Αρχή Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, όπως επιβεβαιώνεται από την ίδια την Αρχή αλλά και από
τραπεζικές πηγές. Σύμφωνα με Τα Νέα, στην κατάθεση του πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της Thales Μισέλ Ζοσράν (η εταιρεία είχε αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού) υπάρχουν αναφορές στον πρώην Έλληνα πρωθυπουργό και σε άλλους τότε κυβερνητικούς παράγοντες.
Τα στελέχη της κυβέρνησης του 2003 είναι ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Ευάγγελος Μαλέσιος.
Παράλληλα, έχουν ζητηθεί στοιχεία και για τους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχει στην Ελλάδα και στη Γερμανία ο Σπύρος Σημίτης. Ο αδερφός του πρώην πρωθυπουργού, κατά τα δημοσιεύματα, φέρεται να ελέγχεται για ένα έμβασμα 800.000 ευρώ για το οποίο ήδη διενεργείται έρευνα από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Στο δικαστικό κάδρο μπαίνει και η Δάφνη Σημίτη.
Από το 2005 ο Γάλλος Μισέλ Ζοσράν έχει καταθέσει στις γαλλικές δικαστικές Αρχές σχετικά με υποθέσεις δωροδοκίας από την Thales. Μάλιστα, επικαλούμενος συζητήσεις με άλλο πρόσωπο είχε τονίσει ότι οι Αμερικανοί κέρδισαν το έργο της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων γιατί «στόχευσαν ψηλά», δηλαδή στην τότε πολιτική ηγεσία.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε κατηγορηματικά ότι «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται» και έκανε λόγο για παιχνίδια δικαστικών λειτουργών με βάση τις συζητήσεις καφενείου. Ακόμα υποστήριξε ότι ψάχνουν εδώ και καιρό να ενοχοποιήσουν τον Κώστα Σημίτη και ότι βασίζονται στην κατάθεση του Γάλλου για το C4I ο οποίος καταδικάστηκε γιατί δεν μπόρεσε να αποδείξει όσα ισχυριζόταν.
Για την υπόθεση των φρεγατών έχουν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του. Οι ανακριτές Διαφθοράς έχουν ζητήσει από τις γαλλικές Αρχές να εξετάσουν και οι ίδιοι τον Μισέλ Ζοσράν, ο οποίος στη χώρα του έχει κατηγορηθεί για υπόθεση διαφθοράς και συμφώνησε να συνεργαστεί προκειμένου να αποκαλύψει τις παράνομες πρακτικές της εταιρείας που της έδιναν έργα σε διάφορες χώρες.