Κυριακή, Δεκεμβρίου 23

Βότανα για το στομάχι: Καταπολεμήστε τον πόνο φυσικά



Τα βότανα για το στομάχι αποτελούν εδώ και αιώνες τον παραδοσιακό τρόπο θεραπείας των διαταραχών του γαστρεντερικού και πεπτικού συστήματος.

Η μακροχρόνια κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων είναι μια αιτία που οδηγεί σε γαστρεντερική δυσφορία, όπως δυσκοιλιότητα, πόνους στο στομάχι, διάρροια, ναυτία, δυσκολία στην πέψη,
τυμπανισμό και αέρια. Ωστόσο, υπάρχουν άτομα που κινδυνεύουν από γαστρεντερικά προβλήματα που προήλθαν από διαφορετικές αιτίες και προκαλούν ιατρικά προβλήματα όπως κοιλιοκάκη, δυσανεξία στη λακτόζη, νόσο του Crohn κ.α.
Οι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης μπορούν να προσφέρουν άμεση ανακούφιση και στην περίπτωση μας. Έτσι, τα βότανα για το στομάχι διακρίνονται για τις καταπραϋντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, συμβάλλοντας στην άμεση ανακούφιση των ενοχλήσεων.

Βότανα για το στομάχι

Οι στομαχικές διαταραχές είναι ένα φαινόμενο που συνήθως δεν προκαλεί ανησυχία, καθώς δεν διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα (στις περισσότερες περιπτώσεις κρατά λιγότερο από 2 ημέρες), ενώ μπορεί να αντιμετωπιστεί και με φυσικές θεραπείες. Ωστόσο, πάντα συνοδεύεται με δυσάρεστα και έντονα συμπτώματα, όπως:
Καούρα
Παλινδρόμηση οξέος
Ναυτία
Φούσκωμα
Αέρια
Κοιλιακό άλγος
Ορισμένα από τα πιο δημοφιλή βότανα για το στομάχι είναι τα εξής:

Σκόρδο

Οι ισχυρές αντιβακτηριακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες του σκόρδου, βοηθούν στην εξάλειψη παρασίτων και επιβλαβών βακτηρίων στομάχου, που ευθύνονται για την εμφάνιση γαστρεντερικών διαταραχών. Περιέχει ακόμη, δραστικά συστατικά που διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου, στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και εξισορροπεί τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Συνιστώμενη ημερήσια δόση: Μπορείτε να λαμβάνεται 1 ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο, μαζί με ένα ποτήρι ζεστό νερό. Αυτό θα ανακουφίσει από ανεπιθύμητες ενοχλήσεις.
Γλυκόριζα

Ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα για το στομάχι. Η γλυκόριζα διεγείρει το σώμα να παράξει προσταγλανδίνες, ουσίες οι οποίες αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το πεπτικό έλκος, ρυθμίζουν την έκκριση του γαστρικού υγρού και ανακουφίζουν άμεσα τις αναπνευστικές διαταραχές. Μπορεί να ληφθεί με τη μορφή ροφήματος.

Συνιστώμενη δόση: 1 φλιτζάνι τσάι γλυκόριζα, 3 φορές την ημέρα.

Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι καταπραΰνει άμεσα τους πόνους του στομάχου και βοηθά να απαλλαγούμε από το φούσκωμα και τα αέρια. Επίσης, εκτός από την συμβολή του ενάντια στις στομαχικές διαταραχές, μπορεί να τονώσει το νευρικό σύστημα και να βελτιώσει τη διαδικασία της πέψης.

Συνιστώμενη δόση: 1 φλιτζάνι ζεστό πράσινο τσάι ή μερικές σταγόνες εκχυλίσματος σε ένα ποτήρι νερό, μέχρι 3 φορές την ημέρα.
Μέντα

Συγκαταλέγεται στην λίστα με πιο δημοφιλή βότανα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία αρκετών προβλημάτων του στομάχου. Η μενθόλη που βρίσκεται στην σύνθεση της:
Αποτρέπει την τάση για εμετό.
Μειώνει τους μυϊκούς σπασμούς.
Ανακουφίζει άμεσα από στομαχόπονους.

Επίσης, μελέτες έχουν αποδείξει ότι η μέντα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη θεραπεία της δυσπεψίας, της διάρροιας και των αερίων.

Συνιστώμενη ημερήσια δόση: 1 φλιτζάνι ζεστό ρόφημα μέντας, με φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα.
Τζίντζερ

Κάθε φορά που ο πόνος στο στομάχι κάνει την εμφάνιση του, καταναλώστε μικρή ποσότητα τζίντζερ. Το βότανο έχει χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για τη θεραπεία όλων των διαταραχών που σχετίζονται με το στομάχι.

Συνιστώμενη δόση: 1 φλιτζάνι τσάι από τζίντζερ, ημερησίως.
Δυόσμος
Η κατανάλωση δυόσμου βελτιώνει τη διαδικασία της πέψης, καταπραΰνει τον πονόλαιμο, καταπολεμά τη ναυτία και τη διάρροια και ανακουφίζει από στομαχικούς πόνους.

Συνιστώμενη δόση: 1 φλιτζάνι ζεστό τσάι, με περιεκτικότητα 2 κουταλιές φρεσκοκομμένου δυόσμου, μέχρι 3 φορές την ημέρα.
Αλόη βέρα

Περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες. Η αλόη βέρα χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια ως φυσική θεραπεία για αρκετά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου των πεπτικών διαταραχών.

Έτσι, η κατανάλωση του χυμού της αλόης:
Ρυθμίζει την έκκριση γαστρικού οξέως.
Βελτιώνει τη διαδικασία της πέψης.
Βοηθά στη σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
Προωθεί την ισορροπία των πεπτικών βακτηρίων.
Μειώνει τη φλεγμονή στο στομάχι.

Συνιστώμενη δόση: 1 κ.σ. χυμό αλόης, έως 3 φορές την ημέρα
Χαμομήλι

Το χαμομήλι διαθέτει αντισπασμωδικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορούν να θεραπεύσουν τις πεπτικές διαταραχές. Για τον λόγο αυτό, συχνά συνιστάται ως ήπια θεραπεία για κοινά γαστρεντερικά προβλήματα συμπεριλαμβανομένης της καούρας και του μετεωρισμού.

Συνιστώμενη δόση: 1 φλιτζάνι ζεστού ροφήματος που περιέχει 1 κ.γ. αποξηραμένο χαμομήλι, μέχρι 2 φορές την ημέρα.
Κανέλα

Η κανέλα περιέχει αρκετά αντιοξειδωτικά που μπορεί να διευκολύνουν την πέψη και να μειώσουν τον κίνδυνο ερεθισμού και βλάβης του πεπτικού συστήματος. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αερίων, της καούρας, της δυσπεψίας και κράμπας στην κοιλιά.

Συνιστώμενη δόση:Ρίξτε 1 κ.γ κανέλα καλής ποιότητας στο καθημερινό γεύμα ή πιείτε 1 φλιτζάνι ζεστού ροφήματος, 2-3 φορές την ημέρα.
Γαρύφαλλο

Το συγκεκριμένο μπαχαρικό περιέχει ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των αερίων και να ρυθμίσουν την έκκριση των γαστρικών υγρών. Παράλληλα, η κατανάλωση γαρύφαλλου μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της ναυτίας.

Συνιστώμενη δόση: Παρασκευάστε ένα μείγμα από 1/4 κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο μαζί με 1 κ.γ. μέλι και καταναλώστε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Βασιλικός

Σύμφωνα με μελέτες, η ευγενόλη που βρίσκεται στην σύνθεση όχι μόνο του βασιλικού, αλλά και άλλων βοτάνων, μπορεί να μειώσει του μυϊκούς σπασμούς. Η ιδιότητα αυτή, καθιστά το βότανο ως ιδανικό φάρμακο για να μειώσει τα αέρια στο στομάχι και αρκετά αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση των στομαχικών προβλημάτων.
Συνιστώμενη δόση: 1 ή 2 κ.γ. αποξηραμένα ή φρέσκα φύλλα βασιλικού, στο μεσημεριανό ή το βραδινό γεύμα. Εναλλακτικά πιείτε 1 φλιτζάνι ζεστό τσάι που θα περιέχει 1/2 κ.γ. αποξηραμένο η φρέσκο βασιλικό.
Συμπέρασμα

Όπως αναφέραμε, οι στομαχικές διαταραχές δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία. Παρόλα αυτά, αν τα συμπτώματα που περιγράψαμε επιμένουν για διάστημα μεγαλύτερο των 2 ημερών, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος αφυδάτωσης ή ένδειξη μιας πιο σοβαρής κατάστασης.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.