Σάββατο, Μαρτίου 16

Τρόποι για να προστατευτούμε απο τη γήρανση του εγκεφάλου



Πηγή εικόνας: anadrassi.gr
Όπως η φθορά ενός παλιού συνόλου ελαστικών αυτοκινήτων, έτσι και η ικανότητα του εγκεφάλου μας να μεταφέρει το βάρος της γνώσης, της μνήμης, τη λήψη αποφάσεων, τη σοφία και τη μάθηση, μπορεί να αρχίσει να φθείρει ή να αλλάζει. Αυτή η αλλαγή είναι γνωστή ως γνωστική γήρανση. Δεν είναι απαραιτήτως ένα σημάδι άνοιας ή της νόσου Αλτσχάιμερ.
Μια μείωση στην πνευματική ευκρίνεια συμβαίνει σε όλους μας. Αυτό όμως, μπορεί να επηρεάσει καθημερινές δραστηριότητες, όπως αποφάσεις οικονομικής και υγειονομικής περίθαλψης.
Κάποιες από τις συμβουλές που θα μπορούσαμε να δώσουμε ώστε να παραμείνουμε πνευματικά υγιείς είναι οι ακόλουθες:

  • Να είστε σωματικά ενεργοί. Η συμμετοχή σε μια απλή καθημερινή άσκηση όπως ποδηλασία, περπάτημα ή ακόμα και κηπουρική, μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη παροχή αίματος στον εγκέφαλο. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη νοητική και σωματική σας δραστηριότητα. Η άσκηση είναι ένας τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται πολλά προβλήματα υγείας και όχι μόνο η γνωστική εξασθένηση.
  • Μειώστε τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου. Οι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη και του καπνίσματος, μπορεί να βλάψουν τα μικροσκοπικά αγγεία του εγκεφάλου, επηρεάζοντας τον τρόπο λειτουργίας του. Για να μειώσουμε τους κινδύνους, θα πρέπει να γίνει διακοπή του καπνίσματος, να διατηρήσουμε ένα υγιές σωματικό βάρος, σταθερή αρτηριακή πίεση, καθώς και χαμηλή χοληστερόλη στο αίμα.                                                                                            Το κλειδί σε κάθε περίπτωση, είναι να αλλάξετε τυχόν ανθυγιεινές συνήθειες.
  • Καλή διαχείρηση της φαρμακευτικής αγωγής. Μήπως παίρνετε πολλά φάρμακα; Συνήθως οι ηλικιωμένοι καταναλώνουν ένα ευρύ φάσμα φαρμάκων. Πολλά από αυτά, αν όχι όλα, μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Καλό είναι να υπάρχει συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό, εάν κάποιο από τα φάρμακά σας έχει πιθανές γνωστικές παρενέργειες. Για παράδειγμα, πολλά ηρεμιστικά ή τα φάρμακα για ύπνο είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία.
  • Διατηρήστε ένα υγιές πρόγραμμα ύπνου. Όταν έχετε ακανόνιστες συνήθειες ύπνου και κοιμάστε κατά τη διάρκεια της ημέρας ή δεν κοιμάστε καλά τη νύχτα, μπορεί να επηρεάσει κατά ένα μεγάλο βαθμό την πνευματική σας διάυγεια. Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε έναν ύπνο 20 λεπτών και έναν ύπνο δύο ωρών.
  • Να είστε κοινωνικοί. Οι άνθρωποι που είναι κοινωνικά συνδεδεμένοι με τους άλλους, τείνουν να είναι περισσότερο υγιείς πνευματικά σε σύγκριση με όσους ζουν πιο μοναχικά. Προσπαθήστε να βγείτε από το σπίτι και να ξοδέψετε χρόνο με φίλους. Μπορείτε να το κάνετε αυτό προσφέροντας εθελοντισμό ή με το να γίνεται μέλος μιας ομάδας ή κοινότητας. Γενικά, η αίσθηση της προσφοράς και της ομάδας φαίνεται ότι έχει πολύ ευεργετικά οφέλη στην διατήρηση της πνευματικής λειτουργίας.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η γνωστική γήρανση και η ασθένεια του Alzheimer είναι δύο πολύ διαφορετικά ζητήματα.
Στη νόσο του Alzheimer και στην άνοια, υπάρχει μια σαφής απώλεια των εγκεφαλικών κυττάρων. Με τη γνωστική γήρανση, οι νευρώνες στον εγκέφαλο τείνουν να διατηρούνται – δεν χάνονται – και μπορούν να αποκατασταθούν.
Γι ‘αυτό στοχεύουμε στο ότι με την κατάλληλη πνευματική διέγερση, τις κοινωνικές δραστηριότητες και τις σωστές συνθήκες σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής γενικότερα, έχουμε την ευκαιρία να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε τη γνωστική λειτουργία με την πάροδο των χρόνων.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παπαδάκη Χαρά : Σύμβουλος διατροφής , γεννημένη το 1991 στη Καβάλα, κάτοικος Μονάχου εδώ και ενάμιση χρόνο. Λάτρης των βιβλίων , της μουσικής και των ταξιδιών. Ανεξήγητη αγάπη για τη φιλοσοφία.Χορτοφάγος εδώ και λίγους μήνες. Δυσανασχετεί στη ρουτίνα και λατρεύει τις προκλήσεις.maxmag.gr